Почетна / Тенис / АТП

ЕКСКЛУЗИВНО за Журнал, Крис Кермоуд: Запањујућа Новакова сезона

Крис Кермоуд за Спортски журнал, једну од најважнијих светских спортских новина, пише о актуелним догађајима у свету мушког тениса
ФОТО: Бета/АП

Пише: Крис Кермоуд, Извршни директор и председник АТП тура

Било је то неколико последњих недеља АТП тура набијених акцијом, како на терену, тако и ван терена.

Док су Александер Зверев и Стефанос Циципас обезбедили највеће титуле у каријери, а Новак Ђоковић забележио запањујућу сезону повратка на врх освојивши број 1 на крају године по пети пут, АТП је покренуо нови идентитет бренда и амбициозну маркетиншку кампању.

Такође је и представио ново тимско такмичење, АТП куп који ће организовати у партнерству са Тениском федерацијом Аустралије.

Двадесетједногодишњи Зверев је тријумфовао на једној од највећих светских позорница освојивши први пут АТП финале (Мастерс) и тако постао први немачки шампион овог престижног пехара од Бориса Бекера 1995.

Победа је омогућила Звереву да заврши годину са највише победа на Туру - 58. Овај пехар је додао претходно освојеним у Мадриду, Минхену и Вашингтону.

Честитке такође одлазе и америчком дублу Мајк Брајен и Џек Сок који су спасли једну меч лопту током узбудљиве победе са 5:7, 6:1, 13:11 над француским паром Пјер-Иг Ербер и Никола Мау у мечу за титулу у О2.

Иако је изгубио од Зверева у лондонском финалу, Ђоковић је крунисао заиста изузетну годину повратка на врх обезбеђивањем првог места на АТП листи на крају године пети пут у каријери.

Кад се осврнемо на сезону 2018, посебно признање треба да се додели Новаковим достигнућима јер је победом у Синсинатију у августу постао први играч у историји који је освојио све титуле на мастерсима 1.000.

На другом крају тениске скале, 20-годишњи грчки феномен Стефанос Циципас је постигао резултат каријере освојивши АТП финале следећег генерације.

Тријумфом у Милану крунисао је феноменалну сезону у којој се пробио у светски врх. Играо је финале Роџерс купа победивши четири противника из топ 10, затим освојио првенац у Стокхолму. Он је, свакако, играч кога треба гледати у 2019.

АТП финале следеће генерације, заједно са промотивном кампањом, пружило је и наставља да пружа глобалну платформу за будуће звезде Тура, јер наш спорт у наредних неколико година чека смена златне генерације играча који су обележили протеклу деценију.

Док је сезона 2018. била испуњена драматичном акцијом на терену, много тога се дешавало и иза сцене.

АТП настоји да више ангажује и инспирише фанове широм света, покушавајући да представи игру не само страсним навијачима, већ и да допре и до оних повремених који можда прате спорт само током АТП Финала или грен слем турнира.

Задовољни смо што смо покренули нови идентитет АТП тура током АТП финала, као и израду планова за амбициозну нову глобалну маркетиншку кампању - изграђену око поруке „Волите све то” – са нагласком на неупоредиво узбуђење и драму коју пружа сваки од 63 турнира током сезоне.

Ново брендирање укључује и нови лого, визуелно препознатљив, који преноси енергију и кретање као симболе врхунског светског тениса, као и скраћивање имена АТП Ворлд тур на једноставно АТП тур. Радујемо се овој кампањи током сезоне 2019. и касније.

Недеља АТП финала је такође сведочила лансирању АТП купа, у партнерству са Тениском федерацијом Аустралије.

Нови екипни догађај ће се одржавати у три аустралијска града током десет дана, до почетка Аустралијског опена у 2020.

То је повратак тимског такмичења у календар, први пут од АТП Светског купа играног у Диселдорфу од 1978. до 2012.

Наградни фонд ће бити 15 милиона долара а победник ће добити 750 АТП поена. Ово је нова иницијатива АТП-а за иновацију спорта, као и за повећање могућности за наше играче, уз истовремено привлачење нових навијача.

Такође су у току разговори са другим руководећим телима за управљање тенисом о будућности Дејвис купа, као и о укупном такмичарском календару.

Дискусије су биле продуктивне, а дијалог остаје веома отворен, јер желимо да заједно радимо на обострано корисном исходу за спорт.

Везано за календар, у наредним месецима ћемо предузети даље кораке за дефинисање будућности АТП финала после 2020. Коначна листа кандидата за домаћинство овом турниру ће бити објављена средином децембра.

Завршни турнир сезоне је током протеклих 10 година донео спектакуларни шоу у О2 арени у Лондону, а постоји велики интерес за његову организацију после 2020. Чак 40 градова у 29 земаља су изразили заинтересованост да угосте најбољу светску осморку.

Док гледамо напред у сезону 2019, можемо да се радујемо новом фасцинантном поглављу у развоју нашег великог спорта.

Мушки професионални тенис је увек имао изузетну способност да редовно призводи атрактивне приче, а 2019. обећава да се не разликује.

Срећни смо што смо сведоци интригантног прелазног периода у мушкој игри: с једне стране имамо глобалне иконе које стоје чврсто на врху; а на другом талентовани талас млађих играча који предводе Зверев, Циципас, Карен Хачанов, као и многи други који делују спремно да преузму штафету у сезонама које долазе.

Да ли ће 2019. бити година у којој ће се следећа генерација пробити на највиши ниво нашег спорта?

Биће фасцинантно видети како се она развија и надамо се да ћете нам се придружити 2019, која обећава да ће бити још једна узбудљива сезона.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.