Почетна / Тенис / АТП

Ђоковић креће у Риму против Италијана, Ноле опет у лову на рекорде

Ако освоји трофеј, имаће највише титула на мастерсима у историји. Титула би му донела још 400 поена предности над Надалом на АТП листи
ФОТО: ЕПА/Р. Антимијани

Судбине највећих спортиста су такве да их готово иза сваког ћошка чека нови изазов, нови јуриш на рекорде, нова страница историје. Баш то чека и Новака Ђоковића на мастерсу 1.000 у Риму (шљака, 5.546.169 евра).

Најбољи светски тенисер је први носилац на Форо Италику, био је слободан на старту, а већ у среду први пут излази на терен.

Противник је не много успешни и познати домаћи тенисер Салваторе Карузо, мада за Новака он неће представљати енигму јер га је већ једном победио у сличним условима.

Прошле године на Ролан Гаросу, Италијан чувеног презимена, али не из тениског већ оперског света, успео је да откине само осам гемова, а нема много разлога ни да данас буде другачије.

За све нас који смо били у Америци, сада је најважније што брже спровести адаптацију на шљаку – објаснио је Новак своје краткорочне циљеве.

Ја сам 4-5 дана тренирао на овој подлози, што мислим да ми је довољно, али видећемо.

Али да се вратимо рекордима. Ђоковићу евентуална титула у Риму један доноси одмах а други приближава.

Ноле је у овом тренутку изједначен са Рафаелом Надалом по броју освојених мастерса 1.000, обојица имају по 35 титула, ако неко од њих освоји титулу – осамиће се.

Наравно, по теорији, Надал је фаворит јер је у Риму победио већ девет пута, али и Ђоковић има своје адуте. Форо Италико је његов најуспешнији стадион на шљаци са четири трофеја.

Рафа је одлучио да не игра у Америци и припрема се за сезону на шљаци. Наравно да му то даје већу предност – проценио је Ђоковић шансе свог највећег ривала.

Али, чак и да није последње месеце провео тренирајући на овој подлози, и даље би био главни фаворит. Он је на сваком турниру на земљаним теренима најближи титули јер је он Рафа. На шљаци не постоји већи изазов од играња против њега.

Други рекорд за који би Новак могао да повећа шансе је јуриш на Федерерових 310 недеља на броју 1 АТП листе.

У овом тренутку је Ђоковић догурао до 286 и ако остане на врху, изједначиће се са Швајцарцем 1. марта, а већ наредне недеље ће моћи и да га престигне.

Наравно, на том путу је јако важно да осваја што више поена како га не би стигао Надал, па чак и Доминик Тим који се приближио после тријумфа на Ју-Ес опену.

Ђоковић би свој бодовни салдо у Риму могао да повећа само ако освоји титулу јер је прошле године играо финале.

У том случају би из Вечног града однео 400 поена, а како Надал брани шампионски трофеј, а Тим не игра, то значи да би за толико повећао своју предност над њима.

Ноле је конференцију за медије у Риму искористио да Аустријанцу честита за њујоршки подвиг.

Свака част обојици – похвалио је и Александра Зверева.

Саша је шпрви пут играо у грен слем финалу и око 2,5 сета је одиграо на заиста импресиван начин. У петом је чак и сервирао за тријумф. За Доминика који је изгубио прва три велика финала у каријери и веома лоше почео овај меч, а онда направио сјајан преокрет, то је био прави подвиг.

Ђоковић очекује сада да у Тиму добије много јачег конкурента.

Сећам се моје прве грен слем титуле. Пао ми је велики терет са леђа. После сам почео много више да верујем у себе и да мање осећам притисак. И Доминик и Саша поседују велики квалитет на свим подлогама и могу да освоје било који грен слем. Ролан Гарос је за мање од две недеље и Доминик ће бити први на листи фаворита после Надала.

Ноле је изрекао и низ комплимената на рачун понашања финалиста на Флашинг Медоузу.

Сви знамо да су они добри пријатељи, могли смо да видимо колико су обојица желели овај трофеј, колико су се борили али ниједног тренутка нису показали ни минимум непоштовања један према другоме. То ми се највише свидело, тај респект и пријатељство. Била је то сјајна порука свим тенисерима, али и спортистима уопште.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.