Почетна / Тенис / АТП

МАТЕМАТИКА - Ко ће бити први, Новак или Рафа

Борба за титулу на Мастерсу у Лондону (9.000.000 долара) у сенци битке за прво место на свету на крају године
ФОТО: ЕПА/Ј. Лангдсон

Мисија 650 – тако би могао да се назове задатак који Новака Ђоковића чека на Мастерсу (дворана, 9.000.000 долара) који се од 10. до 17. новембра одржава у Лондону.

Ако жели да годину заврши на првом месту светске листе, српски ас мора да освоји толико поена више од Рафаела Надала који се пре три дана вратио на врх тениске пирамиде.

Задатак нимало лак, али олакшан жребом који је Ђоковићу у групу довео играче са којима има много мање проблема него са онима против којих ће Надал војевати.

Ноле од Роџера Федерера није изгубио меч већ четири године, Доминик Тим га никада није победио ван шљаке, а Матео Беретини је сувише зелен да би смео да представља проблем петоструком шампиону Мастерса.

С друге стране, Надал би требало да има много тежи посао против Данила Медведева, Стефаноса Циципаса и Александра Зверева. Иако против све тројице има веома убедљив међусобни скор – 2:0 против Руса, 4:1 против Грка и 5:0 против Немца – ниједна од тих победа није извојевана у условима игре какви ће бити у Лондону.

Надалова највећа слабост у каријери су брзе подлоге у дворани – од 84 титуле, колико је освојио у каријери, само једна потиче са оваквих турнира. Уосталом, није Мастерс случајно једини велики трофеј који он никада није освојио.

Када се томе дода да је Шпанац у Лондон дошао начет повредом трбушњака, јасно је да се може очекивати да групу не заврши максималним резултатом, односно да изгуби бар један меч.

И само тај један пораз би могао да широм отвори врата броја 1 Ђоковићу. Јер ако Новак добије све сусрете на турниру, што за њега није немогућа мисија, јер је у условима игре у О2 арени као код куће, четири пута је овде освајао трофеј, онда Надалу ни евентуалан пласман у финале не би сачувао светски врх.

Другим речима, ако Шпанац изгуби једну партију у групи, контрола трке за бројем 1 прелази у руке Србина. Од тог тренутка све ће зависити од Ђоковића а то је ситуација у којој он највише воли да буде.

А лондонски жреб је овакву ситуацију учинио најреалнијом. Јер, ако Ноле буде у О2 арени играо као у Берсију, не би смео да има проблеме да добије све три партије у групи, док је потпуно реално да Рафа бар једном поклекне пред неким од тројице веома опасних младих асова којима услови игре сјајно одговарају.

Полуфинале би могло да буде највеће искушење за Ђоковића, зато што са киме год да му се укрсте путеви, неће бити лако. Чак би вероватно најбоље било да то буде сам Надал.

Прво зато што Новак није изгубио од њега ван шљаке још од 2013. у финалу Ју-Ес опена, а укупно води са 19:7 у мечевима на тврдим подлогама, било напољу, било унутра. Ђоковић од све четворице потенцијалних кандидата за полуфинални дуел најбољи скор има баш са Надалом.

Друго, ако би у полуфиналу играо са Шпанцем, имао би судбину броја 1 у својим рукама. Ако би се Надал за пласман у финале надметао са неким другим из Новакове групе, можда би победио и ко зна какав би то утицај, у зависности од осталих резултат, имало на исход борбе за светски врх.

Треће, Ђоковић нема тако добар скор са осталим члановима групе „Андре Агаси“. Од Медведева је изгубио последња два меча, Циципас га је недавно савладао у Шангају, а Зверев баш у Лондону у борби за титулу пре 12 месеци.

Финале је наравно увек посебна прича. Није нереално да меч за пехаре буде и меч за прво место на свету, али под условом да Надал изгуби бар једну партију више од Ђоковића у групи.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vito
Goreće London!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.