Почетна / Тенис / АТП

Преглед свих Ђоковићевих гренд слем мечева у 2021.

Титула у Њујорку донела би Новаку 21. трофеј са највећих турнира, чиме би на вечној листи претекао највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала
ФОТО: ЕПА/Џон Г. Мабангло

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је уписао свих 27 победа на гренд слем мечевима у 2021, што га је довело на корак од тога да постане први играч који је освојио календарски гренд слем, још од Рода Лејвера давне 1969. године.

Ђоковић је победио на седам мечева на Аустралијан опену, на седам на Ролан Гаросу и на седам на Вимблдону.

Тријумфом над Немцем Александером Зверевим, српски тенисер је стигао до шест победа на Отвореном првенству САД и сутра ће се у финалу борити против Руса Данила Медведева.

Титула у Њујорку донела би Ђоковићу 21. трофеј са највећих турнира, чиме би на вечној листи претекао највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Доносимо детаљан преглед Ђоковићевог пута кроз сваки гренд слем турнир у сезони:

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН, Мелбурн, од 8. до 21. фебруара:

Прво коло: Ђоковић је свој пут до титуле у Мелбурну почео победом против Француза Жеремија Шардија са 6:3, 6:1, 6:2. У том мечу он је освојио 43 од 52 сервис поена и још једном доминирао над Шардијем. У међусобним дуелима Ђоковић води са 14:0 и победио је у сва 33 одиграна сета.

Друго коло: Ђоковић је славио против Американца Френсиса Тијафоа са 6:3, 6:7(3), 7:6(2), 6:3. На том мечу је уписао 26 ас поена.

Треће коло: Победа против још једног Американца, Тејлора Фрица са 7:6(1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2. Меч је био специфичан из два разлога. Прво, због тога што је паузиран у четвртом сету како би се испразниле трибине због нових одредби државе Викторија у борби против корона вируса. Друго, што је Ђоковић повредио трбушни мишић после незгодног покрета. "Не знам да ли ћу успети да се опоравим за мање од два дана", рекао је.

Четврто коло: Победио је Канађанина Милоша Раонића са 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4. "Да је реч о било ком другом турниру осим гренд слема, повукао бих се, то је сигурно", рекао је он. Ово је била 300. Ђоковићева победа у каријери.

Четвртфинале: Био је бољи од Немца Александера Зверева са 6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(6). Ђоковић је испустио први сет и заостајао 3:0 у трећем и четвртом. Након што је промашио један ударац, у бесу је поломио рекет. "Имам своје демоне са којима се морам борити", рекао је касније.

Полуфинале: Ђоковић је победио руског тенисера Аслана Карацева са 6:3, 6:4, 6:2. Српски тенисер је у том мечу реализовао шест од седам брејк лопти и побољшао резултат у полуфиналима Аустралијан опена на 9:0. Карацев је био квалификант који је постао први у Опен ери који је у свом гренд слем дебију стигао до полуфинала.

Финале: Победио је Руса Данила Медведева са 7:5, 6:2, 6:2 и тако стигао до своје девете титуле на Аустралијан опену и укупно 18. гренд слема. Ђоковић је рекао да је тај турнир био "ролеркостер". "Емотивно, ово је био најизазовнији гренд слем који сам играо, са свиме што се дешавало - повредама, стварима ван терена, карантином", рекао је.

РОЛАН ГАРОС, Париз, од 30. маја до 13. јуна:

Прво коло: Ђоковић је без већих проблема савладао Американца Тениса Сангрена са 6:2, 6:4, 6:2. Сачувао је свих шест брејк лопти са којима се суочио, уписао 33 винера и побољшао свој рекорд у мечевима првог кола Ролан Гароса на 17:0.

Друго коло: Победио је Уругвајца Пабла Куеваса са 6:3, 6:2, 6:4. "До сада, два меча која сам одиграо, одиграо сам на високом нивоу", рекао је.

Треће коло: Ривал му је био Литванац Рикардас Беранкис и Ђоковић је славио са 6:1, 6:4, 6:1 и тако дошао до 77. победе на Ролан Гаросу. Била је то још једна победа Ђоковића без много драме, пошто се није суочио нити са једном брејк лоптом.

Четврто коло: Италијан Лоренцо Музети је предао меч при вођству Ђоковића 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 4:0. Драма је почела. Ђоковић је испустио прва два сета против 19-годишњака који је учествовао на свом првом гренд слем турниру, али је уследио велики повратак. Свега један изгубљени гем у наредна три сета, седам брејкова и предаја Италијана при вођству Ђоковића од 4:0 у петом сету.

Четвртфинале: Победа против Италијана Матеа Беретинија са  6:3, 6:2, 6:7(5), 7:5. Ђоковића су два поена делила од победе у три сета, али је после његових неизнеђених грешака меч отишао у четврти сет. Уследило је потом пражњење трибина због полицијског часа и прекид меча од 20 минута. "Све време сам био под притиском", рекао је Ђоковић.

