Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Селектор Урош Стевановић после освајања злата у Прагу: Максимум је далеко

Ако каже да следећег лета неће да ради треба да му се верује. Само тешко да то може да се догоди...
ФОТО: Тотал ватерполо

Не би се рекло да је Урош Стевановић, успешан тренер Радничког и младе репрезентације, жељан медијске помпе, чак и после великих успеха.

Одрађује тај део посла професионално, строго бирајући шта је за јавност а шта за интерну употребу. И сада, после великог успеха, повратка на светски омладински трон је више у размишљању о будућим данима Крагујевчана него што одмара на заслуженим ловорикама.

- Екипа је смишљено формирана 2018. Тада су рецимо голмани били Булајић и Гавриловић. Постојао је годину дана раније неуспех на Малти, Ћирић је преузео генерацију 1999, ја 2000 али у договору са Савићем Ћира је користио и моје годиште а ја годину две млађе. Једино сам му тражио Булајића и Шулца а није било Бараћа који је ту припадаоб

И подсећање на 2018. екипа је била четврта.

- Да четврта, али смо против каснијег првака Грчке водили 7:5 средином треће и имали контру да повећамо. Изгубили смо 9:8. За бронзу против Мађара имамо 13:11 и контру. Нема гола изгубимо 15:14. Али било је некима прво такмичење, права школа.

Стигао је Кувајт 2019.

- Остало седам осам играча, Вучинић , Шулц, Бараћ, Нешић, Цветковић су били излазно годиште. Наметнуо се Мишовић. Сви остали су били млађи. Милојевић и Јакшић због болести нису успели да заврше припреме. Мартиновић је тада играо, могао је и раније али смо закључили да би му било много акција за једно лето. Тако смо дошли до ситуације да за годину короне и сада имамо праву екипу.

О учинку тешко да ћете да чујете нешто конкретно. Лукаво избегава директна питања.

- Резултат је једно а све остало је друго. Када освојите злато није баш да паметујете али знам да могу много боље и знам да ако наставе са озбиљним радом да имају шансу да направе, озбиљне успешне каријере. Врло брзо се искристалисао већи део екипе. Одабрао сам Гака јер одличан пливач и то је био погодак јер је на неким утакмицама одиграо доста минута као центар. Одмарао сам Митровић који је оперисао раме, дуго био без тренинга, све до јуна.

На констатацију да су јуниори као сениори у Токију групу користило као припреме даје негативан одговор:

- Ушли смо јако али смо Шпанцима дали да изједначе у финишу. Била је то друга утакмица на отвореном базену. Хтели смо прво место у групи а опет је најбитније четвртфинале. Кобешчак је лепо објаснио наше предности у односу на одличан тим Хрватске и да смо нашим квалитетом успели да одговоримо на њихову серију и победимо.

Најављујући полуфинале са Мађарима Стевановић је у поруци јасно написао да су најбољи на турниру и да ће требати баш да се нешто догоди да би ми победили. И догодило се:

- И даље тврдим да су најбољи. Али најбољи појединачно. Ту су Конарик, браћа Вигвари, јаки бекови, центри, одличан голман.

Па ако је тако логично је питање како добисмо:

- Били су препотентни, нису били екипа, нису имали оно што краси Мађаре, упливавање, пресинг, транзиција, агресија. Наместили смо их на наш курс уз Мишовића који је бранио… Да не кажем да се не уобрази. Био је напаљен, пун вере и то се пренело на екипу.

И на крају, за злато Италијани. До тог меча са мало упечатљивих партија.

- То је занимљиво, имали три ремија и два пораза. Одлични против Шпаније, Црну Гору су добили на петерце. Нисам задовољан игром у финалу, грч све време и да се они нису препали ко зна кроз какве би муке све прошло. Станојевић је на правди Бога избачен.

Није било панике, али љутње јасне:

- Да сам изгубио ово финале, боље да не причам…Рекао сам им на полувремену: ово што играмо нема везе са везом, нема везе са читавим летом. Немој да дођемо у ситуацију да када се све заврши будемо љути на себе што нисмо дали максимум. Окренуло се и добили смо.

У изјавама после првенства Стевановић је стално истицао дужину припрема и спремност као један од најзначајнијих фактора успеха.

- Баш је било напорно, некада ми се чинило да би требало да дигнем руке, Мислим да следећег лета нећу да радим ништа. И момцима је било тешко, као да у неким моментима нисмо имали ентузијазам из претходних година.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.