Почетна / Тенис / АТП

Новакова вимблдонска лепотица

АТП тур изабрао најбоље мечеве године на грен слем турнирима, ловор припао Ђоковићевој победи над Федерером
ФОТО: ЕПА/Е. Рејн

Дилеме није ни било – за најбољи меч године, ако не и деценије, века а можда и свих времена, у избору АТП тура, проглашено је финале Вимблдона у коме је Новак Ђоковић савладао Роџера Федерера у пет невероватних сетова са 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3).

Осим невероватне атрактивности, филоване преокретима и сензационалним потезима, меч је имао неколико аргумената да заувек остане запамћен. Био је први меч у коме је тај-брејк игран по новим правилима, на 12:12, трајао је скоро пет часова (најдуже финале Вимблдона у историји), Федерер је био бољи у готово свим статистичким аспектима, али је Ђоковић успео да тријумфује захваљујући бољој игри у преломним тренуцима.

- Вероватно психолошки најзахтевнији меч у коме сам икада играо – истакао је Ноле после петог тријумфа на најважнијем светском турниру. - Физички је захтевније било финале Аустралијског опена 2012. против Надала које је трајало скоро шест часова.

Федерер је освојио чак 14 поена више, у сва три сета у које је губио био је на прагу тријумфа а највише у петом када није искористио две меч лопте на свој сервис.

- Невероватну шансу сам пропустио – истакао је Роџер који тако није успео да освоји 21. грен слем и одмакне прогониоцима овог рекорда.

Друго место у избору за меч године на турнирима велике четворке припало је победи Стена Вавринке над Стефаносом Циципасом у осмини финала Ролан Гароса са 7:6 (8:6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6.

Дуел је трајао пет часова и девет минута и однео рекорд као најдужи на шљаци у историји грен слемова. Вавринка је спасао чак 22 од 27 брејк лопти, од којих осам у петом сету. Циципас је кључну грешку направио када је имао меч поен.

- Дуго нисам плакао због пораза – признао је Грк који је наредних неколико месеци упао у кризу из које се извукао тек током јесени. Сезону је крунисао освајањем Мастерса у Лондону.

Још једно грен слем финале се нашло међу најбољим мечевима сезоне. Тријумф Рафаела Надала на Ју-Ес опену против Данила Медведева имао је све одлике трилера. Шпанац је повео са 2:0, Рус је изједначио, Шпанац је у петом сету повео са 5:1, Рус дошао на праг изједначења, али је ипак шампионски пехар отишао искуснијем – 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4.

- Последња три сата су имала невероватан интензитет – истакао је Надал очигледно задовољан што је успео да освоји 19. грен слем титулу и приближи се Федереровом рекорду на корак. - Данил је играо на шампионском нивоу и сигуран сам да ће имати још много шанси за велику титулу.

Медведев је у Њујорк дошао после серије од четири финала а било је импресивно како је после прва два сета променио начин игре у много агресивнији, баш као што је месец дана раније савладао Ђоковића у Синсинатију.

Ретко када се прво коло нађе у избору за најбољи меч, али баш то се догодило са дуелом Роберта Баутисте и Ендија Марија у Мелбурну. Шпанац је славио са 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:2, а Британац се расплакао плашећи се да му је то био опроштај од тениса. 

- Ако је ово био мој последњи меч, онда је био сјајан начин да завршим каријеру – истакао је Мари који је потом опет оперисао кук и успешно се вратио на терен у другој половини сезоне.

Вимблдон је донео још један епски дуел. Федерерова полуфинална победа против Надала са 7:6 (7:3), 1:6, 6:3, 6:4 била је први њихов дуел на лондонској трави после оног легендарног финала из 2008, које многи величају као један од најбољих у историји.

- Увек је велика ствар играти са Рафом на Вимблдону, поготово јер се дуго нисмо састајали – истакао је Роџер. - Меч је био феноменалан а одлука је пала у трећем сету. Ово ће сигурно бити један од мојих омиљених мечева за подсећање.

Позиција број шест је припала Милошу Раонићу за тријумф над Вавринком у другом колу Аустралијског опена. Одиграна су четири тај-брејка, а Канађанин из Подгорице је славио са 7:6 (7:4), 6:7 (6:8), 7:6 (13:11), 7:6 (7:5). Раонић је у овом дуелу доказао да би много боље играо да га повреде не муче стално – у целој сезони је одиграо само 13 турнира.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko Pavlović
Bravo.
Željko Pavlović
Bravo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.