Полуфинале: "Класик" против Шпанца Рафаела Надала који је Ђоковић добио са 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2. Великом победом над највећим ривалом у каријери, првом на шљаци после 2016, Ђоковић је повећао предност над Шпанцем у међусобним дуелима на 30:28. Био је то тек трећи пораз Надала на париској шљаци икада. Ђоковић је рекао да је ово био "један од оних мечева који се памте заувек".

Финале: Ђоковић је победио Грка Стефаноса Циципаса после преокрета са 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 и дошао до друге титуле у Паризу и 19. из гренд слем категорије. Другом титулом на Ролан Гаросу, Ђоковић је постао први тенисер у Опен Ери који је сва четири грен слем турнира освојио барем два пута. Била је ово уједно и његова прва победа у финалу неког гренд слема након што је губио са 0:2.

ВИМБЛДОН, Лондон, од 28. јуна до 11. јула:

Прво коло: Ђоковић је обрану титуле на Вимблдону почео победом против Британца Џека Дрејпера са 4:6, 6:1, 6:2, 6:2. После 15 неизнеђених грешака у првом сету који је изгубио, Ђоковић је до краја меча направио укупно девет.

Друго коло: Победа против Јужноафриканца Кевина Андерсона са 6:3, 6:3, 6:3. Ђоковић се у овом мечу није суочио нити са једном брејк лоптом и направио је само пет неизнуђених грешака.

Треће коло: Славио је против Американца Дениса Кудле са 6:4, 6:3, 7:6(7). Број неизнеђених грешака Ђоковића се на овом мечу попео на 28, а после меча је рекао: "Мало сам се искључио".

Четврто коло: Ђоковић се победио Чилеанца Кристијана Гарина са 6:2, 6:4, 6:2 и без већих проблема је дошао до свог 50. гренд слем четвртфинала.

Четвртфинале: Победио је Мађара Мартона Фучовича са 6:3, 6:4, 6:4 и пласирао се у своје десето полуфинале Вимблдона.

Полуфинале: Српски тенисер је био бољи од Канађанина Дениса Шаповалова са 7:6(3), 7:5, 7:5. Деловало је да је Шаповалов у сваком сету био близу да га освоји, али није. Ђоковић је одбранио свих осам брејк лопти са којима су суочио у последња два сета.

Финале: Ђоковић је победио Италијана Матеа Беретинија са 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3 и тако постао шестоструки шампион Вимблдона. Он је дошао до 20. гренд слем титуле у каријери, чиме се изједначио са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом. "Дебату о томе да ли сам најбољи свих времена препуштам другима", рекао је Ђоковић. А, Беретини је овако ремизирао своје прво гренд слем финале: "Натерао ме је да играм лоше".

ЈУ ЕС ОПЕН, Њујорк, од 30. августа до 12. септембра:

Прво коло: Ђоковић је на старту последњег гренд слема у сезони надиграо 18-годишњег Данца Холгера Витус Надсков Рунеа са 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1. 

 

Друго коло: Холанђанин Талон Грикспор био је други противник српском тенисеру који је победио са 6:2, 6:3, 6:2. Једина права брига Ђоковића на овом мечу био је гледалац који је стварао буку током поена. Грикспор је после меча о игри Ђоковића рекао: "Он је свуда".

Треће коло: Ђоковић је победио Јапанца Кеија Нишикорија са 6:7(4), 6:3, 6:3, 6:2. Била је ово 17. узастопна победа против финалисте Ју Ес Опена из 2014.

Четврто коло: Први тенисер света се у осмини финала вратио после сета заостатка и славио против 20-годишњег Американца Џенсона Бруксбија са 1:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Четвртфинале: Победио је Италијана Матеа Беретинија са 5:7, 6:2, 6:2, 6:3, што му је донело прво полуфинале Ју Ес Опена после 2018. године, укупно 12. Он је забележио 224. победу над ривалом из Топ 10, те тако надмашио рекорд који је до сада држао Роџер Федерер (223). Након што је направио 17 неизнуђених грешака у првом сету, до краја је уписао укупно 11. "Најбоља три сета која сам одиграо на турниру, сигурно", рекао је Ђоковић.

Полуфинале: Ђоковић је победио Немца Александера Зверева са 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2. И у четвртом мечу заредом Ђоковић је испустио први сет, али је успео да се врати и победи. Меч је био испуњен дугим разменама, а најдужа је била у последњем гему трећег сета са чак 53 ударца. Зверев је освојио тај поен, али је Ђоковић освојио тај гем, тај сет и на крају меч. "Ментално, он је најбољи играч који је икада играо ову игру", рекао је Зверев.

ФИНАЛЕ: Ђоковић ће сутра од 22.00 играти против Руса Данила Медведева. Бориће се календарски гренд слем и рекордну 21. титулу са највећих турнира.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.