Почетна / Тенис / Дејвис куп

Тениски савез Украјине тражи суспензију Русије и Белорусије

Тениски савез Украјине затражио је од Међународне тениске федерације (ИТФ) да се из чланства избаце Русија и Белорусија, због „крваве агресије на Украјину
ФОТО: ЕПА/Давид Гузман

Они су затражили да „Русија и Белорусија остану без права да на свом тлу организују међународне тениске турнире”, као и да њихове селекције и играчи добију забрану наступа широм света.

Најбоље рангирана украјинска тенисерка Елина Свитолина (15. на свету), одбила је раније да игра против Рускиње Анастасије Потапове на WТА турниру у мексичком Монтереју.

„Ми, украјински играчи затражили смо од АТП, WТА и ИТФ-а да следе препоруке Међународног олимпијског комитета (МОК) и да прихвате руске или белоруске држављане само као неутралне спортисте, без истицања националних симбола, боја, застава или химни”, рекла је Свитолина, пренела је Хина.

ИТФ и остале тениске организације нису још увек реаговале након руске војне интервенције у Украјини.

Рус Данил Медведев од ове недеље је први тенисер света, Андреј Рубљов је шести, Аслан Карацев је 22., а Карен Хачанов је на 25. месту АТП листе. Између осталог Белорускиња Арина Сабаленка је трећа на WТА листи.

Светска рагби федерација суспендовала Русију и Белорусију
Светска рагби федерација саопштила је ноћас да су селекције Русије и Белорусије суспендоване до даљег, након војне интервенције Русије у Украјини.Руски савез је поред забране учествовања на такмичењима, суспендован и из чланства у Светској рагби федерацији.
Одлука је донета у интересу солидарности, интегритета и поштовања према рагбију”, наводи се у саопштењу.
Русија је три меча пре краја квалификација за Светско првенство 2023. године заузимала претпоследње пето место.
Пре два дана требало је да буде одигран меч између првопласиране Грузије и Русије, а до краја квалификација требало је да играју и против Холандије и Португала.
Рагби селекција Русије учествовала је на Светском првенству 2011. и 2019. године, али није остварила ниједну победу.
Међународни олимпијски комитет (МОК) препоручио је свим светских спортским федерацијама да суспендују Русију и Белорусију из такмичења.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.