Почетна / Тенис / АТП

Невероватне оптужбе из Немачке: Федерер наместио АТП листу, и Ђоковић на удару?

Немац тврди да је Швајцарац искористио утицај у Савету играча за промену начина бодовања како би остао у врху. Пети на свету иако није играо од јануара!
ФОТО: М. Бабић

На адресу Роџера Федерера су стигле невероватне оптужбе, толико невероватне да вероватно не би ни биле објављене да се не зна ко их је изнео. Али ако Дирк Хордорф, потпредседник Немачке тениске федерације, тако нешто каже, онда то сигурно има велику специфичну тежину.

- Федерер је искористио свој утицај да промени начин прављења АТП листе током пандемије – изјавио је Хордорф, иначе један од најутицајнијих људи у немачком тенису и мимо своје функције потпредседника.

- Он је то урадио као члан Савета играча.

Немац је дугогодишњи тренер, свог земљака Рајнера Шитлера је довео до финала Аустралијског опена и сребрне медаље на Олимпијади у Сиднеју, а Јанка Типсаревића до осмог места на светској листи.

- Да није уведена промена, Роџер не би био ни међу 50 најбољих на свету – подсетио је Хордорф да је Швајцарац пети на свету иако од јануара није одиграо ниједан турнир због две операције колена. Додуше, мало је претерао, јер рачуница каже да би Федерер сада био 29.

Ова бомба ће итекако одјекнути у тениском свету, поготово у Немачкој која на Федерера гледа готово као на свог тенисера јер он долази из Базела, који је у немачком говорном подручју.

Да подсетимо, током шестомесечне паузе због короне, одлучено је да се поени са неодиграних турнира, било отказаних, било одложених, не одузимају, већ да се или задржавају или додају нови.

Рецимо, Вимблдон није игран у 2020, тако да су играчима остали поени из 2019. Ролан Гарос је игран у овој години, па се играчима додају поени ако су освојили више него прошле сезоне, или остају стари ако су сада добили мање.

- Перверзна је и одлука да поени са Мастерса у Лондону важе две године – подсетио је Хордорф да се они једини бришу пре него што на ред дође његова реприза.

Уместо да бодови са завршног турнира 2019. буду избрисани пред турнир 2020, они ће важити и током наредне сезоне, све док је на снази актуелан начин бодовања. У овом тренутку, то је почетак марта. И ту је Федерер највећи добитник.

Није тешко схватити да Хордорф не износи само своје мишљење него и великог броја играча. Јер, Федереров останак у врху више наноси штете другим тенисерима него што доноси користи њему самом. Да ли је он пети или педесети, нимало не мења његов историјски значај.

Али то што је он пети, спречава неког другог да буде у првих пет, неког трећег да буде у првих десет, неког четвртог да буде у првих 20 а све то тим тенисерима много значи, поготово финансијски.

Иначе, ово није прва ситуација да Немац критикује Швајцарца. Кад је Федерер пролетос предложио спајање АТП и ВТА тура, Хордорф га је оптужио за популизам.

- То је краткорочна и непотпуна идеја. Неће решити било које проблеме АТП и ВТА. Роџеру су можда само потребни нови пратиоци на Твитеру. Он је предложио нешто а да то није било како поткрепио. Твит не може ништа да постигне – подсетио је Хордофр да Федерер на Твитеру има 12,7 милиона следбеника, али му то изгледа није доста.

И Ђоковић на удару
И Новак Ђоковић се нашао на мети Хордорфових критика, али ни близу такве оштрине. Најбољем тенисеру света је замерио на стварању Асоцијације професионалних тениских играча (ПТПА).
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.