Почетна / ОИ 2024 / Веслање ОИ

СЕДАМ ГОДИНА БЕЗ ПОРАЗА: Новозеланђани већи конкуренти за злато од Дрим тима

Новозеланђани Ерик Мари и Хамиш Бонд у двојцу без кормилара неприкосновени у и у Рију
ФОТО: Ројтерс

Новозеландски тандем Хамиш Бонд и Ерик Мари у двојцу без кормилара на свим кладионицама уочи Игара у Рију био највећи фаворит за злато (већи и од америчких кошаркаша).

Такву улогу фаворита су и потврдио настављајући тако низ без пораза дуг седам година. Била им је то 69 узастопна победа на 24 међународне регате, а сада на свом конту имају две олимпијске круне (Лондон 2012, Рио 2016), шест узастопних титула првака света (Познањ 2009, Хамилтон 2010, Блед 2011, Чунгџу 2013, Амстердам 2014 и Егбелет ле Лак 2015) и све победе у Светском купу од 19. јуна 2009. кад су први пут заједно сели у двојац без кормилара.

– Уколико весламо најбоље што знамо и не победимо, прихватићемо то као нормално, али нећемо да оставимо тим Новог Зеланда без борбе. Имамо још много тога да докажемо, међутим, сјајан посао одрадили смо у претходне четири године. У природи непобедивих је да не могу да премаше очекивања, већ само да остану тамо где су били, на врху – истакао је Хамиш Бонд непосредно после победе на олимпијској стази „Маркос де Фреитас”.

Овај тандем, с којим су се у квалификацијама такмичили Васић и Беђик (у трци у којој су се преврнули) тек је трећи у олимпијској историји који је одбранио злато у двојцу без кормилара. Пре њих то су успели та учине Британци Стив Редгрејв и Метју Пинсент (Барселона 1992, Атланта 1996) и немачки близанци (тада из ДДР Немачке) Берн и Јорг Ландвоигт (Монтреал 1976, Москва 1980).

Хамиш Бонд (30 год, 189 цм, 89 кг) рођен је у Ђундину на Новом Зеланду. Ожењен је с Лизи Трејвис. Дипломирао је на факултету за бизнис и финансије. Хобији су му читање књига и вожња бицикла. Аметерски се такмичи у друмским тркама и чак је учествовао у Трци око Саутленда 2009. Почео је да се бави веслањем 1998. у средњој школи у родном Ђундину:

– Може да се каже да су ме угурали у веслање пошто сам као средњошколац играо крикет од кога сам, међутим, брзо дигао руке. Тренирао сам и хокеј на трави и кошарку једно време. А онда су старији момци зграбили једног дана све нас који смо се бавили неким спортом и одвели нас на веслање. Тако је све почело...

Бонд за сада не види крај каријере, али зна да ће, кад престане да весла, постати тренер, јер жели да остане у овом спорту. На питање у чему је тајна њиховог успеха, одговара:

– Свака трка за нас је нови обрачун. Не понашамо се као да бранимо нешто и никада не излазимо на стазу да би смо рекли да смо најбољи.

У избору Светске веслачке федерација (ФИСА) три пута су проглашавани најбољом посадом године (2011, 2013, 2014). Носиоци су Ордена части Новог Зеланда од 2013.

Што се тиче бизниса и финансија, Бонд каже:

– Радим повремено за једну компанију, што ми понекад одвлачи пажњу од спорта. Није реч о пуном радном времену, али је довољно да имам и ту алтернативу и да радим нешто изван веслања.

Од пре годину дана са супругом Лизи живи на имању које сами уређују.

Кад је реч о Ерику Марију (34 год, 195 цм, 98 кг), рођен је у Хастингсу на Новом Зеланду и дипломирао је на тамошњем универзитету у Палмерстону као и Бонд, али на факултету за комуникације. У браку са Џеки има сина Зака. Слободно време углавном проводи с њима. У свет веслања ушао је са 18 година, а ево и зашто:

– Почео сам с пријатељем из школе и допало ми се. Било је забавно. Временом је све постало озбиљније...

Као један од незаборавних тренутака у каријери истиче победу против Велике Британије 2007. кад је веслао у четверцу што је Острвљанима био први пораз после 30 узастопних победа.

Ерик Мари се радо одазива позиву да учествује у хуманитарним акцијама. Тако је пре четири године боксовао у ревијалном мечу против рагбисте Мануа Ватувеја и изгубио на поене. Амбасадор је Фондације за борбу против канцера код деце.

Рекордни Мозесов низ - непобедив девет година, девет месеци и девет дана

Кад је реч о дуготрајности успеха рекордер је највероватније чувени амерички спринтер Едвин Мозес тријумфовао је у 122 узастопне трке на 400 метара с препонама. Био је непобедив девет година, девет месеци и девет дана.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.