Почетна / Рукомет / Репрезентација

Андреа Лекић у пуној форми за ОИ

Пандемија коронавируса је пореметила читав свет, све је стало, па тако и спорт, а највише су испаштали, али и даље испаштају спортисти. Дуге паузе, тренинзи у неадекватним условима, немогућност опоравка полако узимају данак
ФОТО: Приватна архива

Од старта рукометне сезоне повредило се небројано играча, Европско првенство у Данској је већ однело прву жртву и то у првом колу, а шампионат није дошао ни до половине.

Нажалост, најбоља српска играчица, Андреа Лекић је доживела најтежу спосртску повреду и за њу је ова сезона завршена – пукла је Ахилова тетива.

Експерти у области физичке припреме Тања Шаренац и Маја Ивановић, годинама са великим успехом раде у Холандији и слове за једне водећих стручњака у овој области, тренери су Олимпијског комитета Холандије и раде са врхунским спортистма из свих области.

У стручној анализи су указале на околности које су довеле до ове повреде, али и кроз научни рад покушале да објасне и саветују спортисте шта би требало радити како би се спречиле. Колико траје опоравак од повреде Ахилове тетиве?

Руптура Ахилове тетиве, било да је парцијална или потпуна, јесте једна од тежих повреда у спорту. Прогноза везана за дужину и исход опоравка зависи од више фактора. Најпре, хирушки захват мора бити урађен правовремено и јако стрпљиво и детаљно. Друго, свеобухватан процес опоравка мора почети одмах укључивањем свих средстава. И, коначно, најважнији фактори, воља, мотив и професионализам спортисте. Данашње технологије које су везане за сам хируршки захват, као и за рани, средњи и завршни део рехабилитације су много напредовале. Дужина потпуног опоравка и повратак у пун рукометни тренинг је далеко краћа него што је то био случај уназад, рецимо, десетак година.

На основу чега се одређује дужина опоравка?

Само се формално одређује на број недеља или месеци, али је његова стварна дужина, заправо одређена напредовањем кроз функционалне фазе, које могу бити недељу, две дуже или краће. Наравно, време потребно за зарастање ткива се мора испоштовати, и то се не може убрзати. У том смислу, напредна фаза опоравка почиње већ после дванаест недеља после операције, док се након пет до шест месеци спортиста може прикључити мање или више рестриктивном спортском тренингу. Значи, шест, седам месеци, уз оптималан третман. Што се тиче конкретно Андреиног опоравка, можемо је очекивати у „пуној“ играчкој форми, зато смо поставли реалан и рационалан циљ, максимално се припремити за Олимпијске игре током лета...

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jovan
Da li će Institut za sport reagovati i naći način za kontinuiranu saradnju sa ovakvim stručnjacima.Imamo mi sličnih ali nisu izgleda bitni onima koji o zdravlju naših sportista treba da brinu.Mi smo još uvek 20 godina u kašnjenju.Ne košta puno u odnosu na ono koliko ovakvi ljudi mogu značiti za naše sportiste.I mi koji nismo u sportu treba da dignemo glas a ne samo da kritikujemo po kuloarima.
Raso
Andrea je nase zlato. Brz oporavak i povratak u reprezentaciju značiće mnogo. Njeni igrački kvaliteti, profesionalan odnos i patriotizam su vodilja mladjim igračicama i vratiće naš rukomet na mesto koje zaslužuje. Sadašnje stanje je prolazno i brzo ćemo ga zaboraviti.
Navijač
Andrea ima 34 godine..

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.