Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Данило Икодиновић без длаке на језику: Бојим се да нам нема спаса!

Бивши ватерполиста Србије Данило Икодиновић изјавио је да му ни није јасно шта се догодило са улазницама за финале Европског првенства, да се у Србији лоше живи и да мора системски да се реши финансирање спорта у земљи.
ФОТО: Твитер/Данило Икодиновић

– Европско првенство је било сјајно и најбитније је да су момци победили. Амбијент је био фантастичан, организација, кажу, јако добра, а та ситуација с картама ни данас није јасна. Одједном чујем да је неко добио 500 карата, неко други 700. Онда видим човека из Црне Горе који је од те гомиле карата направио себи шал и тако се сликао. Видео сам ту фотографију и прегорео сам. Играо сам за ову земљу не 12 година него много више, јер сам бранио боје СФРЈ, СРЈ, СЦГ, Србије и онда дођем у ситуацију да до последњег тренутка не знам да ли ћу добити 15 карата које сам тражио. Ја сам имао своју акредитацију, али тражио сам 15, не 715 за своје најближе. Мислио сам да је то нормална ствар. Добио сам тих 15 карата, али тек кад се дигла читава фрка после мог твита – рекао је Икодиновић у интервјуу за Њузвик.

Икодиновић је љут пошто се део карата за финалну утакмицу Европског првенства у Београдској арени између Србије и Црне Горе поделио, а не продавало како је најављено.

Када су проширили Арену и број места са 11.000-12.000 подигли на наводних 18.000, обећали су да ће још 4.000 пустити у продају. Онда је на тим местима продато по 40-50 карата и затворили су благајне да би их поделили својима. Мене у овој држави нервира што нас стално праве лудима. Дакле, они су повукли карте, разделили их коме су хтели, да не улазимо у то, а онда смо дошли у Арену, где сам видео 500 празних столица. Зар није финале, зар нисте поделили, треба ли све да буде пуно? Тврдим да није било пуно у том делу за који су карте наводно пустили у продају – рекао је он.

Део навијача у Арени је на отварању такмичења приликом помињања премијера Александра Вучића и градоначелника Синише Малог звиждао, а звиждуке је добио и председник државе Томислав Николић који је на затварању турнира додељивао медаље.

Реакција публике је била само одраз стања у овој држави. Хала је грмела, али грмела, баш онако грозно звиждање. Могу на телевизији да причају шта год хоће, али људи виде како се реално живи. Овде се 80 одсто људи бори за голи живот, тако да на телевизији можемо да се лажемо како срљамо у бољу будућност и невиђене инвестиције, али чекајте, па нисмо толико луди. Ти звиждуци су само одраз поприлично лошег живота. Није то ништа ново, та ситуација траје деценијама. Овде се стално нешто чека и стално се нешто надамо, и стално вичу биће нам боље. Ма, терајте се, бре, у лепу... Свако ко се овде дочепа власти само гледа како да покупи кајмак – рекао је Икодиновић.

Упитан како му делује власт, прослављени ватерполиста одговорио је: „Као муве без главе и даље стојимо у месту”.

Ова земља је лепа, има паметних људи, али лоше смо вођени последњих 25 година. Убили су нас у појам, испрали нам мозак, мало људи је остало са „својом“ главом. Поред све транспарентности коју непрестано промовишу, политичари нам постадоше милионери, деца им се школују у иностранству на озбиљним колеџима, они се лече на најскупљим клиникама. Све је, као, транспарентно и све је од плате. А ми треба да се правимо да смо глупи. Но, биће нама боље једног дана, али бојим се да нам нема спаса.

Он је додао да спортисти испадају најбољи промотери власти, али да „никада није играо за њих, већ за себе, породицу и државу”.

Новак Ђоковић је најбољи промотер државе, најбољи спортиста кога смо икад имали, али о њега не могу баш тако лако да се кешају јер ипак је он бог, изолован је и паметно све то ради. Ипак, чим се ови остали попну на балкон, ето још њих 50 иза да се сликају. Они обезбеђују финансије, код нас сваки спортски савез зависи од државе. Ако држава не стане иза савеза, експлодирао си. И онда мораш да ћутиш и да их трпиш јер спорт зависи од политике. Не постоји другачији начин финансирања. Зато спорт зна да буде и јадан и бедан. Ево, читам пре неки дан како нема намештања утакмица у фудбалу. Нисмо глупи, а тај који је то изјавио вероватно није потрчао за лоптом. Баналне су то ствари, али мрзим да ме праве магарцем.

Икодиновић је рекао и да ће сигурно изаћи на предстојеће изборе, али није желео да открије за кога ће гласати.

