Почетна / Рукомет / Репрезентација

Вујовић: Да се нађемо у финалу Европског првенства, зашто да не?

Један од најбољих рукометаша свих времена и актуелни селектор репрезентације Словеније, Веселин Вујовић, у недељу ће бити гост Београда и Факултета за спорт.
ФОТО: Н. Неговановић

Вујовић ће у друштву наше некадашње репрезентативке Тање Медвед и познатих рукометних новинара Владимира Новаковића, Сретена Рашковића и Животе Богдановића од 12 сати бити учесник трибине под називом "Рукомет и медији".

Најбољи стрелац некадашње репрезентације Југославије свих времена истиче да је статус рукомета у медијској сфери на нашим просторима у складу са резултатима и због тога неизмерно жали:

- Искључиво резултати диктирају присутност у медијима што је погубно за популаризацију рукомета, јер у Србији резултата одавно нема. За мене је невероватно да минуло Светско првенство у Србији није телевизијски преношено - каже Вујовић и одмах се окреће статусу рукомета у односу на друге спортове:

- Последњих година као да смо се некако угасили и као да неко то намерно ради. Слаби резултати и бројни проблеми који су оковали рукомет и те како иду на руку осталим спортовима који су одавно заузели место које је некада с правом припадало рукомету. Како то променити? Па пре свега детаљном анализом из које треба направити стратегију и тиме би требало да се баве људи које воде рукометни савез. Србија је изгубила корак у односу на земље у окружењу, пре свега ту мислим на Словенију и Хрватску, а да ли ће се нешто променити у догледно време, бог зна.

Вујовићеве прогнозе нису оптимистичне:

- Највише бих волео да могу да дајем позитивне процене. Међутим, не видим показатељ који наговештава да тренутно нешто може да се промени. После победе Србије у Пољској у квалификацијама за ЕП помислио сам да су се нашла права решења на свим позицијама, али одмах је уследио пораз од Белорусије и пласман на ЕП сад виси о концу. Србија је већ прескочила неколико великих такмичења, а неодлазак у Хрватску био би још један тежак ударац за српски рукомет.

По Вујовићем речима спас би требало да се потражи у квалитетном и стручном раду са младима, а пре свега у стручном усавршавању тренера:

- Едукација је јако битна, она мора да буде темељна и добро је што у Србији постоје установе које нуде такво образовање. Са децом морају да раде образовани и елокветни људи. Не смемо да дозволимо да нам школе рукомета буду успутна ствар, да неки играчи без ангажмана ту краткорочно нађу ухлебљење док се не појави неки заинтересован клуб. Важније је ко ради са том децом него ко је тренер првог тима, јер неке грешке касније могу да буду непоправљије. Често сам био у прилици да гледам тренинге школа рукомета на којима су заједно мали и велики, девојчице и дечаци. Само играју на два гола док тренер на мобилном прича. То не може да афирмише рукомет и зато је едукација фундаментална.

После освајања бронзе са репрезентацијом Словеније на минулом шампионату света Вујовић је изјавио да је 10 година маштао да постане селектор Србије. Упитали смо га ко или шта је стајало на путу остварења те жеље:

- Не бих да се враћам у прошлост. Постигао сам договор са рукометним савезом Словеније за наредне четири године и на то се фокусирам. Симптоматично је да ме зову увек када имам ангажман. Да сам којим случајем сад слободан, готово сам сигуран да ме не би звали. Исто је са Србијом и Црном Гором. Словенија ми је пружила шансу, ја сам се потрудио да им то вратим на најбољи начин, а Србији желим сву срећу.  Да се нађемо у финалу Европског првенства, зашто да не - закључио је Вујовић.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kockar
Samo prodaje..utakmice..svoje najmilije Los covek...
Konkursnog postupka insider
Cvele ?
zoran
Niko nikada nije rekao za Vujovica da je los trener, makar ja nikada nisam cuo, ali nazalost svi mi znamo kakav je covek i da smo iskljucivo njegovom krivicom izgubili 2 najbolja svetska golmana (jos uvek 2 najbolja golmana) Šterbika i Šarica .... svi sve znamo i kao i za sve imamo vodilju Da se ne mesamo.I dok tako razmisljamo, talenti se gube po holandskim finskim ceskim slovackim grckim turskim i ko zna kojekakvim jos ligama ...
Juznoprugas
Vuja je prodao Hrvatima tekmu na EP u Svici i tu nema opravdanja.Nasa vlast treba da kaze javno klupski rukomet nikad nece biti prioritet u Srbiji!Da su bivsi visetruki prvaci Evrope ZRK Radnicki i Metaloplastika ne bitni ovoj zemlji.Kao i da velike i profitabilne firme i kompanije ne smeju da investiraju u klupski rukomet!Samo KK CZ je prioritet.Odbojkasi,rukometasi pa i fudbaleri u amatere...
краљ Иби
У Србији Србин, у Црној Гори Монтенегрин, у Словенији је научио да се лопта каже жога, а у Хрватској да екипа одигра са више ,,крижања,,. У најкраћем, што даље од нас какви год да смо!
kvota
A kolika je po tebi kvota za to finale?Znam da si strucnjak ili tacnije zavisnik.Secam se da si u Kuvajtu ,,bacio"protiv reprezentacije SCG ciji si trener bio.Sramota.I sada te neko dovodi na fakultet da drzis neko predavanje.Imas li obraz.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.