Почетна / Рукомет / Супер лига

Клубови Супер лиге: Да завршимо лигу, Куп може у септембру, Динамо жели у ЛШ

Док се већина земаља чија такмичења је прекинула пандемија коронавируса, одлучила да заврши своје лиге, укључујући и две најјаче, Немачку и Француску, у Србији је то још у фази разматрања
ФОТО: АРКУС лига

Како сада ствари стоје највероватније ће се сачекати до краја ванредног стања, а коначна одлука донети, на односу става клубова у корелацији РСС, Аркус лиге и Такмичарске комисије.

Уочи Васкрса директор Аркус лиге, Милорад Шолевић, послао је клубовима на изјашњавање циркуларно писмо, где су у пет тачака срочени предлози о могућем завршетку у марту прекинуте сезоне.

Ти предлози се односе на поништавање свих лига и Купа, учешћа у регионалним и ЕХФ такмичењима, питања евентуалног проширења лига и статуса службених лица.

Велика већина од укупно 14 клубова је сагласна са предлозима, истичући у први план очување здравља и живота људи, уједно дајући и сопствена запажања или предлоге решења неких од проблема са којима ће се свакако домаће такмичење суочити у предстојећем периоду.

Клубови попут Металопластике и Војводине, два српска представника у СЕХА лиги, који је требало да се у домаће такмичење укључе тек у плеј–офу и Партизан, трећепласирани тим основног дела такмичења у Аркус лиги, који је изборио право учешћа у плеј-офу, сматрају да не би требало да се жури са коначном одлуком већ да се сачека барем до краја прве декаде маја.

Шапчани и Београђани се залажу да се сачека како би се видело да ли постоји било каква могућност да се лига, макар и у неком измењеном облику, приведе крају на терену.

Директор Металопластике Славиша Стојиновић сматра да, уколико постоји и најмања шанса да се такмичење настави то треба учинити из разлога што би овај спорт могао да извуче „корист“ у смислу привлачења медијске пажње, евентуалних спонзора, уз чињеницу да према играчима имају уговорне обавезе на 12 месеци.

Шапчани сматрају да је, ако буде могуће да се почне са тренинзима до 10. маја, уз тронедељне припреме, изводљиво завршити лигу у измењеном формату уз консултације челника савеза са Министарством омладине и спорта и релевантним институцијама.

Из редова Војводине стављају у први план здравље актера, уз напомену да би проблем могле бити и неке хале у којима би се играло, у некима су сад и привремене болнице, затим додатно финансијско опетерећење ионако веома упитних буџета већине клубова, као и докле имају потписане уговоре са играчима.

Црно-бели, апелују да се не доносе одлуке којима би се кажњавали клубови (попут оних који су остварили право пласмана у виши ранг) или које ће имати лоше последице, те да би тек требало да се расправља о моделу евентуалног наставка такмичења.

Уколико, пак не буде било могуће да се лига приведе крају на терену став Партизана је да „се лига региструје на основу постигнутих резултата и 99 одсто одиграних утакмица као и да се усвоји постојећа табела, да се прогласи првак и да лигу напусте два најслабије пласирана тима”.

Када је реч о најбољем тиму основног дела такмичења у Аркус лиги, Динаму, његови пресдставници су сагласни да се прекинута сезона поништи, али да се јасно дефинише на који начин се то чини.

Да ли би то значило да се гледају резултати из претходне сезоне и да се по томе рангирају екипе за ЕХФ такмичења или је потребно прогласити крај такмичења са постојећим резултатима, што, наводи се у допису овог клуба, не би било праведно према два наша представника у СЕХА лиги.

Панчевци сматрају да Аркус лига треба да остане на 14 тимова, али да се убудуће игра по двоструком бод систему без плеј офа и плеј аута, али да се дефинише начин испадања.

Из нишког Железничара, другопласираног у основном делу Аркус лиге, како су истакли, недвосмислено подржавају предлог директора лиге о завршетку такмичења сматрајући да би ту одлуку требало озваничити што пре како би у миру могли да се спремају за наредну сезону.

Подсетимо, у Нишу су и хала Чаир и она у Дуваништу претворене у привремене болнице за смештај пацијената оболелих од корона вируса.

Исто тако, сматрају да због неучешћа Војводине и Металопластике у првом делу лиге је немогуће одредити критеријум по коме би се прогласио шампион, подржавају и предлог о поништењу лига, сматрајући да не би било праведно ни да неко испадне…

Што се тиче завршнице националног Купа међу клубовима преовладава мишљење да би требало да се одигра пре почетка нове сезоне. За то се залажу Војводина, Партизан, Динамо…

У случају да се прогласи крај такичења Динамо предлаже да се Аркус лига, формално, региструје редоследом у тренутку прекида јер желе да учествују у квалификацијама за Лигу шампиона пошто је то од изузетне важности за српски рукомет.

Исто тако се напомиње и да би требало да се утврди, с обзиром на број бодова српских екипа остварених у Еврокуповима, где делимо 29. место са тзв Косовом, за која такмичења можемо да аплицирамо имајући у виду на промену комплетног система ЕХФ такмичења.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srbija
Dragi gospodine ,svi rukometni radnici I sportisti Kojima je sport jedino motiv zive da bi bili prvaci i igrali Ligu Sampiona. Ali posto to nije cilj Srpskog sampiona zadnjih 7 god. Onda smo kao sport dotakli samo dno zbog pojedinaca kojima je samo svoj interes bitan ,nikako sport ,Srbija ,igraci...
Lala is Banata
Stojan bi u kvalifikacije za LS Kakva obavestenost rukometnog radnika koji zivi za rukomet ... Nema kvalifikacija lave :-) Nema :-) A i igrao bi ih gde ? U onom krsu od hale.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.