Бивши ватерполиста Партизана је на питање за мишљење о бившем репрезентативцу а сада министру омладине и спорта Вањи Удовичићу, рекао да „нико нема права да га осуђује”.

О томе можемо да причамо кад искључите диктафон. То је његов избор и нико нема право да га осуђује. Вања је једним делом порастао уз мене, као што сам ја растао уз Телета Зимоњића и Игора Милановића. Оставио је ватерполо када је био најбољи светски играч и то убедљиво, није му било премца. Када је требало то да пресече, звао ме је да се видимо и питао ме шта мислим о томе да уђе у политику. Остао сам запањен. Нисам баш био одушевљен тим потезом, али видео сам да је већ донео одлуку. Али, подржао сам га. На страну што ја то никад не бих радио, мој сензибилитет је другачији, али чини ми се да Вања добро плива у томе. Драго ми је да се сналази. Не дозвољавам да у мом присуству било ко прича лоше о њему – навео је он.

Икодиновић је рекао и да су клубови у катастрофалном стању и да мора системски да се реши питање финансирања у спорту.

Код нас не могу Звезда и Партизан да постоје паралелно, него зависи ко је на власти и за кога властодршци навијају. Једно време је Партизан доминирао апсолутно, и кошарка и фудбал, сад је Звезда на реду. Па што не могу и Партизан и Звезда, зар није лепо да имамо конкуренцију?! Посебно је питање што немамо још неки клуб у унутрашњости. Па није Београд Србија. Треба ли да заборавимо Ивањицу, Чачак, Ниш, Нови Сад, Суботицу... Или да их све лепо преселимо у Београд? – упитао је Икодиновић, али је и додао да ватерполо има будућност, јер има систем.

Он је пре осам година возећи мотор под дејством алкохола изазвао тешку саобраћајну несрећу. Провео је месец дана у индукованој коми и борио се за живот и тешко му је повређена десна рука, коју после више од 200 хируршких интервенција скоро не користи.

Толико сам се навикао на живот са овим мојим деформитетом, у ствари инвалидитетом, да нормално функционишем. Последњи пут сам ишао на операцију пре четири године и тај лекар би ме звао да дођем опет да је било неких помака у медицини. Исекао сам све нерве који управљају руком. Сада живим доста квалитетан живот, у неким сегментима је бољи него икад. Јако сам задовољан – рекао је Икодиновић.

Не разумем оне људе који кажу не кајем се ни због чега, ја бих опет све исто. Е, ја се кајем, не само због тога, то је драстичан пример, али пола тога не бих исто урадио. Сигурно не бих отишао да пијем с друштвом па сео на мотор. Више никад нисам сео за волан ако бих лизнуо алкохол. Када видим људе из кафане како пијани седају у кола, само им приђем: „Царе, зови такси, не треба ти то, ево погледај мене“ – додао је Икодиновић.

Он је навео и да је „коначно срећан у љубави”, пошто је две и по године у вези са одбојкашицом Мајом Огњеновић.

Коментари20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Перо
Дачо легендо, све си рекао људски а мало је данас људи, много полтрона зарад шаке динара... Овај интевју је цензурисан у многим новинама и уклоњен врло брзо што је још један доказ какву су прћију направили од државе, честитке Журналу што овдје може да се прочита још увјек...
Djole
Daco , taj covijek sto je napravio sal od karata za finale u Areni je covjek iz Herceg Novoga veliki navijac Crne Gore.Ujedno i veliki prijatelj ministra Udovicica. Dobio je 50 karata i to nivo 200, Ti ga takodjer dobro znas jer je cesto sa ministrom Udovicicem u tvojoj kafani, Karte je prodao po tapkaroskim cijenama a nesto podijelio navijacima Crne Gore,
daw
Svako čast dačo svaka reč ti je totalna istina.....i iskreno malo je ljudi koji ce ovo javno napraviti......verovatno na prste jedne ruke nabrojati.....Nole kad se povuče iz tenisa treba da vodi ovu zemlju....a pomoćnici mu trebaju biti ovakvi iskreni ljudi....
Alex
Bravo majstore! Jedan od retkih koji ima herca da kaze sta misli. Dole apsolutizam!
Bojan
Momci moji dragi, mi odavno imamo tiraniju, i ako se nesto ne bude desilo u politickom zivotu, samim tim i u sportskom, nema nam spasa. Ovo je gola istina, a videlo se po zvozducima koliko su ti "mocnici" uspesni. Sve je to lakrdija, i prica o kurti i murti. Dno, dna odavno je stiglo, a te investicije neka oni uzmu za sebe, posto vise ne verujemo u sarene laze.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.