Почетна / Тенис / АТП

Вучић: Србија ће бити уз Ђоковића и умеће да одговори Аустралији, на много лепши начин (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић огласио се видео поруком на свом Инстаграм налогу и послао поруку подршке Новаку Ђоковићу, уједно је и одговорио премијеру Аустралије Скоту Морисону
ФОТО: БЕТА

После новог заплета око "случаја Ђоковић" и ствари које су се дешавале у петак, огласио се и председник Србије, поруком на свом Инстаграм профилу.

- Поштовани грађани Србије, суочени смо са много проблема, притисцима у региону, притисцима из белог света, али оно што нама као народу никад нису могли да одузму, то су наше срце, понос и достојанство. Ово говорим због свега што се збива последњих дана у Мелбурну, у Аустралији, и не зато што ме занима добијање било каквих политичких поена или колико ћу њих изгубити и никада се нисам китио туђим перјем, али напади и притисци на Новака Ђоковића, држављанина Србије, Србина, грађанина ове земље, из нама непознатих разлога су достигли те размере, те немогуће, за мене, а да се не огласим и да не кажем не само шта мислим, већ и шта је наш одговор Аустралији на то - казао је Вучић на почетку своје видео поруке, а потом је наставио:

- Вероватно не бих ни реч рекао да се, после поновљене одлуке извршних органа аустралијских власти да се укине виза Новаку Ђоковићу, није огласио и премијер Аустралије Скот Морисон, који је рекао да је задовољан и да поздравља одлуку о укидању визе за најбољег светског тенисера, Србина, Новака Ђоковића. Зачуђен сам пре свега због чињенице да такве одлуке могу да доносе извршни органи власти, а после правоваљаних одлука судских органа власти. Неретко нам држе придике о томе шта је владавина права, и можете да замислите како би изгледало када би у Србији неки министар могао да поништава одлуке судија, дакле важећих правосудних органа. Али тиме су нам само показали можда како донекле изгледа независно правосуђе, али пре свега како изгледа небитно правосуђе, јер сва власт је у рукама извршних органа.

Вучић је, као и многи други, запитао зашто уопште аустралијске власти нису забраниле Ђоковићу улазак у ту земљу још у моменту кад је аплицирао за визу, уз напомену да би нелагодности биле на тај начин избегнуте.

- Да бих ствари вратио на нешто још важније, а то је морално питање. Ако сте хтели Новаку Ђоковићу да забраните да по 10. пут освоји трофеј у Мелбурну, зашто га нисте вратили одмах и зашто му одмах нисте рекли да је немогуће да добије визу за вашу земљу? Зашто га малтретирате и зашто се иживљавате, не само над њим, већ над његовом породицом, већ на целом једном нацијом, слободарском и поноситом. Је ли то потребно да бисте добили неке изборе, је ли вам то потребно да бисте се додворили својој јавности?

На крају свог обраћања, Вучић је имао поруку и за премијера Аустралије Скота Морисона.

- Ево, појавио се један председник из једне мале земље, који сме то да каже једном великом премијеру, из једне велике земље. А знате зашто смем? Зато што говорим истину и зато што и ви знате да вам говорим истину. Ми ћемо се борити за Новака Ђоковића, и то што ћете га малтретирати дан, два или пет, мање или више, неће променити суд нашег народа о народу Аустралије који изузетно поштујемо и ценимо, али и о Новаку Ђоковићу, и можете писати стотине или хиљаде текстова најгорих могућих о њему, он ће остати највећи тенисер свих времена и он ће увек бити у нашим срцима. А ви, који мислите да малтретирањем и иживљавањем нешто постижете, никада нећете прићи, не само Новаку Ђоковићу, већ било којем обичном човеку, и вашег и нашег, поносног и достојанственог народа. Србија ће бити уз Новака Ђоковића и Србија ће умети да вам одговори, много лепше се понашајући, него што сте се ви понашали према Новаку Ђоковићу, али поштујући међународне узусе и поштујући све оно што значи адекватно представљање једне државе. Живела Србија, Новаче ми смо уз тебе! - закључио је Александар Вучић.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

kumanovo 2021
Svaka drzava ima svoje zakone gospodine Vucicu kao sto znam i vi ste da se svi vakcinisemo i nista nije sporno nije hteo da se vakcinise znao je jos pre 3-4 meseca da mora da se vakcinise ako hoce da igra u Melburnu
Đomla
Svaka ti ko u Njegoša
DS10
Novak Đoković je u tu državu otišao sa vizom koju je mogla izdati samo ta država i tu se sva priča završava, sve ostalo je politička igra i želja velike većine da Đoković ne bude najbolji svih vremena. A odluka dal' će se neko vakcinisati trebalo bi da bude lična odluka i da svaki pojedinac ima pravo da odluči da ili ne. Ovaj svet polako postaje diktatorski i ovo krši sva demokratska načela. Zašto bi se neko morao vakcinisati, evo samog dokaza baš u toj Australiji, 97% populacije vakcinisano i nisu stekli kolektivni imunitet a na samom početku je bila priča da je za taj kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše 50% i još jedan građanin a došli smo u situaciju da jedna država kao što je Viktoria ima 97% vakcinisanog građanstava a da im je dnevni broj zaraženih 37.000. Medicinsko izuzeće je dobila nekolicina tenisera koji su ušli u državu i tek posle pritvaranja Novaka Đokovića (da ne bi bila diskriminacija na nacionalnoj osnovi) i tim teniserima je ukinuta viza. Podrška Novaku!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.