Почетна / Рукомет / Широм планете

СРПСКИ ВОЖД У ЛИГИ ШАМПИОНА – Момир Илић нови тренер Веспрема!

Светски ас, Момир Илић, промовисан у тренера мађарског и европског великана Веспрема
ФОТО: РК Веспрем

Званично је – Момир Илић је нови тренер Веспрема! Историјски тренутак - биће први Србин последњих година, на клупи неког мушког европског клуба у Лиги шампиона. Померање граница, догађај који би требало да отвори врата и другим нашим тренерима.

Некадашњи капитен Орлова предводиће са клупе мађарског великана наредне сезоне. Феноменална играчка каријера, требало би да добије наставак и у тренерским водама у које је Момир запловио, једино како зна, отворена и пуна срца, решеношћу једног шампиона, одмереношћу, али и устремљењем ка највишем циљу.

Биће на добро познатом терену, на коме је већ војевао, освајао трофеје, пео се на кров Европе, сада само у другој улози.

- Фантастична ствар, огроман изазов, велики залогај за мене. Привилегован сам, почаствован, узбуђен и спреман за посао који ме чека. Радим и даље оно што обожавам и, да се ја питам, почео бих већ сутра - каже Момир тек што је озваничен у новој улози додајући - Имао сам тренерске амбиције још као играч, сада се створио предуслов за остварење тог сна. Не може боље од тога да то буде екипа попут Веспрема у којој сам већ осам година, шест као играч. Знам себе, колико сам упоран и апсолутно сам спреман да тако приступим и овом задатку.

Тек је на почетку тренерске приче, али је, као „играчка икона Веспрема”, како је окарактерисан на јучерашњој промоцији, добио шансу да врати рекордера по броју титула у Мађарској на победничке стазе. На том путу помагаће му још један бивши играч Веспремоваца, Петер Гуљаш.

Илић кормило преузима у врло деликатном тренутку, после фрустрирајуће сезоне за овај клуб, у којој је остао без титуле у домаћим оквирима, није успео да се пласира на фајналфор Лиге шампиона после чега је и уручен отказ Шпанцу Давиду Дејвису.

Моша или Момо, како у светским оквирима знају Илића, од завршетка играчке каријере пре две године, радио је са младим тимом Веспрема, чијих неколико играча (Марк Бодор, Борис Дорњи, Петер Лукач и Зоран Илић) је прикључено првој екипи – отишили су Тонесен, Борозан и Шишкарјов.

Главни задаци у сезони пред нама биће почетак смене генерација, интеграција млађих играча у тим, повратак титуле првака Мађарске и што бољи учинак у Лиги шампиона, али се не очекује пласман на фајналфор. То је у неку руку олакшавајућа околност по Илића:

- Клуб је тај који поставља циљеве, они моји су највиши, нису се ништа променили од времена кад сам био играч, увек желим победу. Оно што ми је примарни задатак је да будемо прави тим, јединствени, као велика породица. Сезона је дуга, играћемо два или три такмичења. Ићи ћемо корак по корак. Никад нисам излетао са прогнозама. У питању је трогодишњи пројекат где у првој сезони очекивања у Лиги шампиона нису као претходних година, већ је приоритет домаће такмичење, тај ривалитет са Сегедом.

Веспрем је јуче сазнао и ривале у групној фази Лиге шампиона, у којој су владајући шампион Барселона, ПСЖ, Порто, Виве Килце, Фленсбург, Динамо Букурешт и Мотор Запорожје.

- Невероватно јака група, али нема плакања. Очекује нас много рада, стрпљења, а време ће показати – поручује светски ас, скроман и одмерен као у играчким данима.  

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cudo
Nikad pravi trener nije bio dok ne radi sa mladima i ne stvori par igraca.Sve ostalo je kratkog daha
sumadinac
Ako se gleda situacija u svetskom rukometu onda je lako zapaziti da su treneri oni bivsi igraci koji su bili odlicni tehnicari, uspesni organizatori,majstori taktike i slicno a medju trenerima nema bivsih snagatora,samo sutera itd,Ilic je kao igrac bio vise snagator a ne tehnicar i takticar pa bi mu to moglo biti ogranicenje za trenerski poziv.Cuveni su primri neuspesnih pokusaja za trenera od strane N.Perunicica i cuvenog Madjarskog reprtezentativca -sutera Nadja starijeg.
???
Moso,malo Samotu pomozi da ove godine bude u vrhu.Zasluzio je.
Crepaja
Dinamo zna gde je cela srebrna ekipa i gde se mora pomoci !
???
U Arandjelovcu je rodjen i od Samota je krenuo pa zato da se zna redosled pomoci.
Прикажи још одговора
VEMA
Juce u Backoj Palanci, Mosa i drugovi "srebrni orlovi" imali sjajno duzenje. Dobar primer kako pravo prijateljstvo i snaga kolektiva mogu da traju. Bravo za druzenje i srecno i Momiru i Toski, naravno i Cuturi a uskoro i Nikcevicu .Srecno i Prodanovicu a uskoro i nekolicini drugih.Pa polako ...
Neutralno
Da,da, amo #dobri ljudi" prate ove komentare a prava vrednost i reprezentativni primerak je bas tvoj komentar. Da,da neko je bas lud da uzme za trenera nekog za koga nista ne zna i ko je los čovek. A sta si ti učinio približno u životu da ti nekoga procenjujes? Dosta bre vise foliranata kojima je jedini posao da prate komentare.
Prave vrednosti
"VEMA" Dobar igrac ne mora uopste da znaci dobar trener, vrlo cesto losiji igraci budu puno bolji treneri. Nesto bas ne razumem o cemu ti to... Gajdobra je sramota naseg rukometa kao i Rekreativo. Skup ne svih ali ima ih dosta, dobrih igraca i vrlo losih ljudi. Koliko pratim ove komentare ti si jedan od njih(mislim los covek ne i ovo drugo :-)) A srecno svim vrednim dobrim i talentovanim trenerima.
Прикажи још одговора
chika
Srećno Mošo !!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.