Почетна / Тенис / АТП

Који су разлози за Ђоковићев пораз од Тима у полуфиналу Ролан гароса?

Србин повећао предност над другопласираним Надалом за 360 поена
ФОТО: ЕПА/Жилијан де Роса

Ништа од новог историјског подвига Новака Ђоковића, Доминик Тим је у полуфиналу Ролан Гароса прекинуо сјајну серију српског аса и нанео му први пораз на грен слем турнирима још од четвртфинала истог такмичења прошле године.

Наравно, разочарање је велико, и самог Новака и његових навијача, али постоји велика утеха. Шта год да се догодило у Паризу и ко год да из њега оде као шампион, Ђоковић је и даље најбољи на свету.

И даље ће бити велики фаворит на највећим такмичењима која предстоје, и даље има највеће шансе да годину заврши као број 1.

Надал је одбранио титулу, али је заостао за Новаком на другој позицији светске листе за још 360 поена.

Рачуница је једноставна, Шпанац је остао на истој цифри, док је Србин отишао коло даље, са четвртфинала прошле године на полуфинале, и за толико бодова повећао конто.

Ђоковићу остаје утеха да, за разлику од прошле године, није поражен због лоше игре, него због сплета околности у коме су се ујединили очајни временски услови и сјајни Доминик Тим.

Можда би Ноле изгубио од Аустријанца и да су били идеални услови, а можда би неког другог савладао и по онако ураганском ветру, али и из оваквог пораза могу да се извуку поуке.

Прва је да је Ђоковић превише нервозно почео меч. Распарава са супервизором око услова игре у петак, најбољи је доказ. Ноле није почетник, веома је искусан и добро зна да је у данашњем гладијаторском спорту најважније правило „шоу маст го он”.

Превише је новца уложено да би се због ветра, ма колико јак био, неки тако важан дуел одлагао.

Друго правило савременог спорта је да се он игра због нечије победе а не због квалитета представе. Лепота игре је у другом плану у односу на зараду и питање победника.

Зато је помало наивно расправљати се са судијама да ли меч да се одложи и тако губити нерве и неопходну концентрацију.

Ђоковић је тај сет одиграо најгоре у целом полуфиналу, изгубио га је са 6:2, а можда се то не би десило да је игнорисао тешке услове игре.

Ноле је и у наставку имао сукоб са арбитрима, али овог пута оправдано. Главни судија га је опоменуо због спорог сервирања и ту је број 1 са разлогом показао зубе, јер је по онаквом времену, када ветар омета сервис, логично добити још који секунд.

Један од разлога за пораз је и у чињеници да Ђоковић није искористио два поклона среће и преломио меч.

Јер, ако је Тим имао наклоност Фортуне у неколико прилика када се лоптица одбијала од мреже и њему поклањала поене, Ноле је имао среће да оба битна прекида буду кад је Аустријанац водио.

Није тајна да код прекида психолошку предност има онај који губи јер добија тајм аут да се прибере и поразговара са тренером о тактици.

Ноле је у оба наставка брзо успевао да анулира Тимову предност, али не и да искористи овај моментум за коначан преокрет.

То важи и за две спасене меч лопте. Иако се, на основу бројних ранијих сличних ситуација, очекивало да Ђоковић дефинитивно искористи прилику за преокрет, он је веома брзо напустио Гарос поражен.

Међутим, добра ствар у тенису је да има чак четири светска првенства годишње. Док се слегне прашина око догађања у Паризу, већ ће доћи на ред Вимблдон и нови изазови.

Ђоковић брани лондонску титулу, као и оне освојене у Њујорку и Мелбурну, тако да ће имати довољно прилика да настави свој јуриш ка статусу најбољег свих времена.

Једно је сигурно, поразом на Гаросу није стављена тачка на Новакову колекцију највећих пехара. Нема ни најмање дилеме да ће српски ас поново владати најважнијим светским такмичењима.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mbr
servis
zero
Djokovic je fizicki nespreman, cesto proklizava, izvodi piruete, udarac bez snage. Steta sto propusta sansu da bude broj 1 svih vremena.
Duyle "Grobar"
Dominik Tim nesumnjivo ima vrhunski kvalitet igre. U ratu nerava, bolje se snasao kao mladji teniser, iako je trebalo da bude obratno. Djokovic nakon povrede, nekako pocinje da se nervira kad ne ide sve onako kako je on valjda, prethodno zamislio. Dolaze mladji, "drcni" igraci koji su nauculi tenis i imaju samopouzdanje i na to ce morati da se navikne. Djokovic je Tima taman "pripremio" za Nadala u finalu, pa je Nadal ispao neuporedivo kvalitetniji od Tima, sto u stvari nije tacno. Uosdtalo, sve i da je prosao Tima, urnisao bi ga Nadal kome se posrecilo da je imao bolji raspored tj. termine, vreme i uslkove u kojim je mirno mogao da igra i pokaze isvoju gru koja je najbolje prilagodjena zemljanim terenima. Mislim da ce od pocetka igre "na travi' Nadal biti vracen na trece mesto jer su i Djokovic i Federer, pa i Tim, bolji igraci od Nadala na "brzim" podlogama.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.