Почетна / Тенис / АТП

ББЦ: Ђоковић, Федерер, Надал – ко ће постати ГОАТ?

Колико поменути трио доминира светским тенисом, најбоље показује податак да је последњи пут неко ван тог друштва освојио грен слем у септембру 2016, када је Стен Вавринка победио на УС Опену
ФОТО: EPA/ROB PREZIOSO

Тријумф Новака Ђоковића на Аустралијан опену поново је покренуо полемику ко је најбољи тенисер свих времена – ГОАТ (Греатест оф алл тиме – најбољи свих времена).

Би-Би-Си (ББЦ) на српскоим језику анализу почиње подсећањем на 2011. годину када су се у финалу Мелбурна састали Ђоковић и Федерер.

- У том тренутку Федерер је већ имао освојених 16 пехара на гренд слем турнирима, а српски тенисер „само“ два. Девет година касније, ситуација говори да су се ствари знатно промениле – Федерер има 20 трофеја са највећих турнира, а Ђоковић 17. А Ђоковић је шест година млађи од Федерера и годину дана од Рафаела Надала, преосталог члана владајуће светске тениске тројке - наводи се у тексту.

Бивши вимблдонски шампион Пет Кеш рекао је да је тешко предвидет ко ће из трија Федерер, Ђоковић, Надал бити најбољи свих времена.

- Федерер има вероватно шансу за још једним гренд слем пехаром, на Вимбдлону. И даље је у врху када је у питању травната подлога - рекао је Кеш за ББЦ Радио 5.

Али и Ђоковић и Надал дефинитивно делују као тенисери који могу да наставе да играју на високом нивоу, тврди Кеш.

Он подсећа да су сва тројица већ у годинама када и најмања повреда може значајно да утиче на форму и евентуално отказивање наступа на неком турниру.

- Погледајте кога је све Ђоковић побеђивао у финалима. У реду, били су ту и играчи као Цонга и Андерсон, али већину тријумфа остварио је против Марија, Надала и Федерера.

Веома је тешко одредити ко би једног дана могао да буде назван најбољим тенисером свих времена.

Али о томе како је Ђоковић до сада бележио успехе, Кеш има само речи хвале.

- То је ђаволски добар начин да освајате гренд слем титуле - додао је он.

Колико поменути трио доминира светским тенисом, најбоље показује податак да је последњи пут неко ван тог друштва освојио грен слем у септембру 2016, када је Стен Вавринка победио на УС Опену.

После Аустралијан Опена, у тениском календару следи неколико турнира из Мастерс категорије, а први следећи грен слем је Ролан Гарос у Паризу.

А тамо већ дужи низ година доминира Рафаел Надал који је до сада 12 пута био најбољи на париској шљаци.

У последња два финала управо је Доминик Тим био противник Надала, али пресудило је богато искуство Шпанца.

На основу игара у последње две године, делује да је само питање тренутка када би Тим могао да освоји неки од четири грен слем турнира.

Ипак, Матс Виландер, бивши шведски тенисер, а сада спортски коментатор подсећа да када Ђоковић победи у Аустралију, обично има добру сезону.

- То га већ чини фаворитом на Вимблдону, где брани титулу. То би му био 18. гренд слем. Исто тако, фаворит је и на УС опену. То је већ 19. „На крају ове сезоне могли бисмо да имамо двојицу тенисера са 20 гренд слемова или двојицу са 19 - наводи Виландер.

Познат као неко ко је раније често умео да критикује Ђоковића, чак и после победа, Виландер сада каже:

