Почетна / Тенис / ВТА

Веселиновић: Олга је у врху, али рано је да би се очекивао неки значајан резултат

Тријумф Олге Даниловић у Анталији, и то већ други на само четири турнира, изазвао је велико интересовање у тениским круговима
ФОТО: М. Бабић

Биљана Веселиновић, један од наших најбољих тренера у врхунском тенису, тренутно на задатку са Аустралијанком Даријом Гавриловом, радо се одазвала позиву за интервју.

Шта за вас као врхунског тренера говори оваква успешност једне младе тенисерке која је тек напунила 16 година, а већ осваја профи турнире?

Олга бележи врхунске резултате у својој категорији од кад је почела да се такмичи. Била је најбоља у Европи до 14, сад је у топ 20 у конкуренцији до 18 година. Освојити профи турнир са 16 година је још један показатељ да се ради о вансеријском таленту. Оно што је јако важно је да медији и људи који раде са њом имају у виду да су најјачи јуниорски турнири јачи од већине оваквих од 15.000 долара, па је врло битно да се не закључи пре времена, да је Олга стасала за ВТА тур – рекла је Биљана Веселиновић, која је потом наставила:

Врло битно је да се поведе рачуна о календару њених турнира, да се никако не одустане од играња на највећим јуниорским турнирима него да се направи добар микс али да јој се остави довољно времена за добру физичку припрему која постаје све већи фактор што је играчица ближа профи турнирима. Највећа разлика између добре јуниорке и просечне професионалке је што су професионалке физички спремније и много је већи интензитет на којем се играју поени. Тога многи тренери, који нису радили на про туру нису свесни.

Олга је освојила и Ролан Гарос, иако у дублу, већ на првом грен слему који је играла. Шта вам то говори о њеном потенцијалу?

Освојити јуниорски дубл на грен слему са 15 година је знак великог талента играчице која сигурно користи своју предност леве руке и која има добар осећај за терен.

Шта је сада најважније за њу?

Ово питање је и најважније у овом интервју. Врло је незахвално давати неке прогнозе и вези брзине Олгиног продора у профи тенис. То зависи од бројних фактора! Не смемо да заборавимо да је она још, практично, девојка која још  расте и развија се и физички и ментално. Било би веома погрешно да се баци у ватру прерано, да не буде физички довољно спремна а и ментално, јер су борбеност и јака глава, поред природног осећаја и леве руке, њени главни адути који не могу доћи до изражаја ако се такмичи са физички спремнијим и зрелијим тенисеркама. Врло  је важно направити добар микс јуниорских и про турнира, радити на физичкој припреми која ће допринети превентиви од повреда, а што се тиче тениског дела, мора се радити на формирању Олгиног идентитета као играчице. Да има своју игру и системе којих је свесна и које користи и кад побеђује и када губи.

Да ли да проба да игра ВТА турнире или је још рано?

Мислим да је још рано, рано да би се очекивао неки значајан резултат, али не рано за стицање неког искуства. Али на турнирима за 25.000, 50.000 и 75.000 долара би могла да почне да игра ове године, ако буде имала ранг листу која ће јој обезбедити учешће на таквим турнирима или ако јој се обезбеди вајлд кард.

У њеним годинама Моника Селеш је играла Ролан Гарос, данас више нико не игра грен слемове у тако раном узрасту. Зашто?

Зато што већина тако младих тенисерки нема ниво за топ 100 у профи тенису. Прошле недеље сам гледала Американку Деј, која је направила изненађење у Индијан Велсу, она је старија од Олге годину дана. Рускиња Потапова која је прва јуниорка у Олгином годишту, већ се такмичила у квалификацијама ВТА турнира. Али оне су изузеци. Олга сигурно има квалитет да почне да стиче искуство на ВТА туру, али бих више волела да је прво видим као броја 1 код јуниорки. Тада би је више ценили и на ВТА.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

suzi
dokle citamo iste reklamne blogove " mladih talenata" u Blicu i na Rts u pustite decu da rastu i stasavaju kako im i prilici .... a ne da sagore ! Objavite nesto o Bojani Jovanovski , koja je bila u 100 na svetu , veliki borac - malo vam treba da rano pravite zvezde i malo vam treba da ih zaboravite !
THE COMSAT ANGELS
Olga Danilović je prihvaćena kao nijedna mlada teniserka samo zato što joj je otac Predrag Danilović proslavljeni BiH i Jugoslavenski košarkaš koji trenutno živi u Beogradu.Realno Olga nije neko čudo ali je u vrhu.Fali tu još mnogo toga ali naša je i sada je treba medijski gurati.Imamo i malu Jovanu Cvetković koja je mlađa 3 godine ali o njoj niko u savezu i ne razmišlja jer joj mama nije poznata ličnost.Mislim da pitate SELEKTORKU jEČMENICU ZA NJU DA BI REKLA DA NIJE NI ČULA,a iz istog su grada.Tako je to u životu mamini i tatini sinovi i kćeri će prije uspjeti.Tenis je inače sport bogatih.Ko mari za Jovanu Cvetković da li ima patike ili ne ili reket.Jadni i nesrećni savezu teniski povedi malo računa i o drugim teniserkama jer ima potencijala.Đokoviću,uloži u nekog mladog tenisera ili teniserku bar ti znaš kako je teško uspjeti.Poslje pobjeda daješ srce publici ,daj i neki dinar za talente jer sa tim samo dobijaš i ti i SRBIJA.
Figaro
Svojim komentarom upropastio si jedan dobar clanak o Olgi. Ako vec imas informacije o nekom drugom talentu pisi o njemu ali bes nipodastavanja Danilovicke.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.