Почетна / Тенис / АТП

Ситуација око Аустралијан опена све тежа, вакцина није једини проблем

Због контакта са зараженом особом, карантин чека и вакцинисане и невакцинисане, а то сви играчи желе да избегну. Актуелан услов: или вакцина или карантин
ФОТО: ЕПА/Дејв Хант

Почетак Аустралијског опена се полако ближи, а ситуација са условима под којима ће тенисери моћи да дођу у Мелбурн и играју на првом грен слему сезоне, не да се не решава, него се још више компликује.

Према последњим информацијама са друге стране света, чак и вакцинисани тенисери могу да заврше у карантину – ако буду у контакту са позитивном особом.

Тако нешто се зимус догодило тенисерима који су допутовали у Мелбурн у авиону у коме је неко био заражен.

Тренутно је то услов око кога се ломе копља на преговорима аустралијских званичника и људи из АТП и ВТА. Играчи не жели да путују поново под истим условима из овог јануара.

Тада је чак 70 тенисера, међу којима и Виктор Троицки, било у таквом лету и провели су наредне две недеље под најригорознијим условима карантина. Није чудо што су после претрпели неуспехе а многи се и повредили.

Данијел Ендрјуз, председник Викторије, аустралијске државе у којој је Мелбурн, поново је запретио невакцинисаним тенисерима, мада је сада ублажио став.

- Нико неће моћи у Мелбурн без вакцине, а уколико добије визу, то значи да се сложио да проведе 14 дана у карантину – рекао је Ендрјуз, показавши да никакав став није постигнут.

Јер, прошле недеље је категорички претио Ђоковићу и осталим тенисерима да без вакцине неће моћи да уђу у државу, а сада је додао карантин као једну од могућности.

Ако некоме није јасно зашто је иза кулиса Опена толико недоумица и сталног колебања, треба да зна да овај турнир Мелбурну донесе око 300 милиона евра а у оваквој економској кризи нико неће тек-тако да се одрекне толике зараде.

Зато ће се до последњег тренутка тражити решење, јер без половине светског врха, интересовање неће бити велико.

У Индијан Велсу је број гледалаца пао на половину у односу на 2019, јер је конкуренција била знатно слабија, а у Мелбурну би квалитет учесника могао да буде десеткован.

- Одлука ће бити донета почетком новембра – истакао је Ђоковић у интервјуу Журналу. Зато је најбоље сачекати епилог покушаја челника Аустралијског опена да наговоре сопствену владу да ублажи став.

Они се још не оглашавају, али је сигурно да ће све покушати да сви врхунски тенисери добију шансу да се такмиче.

Прошао рок за „први убод”
Цела прича о обавезним вакцинама практично је пала у воду проласком 15. октобра. Јер према ранијим вестима из Мелбурна, да је уведена обавеза пелцовања, тенисери који су још невакцинисани, морали би прву вакцину да приме до 15. октобра, како би другу примили у новембру и у Аустралију стигли максимално тестирани.
Како је 15. октобар прошао, а одлука није ни на видику, јасно је да времена за обе вакцине вероватно више нема.
С обзиром да је, према анкети у Индијан Велсу, утврђено да је вакцинисано тек нешто више од половина играча из врха – 55 одсто тенисера и 59 одсто тенисерки – поставља се питање ко ће онда играти у Мелбурну и на шта ће личити тај турнир без најбољих.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.