Почетна / Рукомет / Широм планете

Професор Милићевић премије делио из свог џепа

Бивши репрезентативац Душан Милићевић са б тренерском лиценцом у Немачкој с успехом игра и први је стручњак у Лок Пирну
ФОТО: facebook/Dusan Milicevic

Иако има само 36 година, Душан Милићевић се већ може похвалити многобројним рукометним успесима и признањима.

Момак рођен у Костолцу је прве кораке начинио у Рудару, а онда је уследила селидба у Суботицу, потом Војводину, Партизан и Колубару, да би одласком у Металург започео инострану каријеру.

Милићевић је својевремено играо и за сениорску репрезентацију Србије, а после Скопља искусно лево крило је бранио боје Бундеслигаша Роштока, потом и данског Нордјесланда.

Чини се, ипак, да је крајњу срећу пронашао у Немачкој, и то у Пирни, екипи која се такмичи у нижем рангу.

Професор у Дрездену

Поред играчке каријере и успешно започете тренерске, Душан Милићевић у Немачкој има још један посао.

- Да, професор сам у једној од најбољих школа у Дрездену. Задужен сам за спорт, свакодневно имам предавања и радим са децом, а то ме заиста усрећује. Наравно, све је то захваљујући рукомету који ми је све и омогућио. Био ми је одскочна данска, док ми језик не представља никакав проблем. Дуго сам ту, па причам немачки и енглески, што је довољно. Задовољан сам и овим послом.

Врло брзо је постао љубимац овог малог и мирног града поред Дрездена, био је најбољи играч екипе и први стрелац лиге, па су уследиле и многобројне понуде. Међутим, управа клуба је решила по сваку цену да задржи овог вредног момка лепих манира, па му је понудила нешто што није могао да одбије.

- Прошле сезоне су ми понудили дуплу функцију, тачније постао сам тренер екипе, а уједно сам наставио и да играм – рекао је Дуци. – Знали су да је моја жеља да останем у рукомету и после каријере, посао тренера ме је одувек привлачио, па сам у Немачкој уписао и одговарајућу школу.

За кратко време сте стигли до Б лиценце, што је за тренере у Бундеслиги прилично захтевно?

- Постоји олакшица ако си играо рукомет или бранио боје сениорске репрезентације. Ја сам то искористио, научио све и врло брзо дошао до полагања. Сад могу несметано да радим у Немачкој, а наравно да ми је жеља да једног дана стигнем и до А лиценце. Сасвим сигурно ћу се добро спремити и изаћи на то полагање, али најпре морам да испоштујем закон и сачекам неколико година кроз рад са Б лиценцом.

Управа клуба Вам верује, већ после прве сезоне су вам понудили нови уговор?

- Да, пре него што је истекао смо разговарали, прихватили су моје услове и брзо смо се договорили. Имам све што је потребно за рад, а мојој породици, супруги Ивани и деци је лепо у Пирни, тако да није било ни разлога да било шта мењам. Успео сам да спојим српски карактер и немачку дисциплину и то је прави погодак.

Које су амбиције клуба?

- Нико ме не притиска, немам пресију, битно је да радим добро и да сам посвећен. Имам изузетно младу екипу, све су то јуниори, момци жељни доказивања, па самим тим захтевају и доста више рада. Није ми ништа проблем, уживам у овом послу, а мој циљ је да увек будем први! Рекао сам управи клуба да желим дочек на тргу у граду кад направимо неки добар резултат и да буде прослава за 30.000 људи, а они су мислили да сам луд – кроз смех прича Милићевић.

Активирали сте и млађе категорије у клубу?

- Да, то је била моја идеја, па радим и са млађима. Зато сад имамо свој подмладак и можемо да ангажујемо те момке једног дана за први тим. Управи се то допало, дала ми је одрешене руке и мислим да сам на добром путу да урадим нешто значајно.

Да ли размишљате једног дана да радите у Србији?

- За сада не, јер желим прво да се докажем у Немачкој. Хоћу овде да постигнем неки резултат и да урадим нешто паметно, а после ћу лако да одлучим. Зато и нисам желео да завршавам школу у Србији, већ у Немачкој, а моја жеља је да једног дана преузмем неки тим из Бундеслиге. Кад то урадим, можемо да причамо за даље – закључио је Милићевић.

Родитељи и управа су ме гледали као лудака

Душан Милићевић је испричао и једну анегдоту пред најважнији меч прошле сезоне.

- Рекао сам екипи да ћу им дати новчане премије и да ћу из свог џепа да платим. Управа ме гледала збуњено, а на том гостовању никад Пирна није победила, па је можда неко мислио да неће ни тада. Мој тим је славио са петнаест голова разлике и ја сам им поделио обећан новац. Родитељи играча и управа су ме гледали као лудог човека, а чак су мојој Ивани прилазили и питали да ли сам нормалан и да ли знамо шта смо све могли да купимо за тај новац. Мени у том моменту ништа није било важно и сви су били срећни. То су мале ствари које чине доста.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Backa Palanka
RESPECT!
Rukometas
Igrac, sportista i covek za primer. Sve najbolje ti zelim.
Rukometas
Svaka čast majstore, tezak put na mala vrata ali na kraju vredan svake muke. Svu sreću u nastavku karijere

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.