Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Обележено јубиларних 100 година ватерпола у Србији

Председник Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић рекао је да му је драго што се на овај јубилеј обраћа управо са те функције
ФОТО: И. Веселинов

Сто успешних година ватерполо спорта у Србији обележено је вечерас свечаном академијом у Југословенском драмском пожоришту у Београду.

Легенде овог спорта, међу којима су били Ђорђе Перишић, Игор Милановић, Дејан Савић и Филип Филиповић, током обележавања златног јубилеја присетиле су и дочарале најсветлије моменте златне стогодишње историје, током које је освојено 94 медаље,

Председник Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић рекао је да му је драго што се на овај јубилеј обраћа управо са те функције.

"Док сам писао овај говор имао сам трему, као пред неку битну ватерполо утакмицу. Сто година од почетка ватерпола у Србији - један век. Набрајати све медаље, који их са највећих спортских такмичења има 94, одузело би нам много времена. Да кажем да смо најјачи, најбољи и да смо освојили највише медаља у историји спота, не би било у реду, јер Србија има још трофејних спортова којима се поноси. Велика ми је част што сам овде као председник Ватерполо савеза Србије. Трофејне генерације ватерполиста су се такмициле и бориле за медаље и трофеја, водили су их врхунски тренери. Некада смо били успешни, а некада не. Будимо искрени, имали смо и среће и знања да у већини случајева да будемо на подијуму освајача медаља", рекао је Јеленић присутнима у ЈДП.

Пет златних олимоијских медаља, пет злата са светских првенстава, осам најсјајнијих одличја са европских првенстава, девет клупских Лига шампиона, најсјајнији су моменти ватерпола са ових простора, рекао је Јеленић.

"За такве резултате било је потребно много рада и одричања. Надам се да ће и у будућности неки нови млади ватерполистима ови снови остварити. Србија није само синоним за освајање медаља, организовали смо велики број највећих такмичења од првог СП 1973. године у Београду па све до данас. Све испите полагали смо са највећом оценом. Идемо даље, желимо да наставимо са медаљама, а за то су нам потребни базени. Они су нам потребни у читавој Србији, али пре свега у Београду где је последњи олимпијски базен саграђен пре 42 године. Понашањем и одговорношћу према репрезентацији и држави чије смо боје бранили, верујем да ће се и ова жеља остварити", додао је Јеленић.

Сви резултати који су остварени последњих деценија, посебно они остварени под заставом Србије, дају нам за право да верујемо да ће будућност бити светла, као и ових 100 година, закључио је Јеленић.

Некадашњи капитен ватерполо репрезентације Вања Удовичић, сада министар спорта и омладине, рекао је да му је чашт што има прилику да се обрати својој ватерполо породици.

"Искористио сам моменат данашње функције да имам ту част да причам на тему огромног поноса и успеха, који је иза нас након једног века. Имам жељу да се обратим као члан ваше породице, члан ватерполо породице и члан једне успешне и историјске приче, пуне поноса и историјског наслеђа, које смо сви заједно направили", проучио је Удовичић.

Удовичић је истакао да има обавезу да се захвали свима који нису били присутни у ЈДП на постављању снажног темеља и на покретању приче о безброј медаља.

"Хвала свој старијој браћи који су успели да креирају и буду учесници у сјајној српско-црногорској и југословенској причи. Шаљемо поруку да морамо да се угледамо на њих, а имамо и обавезу и одговорност да се захвалимо свима онима који су били уз нас, свим тренерима од наших првих корака, техничким радницима на базенима, свима који су нам тражили ђачке књижице, који су били ту на да нас образују и усмере. Бити ватерполиста увек је значило бити шампион, бити оличење образовања и поноса и пример и звезда водиља за будуће генерације", рекао је Удовичић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.