Почетна / Тенис / АТП

Никад лакши пут до пехара за Ђоковића: Њујорк без Надала и Федерера!

Од 1999. се није догодило да на једном грен слему не играју ни Роџер Федерер ни Рафаел Надал. А баш тако ће бити када 31. августа у Њујорку почне Ју-Ес опен
ФОТО: М. Бабић

Новак Ђоковић никад у каријери није имао тако широм отворена врата до освајања једног од највећих турнира белог спорта. Без својих највећих ривала с друге стране мреже, најбољи тенисер света требало би да има лакши посао него икада.

Неколико јаких аргумената говори у прилог таквој тврдњи. Прво Ђоковић је само три пута губио највећа финала а да противници нису били Федерер и Надал.

Два пута је то било против Стена Вавринке а једном против Ендија Марија. Швајцарац неће играти у Њујорку, а Британац је далеко од некадашње форме јер је дуго био ван терена због две операције кука.

Друго, Ђоковић је само три пута у каријери изгубио полуфинале грен слема од тенисера који се не презива Федерер или Надал. Од Томаша Бердиха 2010. на Вимблдону, од Кеија Нишикорија 2014. на Ју-Ес опену и од Доминика Тима прошлог пролећа на Ролан Гаросу.

Ова два податка најбоље говоре колико је Новака тешко савладати у завр-шници највећих такмичења, а овогодишњи Ју-Ес опен ће то бити само по имену. Његов квалитет, због отказа највећих асова, није ни том нивоу.

Међутим, најгора ствар би сада била да и сам Новак помисли да га чека шетња до трофеја. Иако је он већ 17 пута успео да освоји неки од турнира велике четворке и када су Швајцарац и Шпанац не само играли, него и били у врхунској форми, сада је ситуација другачија него икада.

Разлог је пре свега у полугодишњој паузи због пандемије, после које нико није сасвим сигуран како ће играти.

Ђоковић после прекида Адрија тура у Задру, пре два месеца, није одиграо ниједан сусрет, тако да ће и за њега бити загонетка како ће реаговати на прво право такмичење још од тријумфа у Дубаију 29. фебруара.

Не треба заборавити ни младе лавове али нико од њих се још није доказао на највећим такмичењима, тако да их не треба ни прецењивати.

Зато није далеко од истине тврдња да ће Ноле имати јачег противника у притиску који га чека него у супарницима с друге стране мреже.

Јер, он не само да је свестан да би у Њујорку могао да направи велики корак ка рушењу оба Федерерова рекорд, у броју грен слем титула и недеља на врху, него је свестан и да га сви проглашавају апсолутним фаворитом, да би све осим титуле за њега био неуспех...

А у таквим условима није лако играти. Не треба заборавити ни да Ђоковић није поражен од новембра прошле године и финалног турнира у Мадриду, да ће и тај ореол бити оптерећење док не уђе у форму.

Све те мисли су баласт који психа сваког шампиона носи са собом све док такмичење не почне и све дође на своје место. Зато ће за Новака ковање титуле на Ју-Ес опену почети на мастерсу Синсинати.

Ако ту стартује како треба, брзо ће вратити самопоуздање и поново бити непобедива машина с почетка године.

Ако буде другачије, цео пут до њујоршке титуле, биће много компликованији. Али, Новак не би био то што јесте када не би успевао да реши сваки проблем.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Matija
Ima još dosta igrača koji su jaki osim Federera i Nadala.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.