- Верујем да Новак може да освоји сва четири велика турнира ове године. Отворио је себи врата и спреман је да се бори за звање најбољег свих времена - поручио је Швеђанин.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Svi komentari oko najboljeg svih vremena su pomalo supljikavi.Nadolazeci igraci su veoma nezgodni a i DOBRI.Sto je posebno interesantno i "razlicito"nezgodni..npr Medvedev je poprilicno nezgodan Novaku na sporim podlogama....da ne produbljavam.....NIJE SVE DO "TRIJA" pitace se i Zverev i Tim i Medvedev i Rubljov a bogami i dvojca mladih kanadjana...A da ne govorim o zrebu ...tesko svakom od njih kad na travi nalete na Karlovica ili onog iz Juzne afrike....a na sljaci uvek ima neki spanac,argentinac....PA CE DA BUDE ISPADANJA i pre polufinala!!!
Gogi
Djokovic sada ima vise velikih titula 57 (Ukljucujuci ATP Kup) od Federera i Nadala koji imaju po 54 a najmladji je od njih. Djokovic jedini ima sve osvojene turnire dok Federeru fale 3 Monte Karlo,Rim i ATP Kup a Nadalu 5 Majami,Pariz,Sangaj,Masters Kup i ATP Kup. Djokovic ima 28-23 skor protiv Federera (Ovde je uracunat jedan poraz Federera kada je predao u Londonu) i skor od 29-26 protiv Nadala. Djokovic je i lider po zaradi od turnira. Po ukupnom broju nedelja na prvom mestu Djokovic je daleko ispred Nadala a sve je blizi Federeru. Od ovih 5 parametara tesko da Federer moze da prestigne Novaka po velikim titulama,medjusobnom skoru i zaradi a verovatno ga Novak prestize i u broju nedelja,tesko da Federer moze da osvoji i 3 turnira koji mu fale. Bitka ce biti izmedju Djokovica i Nadala ali i tu je Nole u svemu bolji Nadalu fale jos 4 velike titule,4 pobede protiv Noleta,5 turnira koje nema,67 nedelja na vrhu i 20 miliona zarade od turnira ako Noleta posluzi zdravlje on je GOAT...
@SRBA
Sve se slazem,samo ovo na kraju komentara je malo upitno za 27-28 GS titula jer to znaci da bi Novaku trebalo jos 10-11 GS titula a Nadalu 8-9,sad pitanje je dal' mogu toliko da osvoje s obzirom da je Novak u trideset trecoj a Nadal u trideset cetvrtoj godini a svake godine sto si stariji teze je da osvojis jer tu su mladji teniseri Tim,Cicipas,Medvedev,Zverev...Pa nekad se i ispadne ranije itd. Moje neke prognoze su da mogu ako budu zdravi i u formi i Nole i Nadal da ga prestignu i da zavrse negde na 22-24 GS a on da ostane na 20 ili 21 i nadam se da si mislio na Wimbldon na kraju komentara jer mislim da Federer tesko pored Nadala,Novaka i Tima moze do RG. Takodje Nole i Nadal ce da osvajaju jos ovih najvecih Mastersa i ostavice Federera daleko iza sebe,pozdrav.
SRBA
Da ponovim ono sto sam komentarisao na drugoj vesti. Samo da ih zdravlje posluzi i Nole i Nadal ce se boriti za najboljeg svih vremena, Federer uopste nije faktor u toj trci realno! Samo je dosta stariji pa je poceo ranije, i dugo nije imao ni pravog protivnika. Zapravo gledamo dve decenije borbe Djokovica i Nadala, gde je Federer levo smetalo iako ekstra igrac, ali ovo nije njegova trka. U poslednjih 9 godina on je uzeo jedan GS. On se pojavio prvi kao ekstra igrac nakon dugo vremena smenjivanja na vrhu gomile prosecnih igraca koji nikome nisu bili zanimljivi, zato je on prikuvako toliku paznju i stekao popularnost. Ali realno moze biti samo treci najbolji igrac svih vremena, bez da da ce biti i blizu prve dvojice, ponavljam ako njih zdravlja posluzi kao sto je njega da igraju jos 5 i 6 godina koliko je on stariji od njih doci ce do 27-28 GS titula mozda, a Federer moze uzeti jos mozda jedan RG i to je to.
Прикажи још одговора
XXX
Voleo bih da ukažem na grešku u tekstu. Naime 2011 godine Đoković je u polufinalu igrao sa Federerom a ne u finalu i to je bio njegov 2. G.S. trofej koji je osvojio, tako da je u trenutku igranja tog meča imao samo jednu G.S. titulu dok je Federer imao 16.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.