Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Обрадовић о сарадњи Ђоковића и Штепанека: Радек Новакова супротност

„Било би боље да је изабрао неког искуснијег, као што је Никола Пилић“
ФОТО: Архива Журнала

Главни тениски наслови од четвртка увече гласе: Радек Штепанек се придружио Андреу Агасију у стручном штабу Новака Ђоковића. Чех се пензионисао пре мање од месец дана, а приче о томе да ће заузети место у Нолетовом тиму постале су све гласније. На крају су се обистиниле.

Колико ће Штепанек моћи да помогне Нолету? Да ли ће нешто мењати у његовој игри? Да ли је Ђоковић добро поступио тиме што је одабрао некога ко уопште нема тренерског искуства? Како ће се Агаси и Штепанек уклопити?

Све су то питања на која ћемо добити одговор у 2018. Али док не видимо шта ће се дешавати у пракси, питали смо Богдана Обрадовића, бившег селектора Дејвис куп репрезентације и бившег Новаковог тренера, да нам објасни да ли је овај потез логичан и прави.

- Не бих да доносим преурањене закључке. Ценим и поштујем то што је Ђоковић изабрао Штепанека, али ми је сумњиво то што је одлучио да тренер у његовом тиму буде неко ко нема тренерског искуства. Радек није прошао неке станице које озбиљнији тренери јесу, тако да бих више волео да се, на пример, Новак одлучио за неког као што је Никола Пилић са којим је већ сарађивао и који познаје навике и карактер нашег најбољег тенисера. Али опет, желим им сву срећу – рекао је Обрадовић.

По мишљењу бившег селектора Србије, Ђоковић и Штепанек су потпуно различити карактери.

- Поштовао сам Радека као играча, међутим, његов начин побеђивања и стања психе уопште, супротна је од животних принципа и начина Новаковог васпитања. Свима је добро познато како се Штепанек понашао док је играо и питање да ли тај терет Ноле може да преузме на своја леђа.

Иако је Штепанек доведен да буде десна рука Агасију, Американац ће на Туру са Новаком бити само током трајања грен слемова. Простије речено биће заједно само осам седмица годишње.

- Искрено, Агасијево одсуство не могу да разумем. Посебно јер Американац никада пре ни са ким није радио, у суштини изашао је из тениса. Сада му треба времена да се врати. Мислим да је, уколико је та информација валидна, врло мало да долази само на грен слемове. У тенису нема поделе на битне и небитне турнире ако желите да се вратите на прво место. А Нолетова жеља је да буде најбољи на свету поново. Није ми тај потез најјаснији, али није на мени да причам шта је добро, а шта не.

Агасијево одсуство аутоматски значи да ће Штепанек практично бити главни тренер.

- Видећемо да ли ће се Новаку допасти начин рада Чеха или не. Познајем Нолета од његовог раног детињства и знам кроз шта смо пролазили. Сада ће морати да гради кућу од почетка. Да се разумемо, Радек је као играч постигао доста мање него Ноле и питање је како и у којим сегментима може да му помогне. Имао је солидну сингл и јако добру дубл каријеру, али да ли ће бити добар као тренер и то играчко искуство искористити на прави начин, нећемо знати док не почну такмичења.

На питање да ли може да претпостави да ли ће и које новине Чех унети у Србинову игру, Обрадовић је казао:

- Искрено, не знам. Уколико Новак жели, рецимо, да поправи игру на мрежи, Штепанек не може много у томе да му помогне. Више би му у том сегменту игре помогао Борис Бекер. Што Немац и јесте урадио. Мислим да би Нолету на путу ка врху више помогао неки искуснији и старији играч попут Сампраса, Лендла или Конорса. То су бивши играчи који имају искуства освајања великих турнира и враћања на врх. Али да закључимо, желим им сву срећу и надам се да ће се вратити на врх, где и припада.

ДА РАЗМИШЉА НОВАКОВИМ МОЗГОМ

Обрадовић је додао:

- Штепанек ће морати да размишља Новаковим мозгом. Да не нагађамо превише. Резултати су једини релевантни. Ако њих буде, значи да се слажу и да се створила хемија међу њима. 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Jos jedan u nizu onih koji sve znaju bolje od drugih..... Sve sto prica prica u "sistemu" naturanja sebe za trenera Djokovicu.....Budimo realni covek koji vrlo malo zna o tenisu...nadam se da ce uskoro da prestane da daje savete onima koji ih ne traze.Ima tu dosta povredjene sujeta..samo na sta je sujetan ???

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.