Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Немачки Билд: Скандалозно образложење пресуде Новаку Ђоковићу

"Аустралијском суду било би лако да пронађе добро образложење за протеривање Србина, али очигледни страх од његовог става не спада у то", констатује лист
ФОТО: ЕПА/Дејв Хант

Немачки високотиражни дневник Билд оцењује да је образложење аустралијског суда у вези протеривања првог тенисера света Новака Ђоковића скандалозно.

"Аустралијском суду било би лако да пронађе добро образложење за протеривање Србина, али очигледни страх од његовог става не спада у то", констатује лист.

Билд указује да је аустралијском Федералном суду требало четири дана да образложи своју одлуку о протеривању Ђоковића, и да су судије објасниле да је његов боравак у земљи могао да подстакне антивакцинално расположење у Аустралији.

То, сматра лист, значи да је Ђоковић морао да напусти Аустралију, јер су тамошња влада и правосуђе страховали од његовог става, и то иако није дошао у ту земљу да шири своје мишљење, већ да игра тенис.

Билд подвлачи да образложење подсећа на политички мотивисане пресуде, које нису достојне демократски правне државе као што је Аустралија.

Лист истиче да је кључно обележје слободног друштва што свако може слободно изнети свој став, а да за то не буде кажњен.

"То што је овај основни стуб демократије у Аустралији добио пукотине, је тужна нуспојава тамошње 'ноковид' стратегије", наводи дневник.

Билд је нагласио и да је судијама било једноставно да пронађу уверљиво решење за протеривање Србина, на пример - формалну грешку у захтеву за добијање визе, или "иста права за све", пошто у Аустралију може ући само особа која је потпуно вакцинисана.

Лист сматра да би образложење суда могао постати бумеранг за суд и владу по питању расположења грађана.

То образложење, додаје дневник, беспотребно од Ђоковића прави невакцинисаног мученика и потврђује у ставу оне који су током пандемије иначе изгубили поверење у државу и његове представнике.

Опасност је велика да грађани, након пресуде, сада с правом одбијају аргументе у корист вакцинације, што ће довести до раздора у друштву, пише Билд и додаје да би то биле нежељене последице "нечисте" пресуде.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Ja jesam mator ali koliko se ja secam i Nemci su se gadjali drvljem i kamenjem na Noleta.Sad kao peru ruke.To su generalno svi oni mrzitelji nas Srba koji te zviznu da ti bubrezi otpadnu pase onda izvinjavaju.Tako i za bombe jos ispade da smo ih molili da nam ih/bombe/ roknu odozgo.Posle svi priznaju kako je to bila greska.A to je ista vrsta ovog priznanja sad u Australiji.Jos bi tyrebalo Nole da se izvini sto je eto dosao da se fer i posteno bori.smo za nas SRBE nema ni fer ni posteno.To je valjda svima jasno sem nama.
Tanja
Odluka sramna, obrazloženje neprihvatljivo za savremeno društvo

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.