Почетна / Тенис / Дејвис куп

Ненад Зимоњић: Ђоковић на правом путу да се скоцка

Ненад Зимоњић је фантастично започео други селекторски мандат – већ је у полуфиналу, а Србија је под његовим вођством забележила обе максималне победе. И против Руса и против Шпанаца наш тим је експресно стигао до 3:0.
ФОТО: Н. Неговановић

Ни чињеница да је Армада гостовала без Рафаела Надала и осталих искусних асова не умањује значај тријумфа наше репрезентације.

- Било који шпански тим да је био овде, ради се о сјајним тенисерима – истиче Зики да није било лако. -  И Карењо и Рамос су ове године играли јако добро. С друге стране, пре доласка у Београд, нико од наших играча није био у претерано доброј форми и свима је недостајало самопоуздање. Феноменално смо одрадили припреме и то је свима подигло ниво.

За разлику од већине сусрета у овој сезони, Ђоковић је сјајно одиграо против Рамоса?

- Његов најбољи меч када је у питању сервис у последњих неколико месеци. Како је сервирао, брзина, проценат, када је било важно... Ниједан сервис није изгубио. То је позитивна ствар с обзиром да је имао проблем са лактом. Када се све узме у озбир, да није играо Мајамију, да није стигао на нивоу на коме смо навикли, а то је да долази са турнира пун самопоуздања и да само треба да се адаптира на подлогу и да се мало опусти, сјајно је одиграо.

Да ли ће пренети форму из Пионира на турнире?

- Хоће сигурно. Свака победа доноси самопоуздање. Неће му бити лак први меч у Монте Карлу следеће недеље јер је увек тако када се мења подлога. Слободан је у првом колу па ће имати противника који је већ добио један меч на турниру. Уверен сам да ће спреман дочекати Монте Карло.

Да ли је превазишао проблеме из последњих месеци?

- Мени делује на терену да је јако фокусиран. На правом је путу и мислим да је само питање времена када ће све да се скоцка.

Троицки је други пут ове године јунак меча. Као и у Нишу, освојио је два поена?

- Виктор је одиграо најбољи меч који сам гледао у Дејвис купу, не рачунајући онај са Љодром у финалу. Цео сусрет је био без падова а играо је против Карења који је по резултатима у овој години девети на свету. Он је одиграо највише дублова, не рачунајући мене, од свих наших тенисера. Имали смо срећу да смо освојили Софију тако да смо везали шест победа што је сјајно и важно за наш тим. Добра је ствар и за Виктора јер играње у дублу сигурно побољшава и игру у синглу. Има више опција против свакога. Надам се да ће и њему и Нолету ова победа помоћи да играју још боље.

А Лајовић?

- Дуци је други пут са нама, прави је тимски играчи. За екипу је, шта год да треба. Увек се одазива позиву. Одиграо је јако добро у Индијан Велсу и заслужено добио место у репрезентацији. Надам се да ће и он играти још боље на турнирима

Зимоњић није најбоље почео али се поправио?

- Некада је велика одговорност када селектор сам себе стави на терен – насмејао се Зики.- Та доза одговорности, да морам да будем 100 одсто успешан, није нимало лака. Био је то проблем на почетку, у другом сету су и они имали среће... Помогло што је Виктор играо на високом ниову а када сам средином другог сета ушао у меч, играо сам после јако добро.

Да ли ћемо имати проблем са дублом од следеће године, када престанете да играте?

- Оно што се каже, тек када некога нема, онда се види колико је он доприносио тиму. Играчи најбоље знају колико је моје присуство значило у смислу да могу да се направе различите комбинације, да будемо кокурентни најјачим дубловима. Нисам увек био у ситуација да играм са партнером са којим сам желео. Играње свих њих са мном у Дејвис купу допринеће и да они подигну свој ниво. Сви су напредовали у последњих пет-шест година у дублу.

Од кога највише очекујете?

- Верујем да ћемо наћи добитну комбинацију. Виктор ће бити тај који ће бити основ дубла а ако се Јанко врати и физички буде добро, може да се прави варијанта да Виктор не игра првог дана него дубл и трећег дана. Надам се да ће се и млади играчи пробити и да ће ту бити и Ђере, и Милојевић. и Кецмановић, да ће Крајиновић да се врати у форму. Филип нам је донео ону јако важну победу за опстанак против Индије. Свако је дао свој допринос и надам се да ће свима ићи на боље.

Шта мислите о француском тиму у полуфиналу?

- Имају пуно тенисера, могу да играју на било којој подлози, видећемо шта ће одлучити. Бар седморица могу да буду у тиму и да имају добру комбинацију и у синглу и у дублу.  По логичном размишљању мислим да ће то бити шљака на отвореном. Верујем да они мисле да је то наша најслабија подлога, можда због Виктора, можда због дубла. Велика шанса је да буде у Монте Карлу.

Зар је то могуће с обзиром да и Монако игра у Дејвис купу?.

- Кантри клуб у коме се одржава мастерс 1.000, на територији је Француске и ту се већ играо меч против Американаца непосредно пред турнир. Можда изаберу Ницу а можда и Ролан Гарос као што су играли пре неколико година са Чесима.

Можемо ли опет да освојимо Дејвис куп?

- Велики је успех бити у четири репрезентације у свету за тако малу земљу.  Треба искористити овако сјајну генерацију, поготово после одсуства Виктора због суспензије и Јанка због повреда. Увек сам говорио да ако смо сви здрави, наравно са Новаком у тиму, можемо било кога да победимо на било којој подлози и било где.

Много се прича о променама у Дејвис купу. Шта бисте ви предложили?

- Било би добро да се нешто мења, било би боље да се игра у два добијена сета, да има пет играча у тиму уместо четири. Мислим да морају и да се мењају и неки ставови ИТФ-а – истиче Зимоњић али није за неутрални терен у финалу као што се предлаже. - Дејвис куп је лепа прилика за велике играче из земаља које немају грен слемове попут Новака или Швајцараца или Шпанаца, да играју пред својом публиком, као Енди Мари на Вимблдону или Французи на Гаросу.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.