Почетна / Рукомет / Супер лига

Апсурдна ситуација у српском рукомету: Суспендован врх судијске организације

Није ли посао помоћника директора Лиге за судијска питања да што пре провери и најмањи сигнал који се односи на примедбу на суђење?!
ФОТО: И. Веселинов

После одлуке о суспензији делилаца правде и контролора на дербију 3. кола А групе Аркус лиге Динамо – Војводина, Милосављевића – Тривковића и Зорице Машић, стигла је још једна.

Односи се такође на дерби, али у женској конкуренцији, Бекамент – Јагодина (28:29). Судије Вања Антић и Јелена Јаковљевић као и контролор Бранка Марић суспендовани су на основу „пријаве помоћника директора за судијска питања, Зорана Тијанића” после детаљних анализа и прегледаног видео снимка.

У образложењу се наводи да се „основано сумња” да је међународни пар са ИХФ грбом, 11 секунди пре краја утакмице у Аранђеловцу, „директно утицао на крајњи исход пропуштањем да досуди седмерац за домаће, при вођству од гола разлике за гостујућу екипу”.

Бранка Марић је суспендована јер је у извештају одлуку окарактерисала као „слободно судијско уверење”, иако је била, како се каже у решењу, дужна да „сама оквалификује поступање судија у датој ситуацији и одлуку оцени као исправну или погрешну”.

За овакав пропуст предвиђена казна је до годину дана или новчана, у случају судија до 250.000 динара, контролора до 50.000.

Тако после четири кола одиграна у обе конкуренције, имамо готово апсурдну ситуацију да су суспендовани председник Заједнице судија и контролора РСС (Бранка Марић), уједно на челу и Комисије за праћење суђења, као и два потпредседника (Зорица Машић и Јелена Јаковљевић).

Кад томе додамо и покретање дисциплинског поступка против Војводине због Фејсбук објаве њеног председника, уједно и првог човека Аркус лиге, Милана Ђукића, на тему дељења правде на утакмици у Панчеву, јасно је да из Аркус лиге покушавају да ставе до знања да нема недодирљивих.

Остаје само питање зашто се толико касни са реакцијама иако су сигнали незадовољства на суђење, не само у случају ова два меча, ступили одмах после утакмица, (ова у Аранђеловцу одиграна је 25. септембра), а пре одлуке о суспензијама службених лица покренут је дисциплински поступак против Бекамента због јавног иступа његовог тренера Саше Бошковића чак осам дана раније.

Није ли посао помоћника директора Лиге за судијска питања да што пре провери и најмањи сигнал који се односи на примедбу на суђење?!

Сами клубови, чак и кад су незадовољни се не одлучују на читаву административну процедуру подношења приговора и жалби, углавном јер им се не издваја новац за предвиђену таксу, али и зато што не верују да ће тиме нешто постићи.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vecita opozicija
Tijanic se sveti jer je izgubio na izborima u Bg , sad I'm se sveti jer nisu glasale za njega ... Jasno ko dan, najurio je tako dosta ljudi. Sramota sta radi covek , a Jos vise sto mu je dodeljena ovakva funkcija ! Umesto da se pise o utakmicama,klubovima da se pomogne mi pisemo o nekom Tijanicu koji se gura u savezu jer zivi od Rukometa nigde I nista ne radi. Samo gledajte slike mladjih reprezentacija svuda ga ima... Zasto i zbog cega ... Tijanicu nije ti savez I rukomet ceo u amanet ostavio deda !
Miki
Najbolji sudijski par.
Bivsi komesar
Stojkovic- Nikolic skinuti sa IHF liste, Mosorinski -Pandzic takodje, Maric-Masic su svojevremeno pale na testu i izbrisane sa liste IHF, Tijanic-Miljanovic nisu polozili test fizicke spreme jer ovaj drugi ( pokojninSlavko, bog da mu dusu prosti) nije hteo da sudi sa prvim svestan u kakav ga to problem dalje uvlaci a to je sada krem srpskih sudija i sta onda ocekivati. To se Grkovic-Imbronjev, Pendic-Majstorovic, Visekruna - Stanojevic a da ne govorimo o ranijoj generaciji nije desavalo. Danas Boricic- Markovic kao i Antic- Jakovljevic spadaju u red " cirkus" sudija koji vise vode racuna o tiketima nego igracima na terenu.I to ti je to!
Nele
Nas najlosiji sudijski par jer one moraju da budu u centru paznje na svakoj utakmici.Ocigledno imaju podrsku u savezu ,tako da me je ova kazna iznenadila(pozitivno).
Pokloncic po pokloncic
Svi koji krse pravila - KAZNA I ne treba da bude nedodirljivih nikada vise Ali ne treba da bude ni onih koji misle da ce “pokloncicima da rese derbi” kao sto vidite dzabe sve , sudije i sl lica kaznjene zbog pomoci domacinima u obe utakmice … to nesto govori
Pinokio
Zato Vojvodina nije ni podnela zahtev za ekspertizu malo kombipoklon malo bankapoklon i eto sudjenja. I još posle zbog gluposti daju autogol i ovi nadrljaju. Pa nek opet budu potrosna roba:))))
Novi sad
Sramota kakva hajka na sudije. E moji klubovi, bavite se igracima i strukom, pustite sudjenje. Ugledajte se malo na zapad, ko tamo prica o sudjenju

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.