Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Ђоковић спреман за одбрану Париза: Могу да освојим сваку титулу

Новак Ђоковић са оптимизмом чека данашњи старт Ролан Гароса уверен да може да одбрани Куп мускетара
ФОТО: С. Сандић

Новак Ђоковић је опет пред исписивањем неисписаних страница историје тениса и спорта. Као и увек последњих година, кад год српски јунак игра неки од највећих турнира, много невероватних подвига је пред њим.

Тако ће бити и у наредне две недеље на Ролан Гаросу. Ако Ноле одбрани трофеј, постаће први тенисер који је успео да освоји два узастопна Купа мускетара у ери Рафаела Надала.

Последњи који је одбранио трофеј био је Гуга Киртен 2000-01, али тада Шпанца још није било у игри. Освајањем још једног париског пехара, постао би и први – наравно, не рачунајући Надала – троструки шампион такође од времена легендарног Бразилца.

Истовремено би постао и први и једини у историји са најмање три грен слем пехара на сваком од турнира велике четворке. Садашњи подвиг од најмање два пехара дели са Родом Лејвером, Ројем Емерсоном и Рафаелом Надалом, с тим што су само Шпанац и он то постигли у Опен ери.

Париским тријумфом, Ноле би се изједначио са Надалом у рекорду од 21 грен слем пехара и поново постао неприкосновени број 1 у историји јер од Шпанца има боље остале најважније бројке (недеље на врху, освојене мастерсе, међусобни однос).

Такође би имао веома реалну шансу да остане први на свету (зависи и од резултата Данила Медведева) и тако готово обезбеди још један невероватни рекорд – у броју недеља на првој позицији у целом тениском свету јер му сада још само Штефи Граф бежи за седам недеља.

Када се париски барут рашчисти, разлика ће се смањити на три, јер поени са прошлогодишњег турнира излазе седам дана после завршетка овогодишњег.

После тријумфа на Форо Италику пре седам дана, целом свету је поново јасно да је Ђоковић поново у врхунској форми. Наравно, он је скроман и увек у први план истиче свог највећег ривала.

- Када причамо о фаворитима на шљаци, за мене је Надал увек испред свих. Нарочито овде због његових резултата на овом турниру. Ту је сада и Алкарас који последњих неколико месеци исписује историју мушког тениса. Направио је велики скок на АТП листи, његови резултати су феноменални за његове године.

Али свим овим комлиментима на рачуна супарника, Ноле не умањује своје шансе.

- Осећам да сам увек међу кандидатима за било који грен слем трофеј. Верујем у своје способности да стигнем далеко у борби за било који од најпрестижнијих пехара у свету тениса. Као бранилац титуле, верујем да могу да поновим успех. Када се сетим мојих победа у прошлој години, осетим језу и мотив да све то поново урадим.

У 2021. био је невероватно доминантан. Освојио је три грен слема и играо у финалу четвртог.

- Јасно је да је свака сезона другачија. Има пуно тенисера који желе да ставе руке на Куп мускетара за две недеље. Верујем да ће ми искуство играња на Туру толико година помоћи да у правом тренутку достигнем врхунац форме. Играти пет сетова је потпуно друга прича, зато грен слемови доносе толико мотива и емоција. Многи сањају да освоје један од пехара велике четворке и зато никога не смете потценити. Све то знам али увек верујем у себе јер сам већ више пута успео. Знам шта ми је потребно. Имам велики мотив да поново одиграм велики турнир у Паризу.

Открио је и однос према шљаци:

- Ова подлога је најзахтевнија из више разлога. Први је физичка спремност, други, увек мораш да будеш спреман за ударац више него на осталим подлогама. Шљака је спора и тражи велике напоре. Сви тенисери то знају и зато режиме тренинга прилагођавају. Мени је зато увек потребно неколико турнира како бих се добро осећао на овој подлози.

Објаснио је и поразе на првим турнирима у сезони.

- Ретко се одмах осећам добро на шљаци и баш је то био случај ове године. Било ми је потребно време да достигнем најбољи ниво у Риму и освојим титулу. Зато је Италијански опен увек био моје најуспешније такмичење на земљи. А како је то само недељу дана пре Ролан Гароса, то је и најбољи тренутак да достигнем форму. То важи за мене, а јасно је да тенисери којима шљака више одговара, брже то постигну.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Ma naci ce oni nekog dopingovanog da igra sa Noletom / a sve u nastojanju da on ne osvoji RG.Ne bi to ni bilo prvi put da urade.Napred Nole.Ziv ti nama bio.Ne daj bagri da te nadjacaju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.