Почетна / Тенис / АТП

Ђоковић: Тежак пораз, али морам да будем задовољан годином

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је да је у финалу Отвореног првенства САД био испод свог нивоа, да је Данил Медведев заслужио трофеј и истакао да и поред пораза мора да буде задовољан овом годином
ФОТО: ЕПА/Џастин Лејн

"Много је различитих емоција. Оно што сам рекао на церемонији, заиста тако мислим. Део мене је, наравно, тужан. Тешко је прогутати овај пораз, с обзиром шта је све било у игри. Али с друге стране, овде у Њујорку сам осетио нешто што никада у животу нисам осетио", рекао је Ђоковић на конференцији за новинаре после финала.

Ђоковић није успео синоћ да освоји титулу на Ју Ес Опену, пошто је у финалу изгубио од другог тенисера света, Руса Данила Медведева после три сета, 4:6, 4:6, 4:6. Српски тенисер је навео да је публика у Њујорку учинила да се осећа посебно.

"Пријатно су ме изненадили. Нисам ништа очекивао, али количина подршке, енергије и љубави коју сам добио од публике је нешто што ћу заувек памтити. То је разлог шато сам пред крај заплакао. Емоције, енергија је била тако јака. Јака као освајање 21. гренд слема. Искрено, тако сам се осећао. Веома, веома посебно. Да, било је дивно", навео је Ђоковић.

Он је рекао да је Медведев, који је освојио свој први гренд слем, изашао веома одлучно на терен.

"Осећало се у сваком ударцу да је био на највишем нивоу. Знао је шта треба тактички да уради, савршено је то извео. С друге стране, ја сам био испод свог нивоа игре. Ноге ме нису слушале. Покушавао сам, дао све што сам могао. Направио сам много неизнуђених грешака, готово да нисам имао сервис", рекао је Ђоковић.

"Ако играте против некога попут Медведева, који погађа тако добро, асове, има много лаких поена на први сервис, стално осећате притисак на свом сервису, Да будем искрен, био сам испод свега у игри. Дакле, један од оних лоших дана, нажалост", додао је он.

Новинари су га подсетили да је после финала Ролан Гароса против Стефаноса Циципаса рекао да је после 0:2 осећао да са једним брејком може доћи до меча и упитали да ли је сада имао такав осећај.

"Било је другачије јер мој осећај на терену није био тако добар као онај у Паризу. Био сам спор. Почетак другог сета је био прекретница. Неколико брејк лопти, било је и 0:40, један ударац... Био сам близу. Ко зна каква би била путања меча да сам рано дошао до брејка у другом сету. Уз подршку публике можда бих се осећао другачије", рекао је Ђоковић.

Он је поновио да је Медведев био сјајан и честитао му на менталитету, приступу, игри.

"Апсолутно је био бољи играч и заслужио је да победи, без сумње. Наравно да сам разочаран игром у целини, могао сам и морао боље, Али ово је спорт. Неки пут победиш, неки пут изгубиш. Тежак је пораз, веома тежак. Али, у исто време сам срећан због њега јер је заиста добар момак и заслужује то. Заиста", рекао је Ђоковић.

Упитан да ли су га претходни мечеви исцрпели, да ли је то имало утицаја на финале, Ђоковић је рекао да је то могуће.

"Имао сам више сати на терену од Данила. Али, ово је био веома и емотивно веома захтеван период за мене, у последњих пет-шест месеци. Гренд слемови, Олимпијске игре, играње код куће у Београду. Све се скупило. Нажалост, нисам направио тај завршни корак, али када се подвуче црта, морам да будем задовољан годином. Три слема и финале", рекао је он.

Ђоковић је рекао да је последњих година био јасан по питању својих циљева - а то је да жели да игра свој најбољи тенис на гренд слемовима.

"Успевам у томе. Остао сам без једне титуле, али морам да будем поносан са свим што смо тим и ја постигли. У тенису се брзо учимо да окренемо нову страницу. Ускоро ће бити још изазова. Научио сам како да превазиђем овакве поразе, оне које боле највише", рекао је Ђоковић.

"Покушаћу да извучем поуке из тога, да будем јачи, да наставим. И даље волим овај спорт и осећам се добро на терену, Све док је постоји мотивација и тај осећај, наставићу", додао је српски тенисер.

На питање шта је осетио после финала, Ђоковић је рекао - олакшање.

"Био сам срећан што је готово због свега што је претходило турниру и свега менталног, емотивног са чим сам морао да се носим кроз такмичење последњих неколико недеља, било је превише. Било ми је драго што се трка коначно завршила. Истовремено сам тужан, разочаран, али и захвалан публици на том посебном моменту који су ми створили на терену", закључио је он.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.