Почетна / Тенис / АТП

Ђоковић: Није људски да се сви окомимо на некога коме ћемо да одрубимо главу зато што је нешто покушао

Новак Ђоковић објашњава колико је тешко бити тенисер у доба короне, али и одлучити да ли играти или не
ФОТО: А. Васиљевић

Ових скоро пола године борбе целог човечанства против короне, нанели су огромну штету целој планети. Спорт је већ платио високу цену, нема дилеме да ће цех бити још већи, а Новак Ђоковић истиче бројне дилеме у којима је цело човечанство због овог вируса.

Ако је у почетку цео бели спорт био прилично јединствен да рекети треба да остану у шпајзу, сада се ситуација променила.

- Има наравно људи из светске тениске јавности који сматрају да не треба уопште да се игра, да нико не сме да се ставља у ризик и ја то разумем, али има и оних који кажу, ми смо у одређеним деловима света, можемо да играмо и зашто не бисмо играли. И то разумем. Не може човек да каже шта је исправно а шта није, сви ми покушавамо да се прилагодимо ситауцији на најбољи могући начин.

Каже да нико више није сигуран шта тачно радити.

- Не може све да буде идеално, сви ови догађаји у тенису у Европи или Америци. То је грешка у покушају. Ти нешто пробаш у најбољој намери и направиш грешку. А ја и не знам да ли је то грешка јер се не зна шта је овај вирус, како ће да мутира, шта ће бити лек, да ли да се игра са публиком или без ње. Има милион питања а премало одговора. И у таквим околностима је крајње нехумано или некоректно осуђивати некога што је направио овако или онако. И ја лично се теретим, сматрам одговорним јер су се у Србији или Хрватској заразили. Просудите сами да ли је то коректно и фер, или није. Уколико наставимо да судимо једни другима и да критикујемо, шта је ту конструктивно?

Ноле истиче и своју дилему:

- Не знам да ли бих се сложио са оним ко каже да 100 одсто мора овако или онако,. Нико не зна како ће ово да се развије. Морамо из недеље у недељу да пратимо а то је велико оптерећење за свакога у тенису, и организаторе турнира, АТП, нас играче. Велика је неизвесност. Само мислим да није делотворно и није људски да се сви окомимо на некога и навалимо некога коме ћемо да одрубимо главу зато што је нешто покушао.

Од свих спортова тенис је вероватно најбоље осетио бич короне.

- Да мене неко пита сада шта је исправно, ја бих рекао да не знам. Да ли треба играти у оваквим условима или затворити све. Хајде да причамо о томе а не да се осуђујемо и окривљујемо. Није само у тенису него је колективно светско друштво такво данас, само се неко окривљује за све а тако се не можемо никад да нађемо решење. Бавимо се личностима, грешкама и осудама уместо да се бавимо шта је најбоље за тенис. Како тенис може да израсте из овакве ситуације и издигне се и преживи. Нико не зна шта ће бити и та неизвеност нас све излуђује.

Дилема шта радити у таквим случајевима остаје без одговора.

- Сада је питање да ли ћемо прихватити реалност да ћемо морати да очекујемо да ће бити заражених играча и њихових пратилаца на свим турнирима и да се онда носимо са тим на одређени начин, да изолујемо само те играче и наставимо турнир или да се све откаже до краја године и чекамо неко боље време. Ја мислим да нека сива зона ту не постоји. Или ћемо играти али да будемо спремни да се носимо са тим а не да осуђујемо и критикујемо свакога ко се труди да нешто уради за наш спорт, да помогнемо играчима да имају могућности да се такмиче и зарађују, да тениски еко систем и даље живи или ћемо просто стати сви и закључати врата и чекати боље време.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

czvbgd
Mnogo je tesko biti teniser u doba korone, kako nije...Isto koliko je tesko biti mali preduzetnik, ma cak i teze bre...Desetine miliona evra zaradjuju ovi ljudi, da li ste vi pri sebi?! Samo sto ne zaplacem nad njihovom prokletom sudbinom, evo sad cu, izmedju razmisljanja kako da platim racune i u koju drzavu da zapalim iz ove vukojebine.
smrc smrc
budi ti u top 100, ili "makar" top 1.000 malih preduzetnika na svetu, pa se onda javi. da vidim o cemu bi kukao.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.