Почетна / Рукомет / Репрезентација

Преминула рукометна легенда Бранислав Покрајац

За рукометну репрезентацију је наступио 180 пута и то на Светским првенствима 1967. у Шведској (4. место), 1970. у Француској (3. место), 1974. у ДР Немачкој (3. место), на Олимпијским играма 1972 у Минхену (1. место) и 1976. у Монтреалу (5. место)
ФОТО: Архива Журнала

Данас је у Београду преминуо Бранислав Покрајац (27.01.1947 - 05.04.2018), југословенска и српска рукометна легенда, наш олимпијац, тренер, професор и доктор наука.

Рукометом је почео да се бави као ученик Пете београдске гимназије. Од 1964 је био члан ОРК „Београд“, а потом РК „Црвена Звезда“ и РК „Динамо“.

За рукометну репрезентацију је наступио 180 пута и то на Светским првенствима 1967. у Шведској (4. место), 1970. у Француској (3. место), 1974. у ДР Немачкој (3. место), на Олимпијским играма 1972 у Минхену (1. место) и 1976. у Монтреалу (5. место). За репрезентацију је постигао укупно 510 голова. Два пута је као најбоље лево крило на свету наступао и за репрезентацију ИХФ-а.

Као тренер репрезентације на Светским првенствима освојио је 1982 год. у СР Немачкој - 2. место и 2000 год. у Француској - 3. место. На Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу - златну медаљу. Радио је у земљи и иностранству, како са клубовима, тако и са репрезентацијама Шпаније, САД-а, Египта и Катара.

Био је професор рукомета на Факултету за физичко васпитање у Београду и предавач (лектор) ЕХФ-а. Држао је предавања и семинаре тренерима широм Европе и Света.

За постигнуте успехе у рукомету добитник је бројних признања и награда.

Време и место сахране биће накнадно објављено.

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

KM
Počivaj u miru, legendo.
Панчестер
Легенда, играчина. господин тренер! Слава му и хвала!
bebeto
I Murinjo je trenirao vas iz Karlovca, ali nije hteo da uči nego je otišao u Porto.
Раушки
То му је био први посао. Ја сам га као кум тамо одвео пошто је био суспендован због преласка из Звезде у Динамо. Мене и друге тамо тренирао а ти узмеш и напишеш да није. Кад вас читам из Швајцарске видим да о много чему пишете онако како се прича да ке било а ме како је стварно било. Мој кум је баш у Карловцу имао прилику да учи и од Штенцла и од Шајб Фридриха али касније их никад није поштовао него се трудио да они буду даље од југословенског и српског рукомета. Био је врхунско крило. Тачка.
Прикажи још одговора
VK
Bio si i ostaćeš veliki. Počivaj u miru.
BS
Krajo, dobri i posteni covece, legendo rukometne igre.... slava ti i hvala. Pocivaj u miru prijatelju!!
Sto se kaze...
O pokojniku sve najlepse...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.