Почетна / Ватерполо / Репрезентација

VENI, VIDI, VICI: Универзијада завршена у великом стилу, ватерполисти у финалу декласирали Русију (ВИДЕО, ФОТО)

У последњем мечу пре званичног спуштања завесе и церемоније затварања 29. Универзијаде у Кинеском Тајпеју ватерполо селекција освојила најсјајније одличје, четврту златну медаљу за Србију на Играма, чиме је наша земља заузела 19 место у поретку, а 66 нација је освајало одличја
ФОТО: М. Рашић, С. Ковачевић

Србија – Русија 15:4 (3:0, 5:2, 4:2, 3:0)

Кинески Тајпеј - Базен: Универзитетска арена. Гледалаца: 2.311. Судије: Атила Варошвари (Мађарска) и Хаиме Теиксидо (Шпанија). Искључења: Србија 13, Русија 10. Играч више: Србија 10 (8), Француска 13 (3). Искључење са правом замене: Сава Ранђеловић (Србија) у трећој четвртини.

СРБИЈА: Ристичевић (10 одбрана), С. Рашовић 1, В. Рашовић 1, Ранђеловић 1, Суботић 2, Вицо 2, Драшовић 2, Лазић, Јакшић 2, Радојевић 2, Васић 1, Стојановић 1, Добожанов (1 одбрана). Тренер: Дејан Савић.

РУСИЈА: Корнеев (4 одбране), Лазарев, Копцев 1, Деревианкин, Сухов, Харков 1, Меркулов, Нагаев, Шеикин, Холод 2, Балакирев, Шепелев, Стаценко (5 одбрана). Тренер: Сергеј Јестигнев.

 

Оно што се од ватерполиста очекивало на 29. Универзијади у Кинеском Тајпеју - остварили су, на затварању Игара освојили су злато декласиравши Русију у финалу - 15:4.

У последњем мечу пре званичног спуштања завесе и церемоније затварања 29. Универзијаде у Кинеском Тајпеју ватерполо селекција освојила најсјајније одличје, четврту златну медаљу за Србију на Играма (атлетичарка Амела Терзић на 1.500 метара, женски теквондо тим у борбама, теквондисткиња Тијана Богдановић у категорији до 53кг), чиме је наша земља заузела 19 место у поретку, а 66 нација је освајало одличја, учествовало их је укупно 144.

По оној старој, veni, vidi, vici (дођох, видех, победих) изабраници селектора Дејана Савића су покорили ривале. Мучили су се нешто више једино са Мађарима, два пута, прво у групи (8:4), потом и четвртфиналу (9:7), све остало је било игра мачке и миша.

Прво Јужна Африка (13:1), па Канада (28:2) и Кинески Тајпеј (32:1) у групи, Француска у полуфиналу (10:3) и Русија у финалу (15:4).

Са Русима, који су у саставу имали шесторицу играча са недавно завршеног Светског првенства у Будимпешти, прича је била завршена после 12 минута игре, тада је на семафору стајало 6:1!

- Честитке саиграчима на овој утакмици, дали смо све од себе на овом турниру и заслужено смо освојили злато. У финале смо ушли јако мотивисани, желели смо да покажемо првенствено себи, а и селектору да може да рачуна на нас у будућности - рекао је Сава Ранђеловић.

Још један златни олимпијац из Рија Никола Јакшић додао је у колекцију и универзитетско злато, после олимпијског, светског и европског:

- Утакмицу смо феноменално отворили, ово нам је био најбољи меч до сада, заслужено смо славили. Можда резултат то не говори, али Русија је одлична екипа, заслужено су стигли до финала. Свака част саиграчима, ово је врхунска екипа. Мислим да је ово само једно од злата које ћемо освојити заједно.

Димитрије Ристичевић је додао:

- Што се финала тиче добро смо се припремили, после полуфинала са Французима у које смо слабије ушли, јер смо знали да ако уђемо максимално они немају шта да траже. Честитке екипе и стручном штабу. Одбрана је била пресудна на овом турниру. Хвала свим нашим спортистима, посебно атлетичарима и кошаркашима на подршци, били су уз нас, било је одлично дружење.

Радост није крио ни Страхиња Рашовић:

- Освојили смо злато, срећан сам због тога. Меч ко меч, прошао је, најбитније је да смо се окитили најсјајнијим одличјем. Цео наш тим, дружење, све је било на завидном нивоу. Жао ми је што се завршава, искрено.

Радомир Драшовић је нагласио:

- Заслужено смо у финалу победили селекцију Русије. Генерално знали смо да су једни од јачих конкурената на овом турниру. Доста смо се припремали за овај меч, били смо свенси да су изузетно тврда екипа, чврста, агресивна. Изнели смо то на прави начин. Од почетка смо добро приступили мечу и славили. Честитке саиграчима на заслуженом злату. Мени је ово прва Универзијада, неки су већ играли, али ову хвале као најбољу до сада.

Душан Васић је поменуо форму која је од почетка Игара ишла узлазном путањом:

- Честитке саиграчима и стручном штабу на оствареном резултату. Како је турнир одмицао дизали смо форму. Најбољу утакмицу одиграли смо у финалу што је битно.

Огњен Стојановић кратко је додао:

- Држали смо јако висок ниво игре током целог турнира. Драго ми је што сам био део ове екипе.

Немања Вицо дебитовао је "под капицом" Србије пре две године на 28. Универзијади у јужнокорејском Гванђуу, а сада се окитио златом:

- Финале к`о финале, победили смо заслужено. Руси су изгубили са 11 разлике, али верујем искрено да то није њихов прави ниво, могли су боље да одиграју. Ипак, ми смо били на нивоу и славили заслужено. Сам турнир, када смо прошли Мађаре било нам је лакше. Они су били једни од фаворита, али такав је жреб био, па смо се срели у четвртфиналу где смо их савладали 9:7.

Четвртфинале: Јапан – Русија 7:12 (3:3, 0:4, 2:4, 2:1), Холандија – Италија 4:6 (0:0, 2:2, 1:2, 1:2), Мађарска – Србија 7:9 (2:4, 0:2, 2:2, 3:1), Француска – Велика Британија 13:4 (4:1, 2:1, 6:1, 1:1).

Полуфинале: Србија – Француска 10:3 (2:1, 3:0, 3:0, 2:2), Италија – Русија 9:11 (1:4, 1:3, 3:2, 4:2).

За треће место: Француска – Италија 2:10 (0:2, 1:3, 1:2, 0:3). Финале: Србија – Русија 15:4 (3:0, 5:2, 4:2, 3:0).

Наредна, 30. Универзијада одржаће се 2019. године у Италији, домаћин ће бити Напуљ (3-14. јул).

Србија са 51 такмичаром у осам спортова

Aтлетика: Лазар Анић, Страхиња Јованчевић, Алекса Кијановић, Ведран Самац, Николета Симић, Ивана Петковић, Зорана Барјактаровић, Катарина Сирмић, Амела Терзић (злато 1.500 метара).

Бадминтон: Илија Павловић, Драгослав Петровић, Милица Симић.

Кошарка: Вељко Бркић, Илија Ђоковић, Страхиња Јовановић, Андрија Матић, Немања Ненадић, Алекса Николић, Никола Павловић, Андрија Шаренац, Марко Тејић, Новак Топаловић, Миленко Вељковић, Милош Вранеш.

Голф: Михаило Димитријевић, Бранимир Анте Гудељ, Сергеј Стојиљковић.

Џудо: Бошко Бореновић.

Теквондо: Ана Бајић (злато тимски), Тијана Богдановић (злато тимски, злато до 53кг), Ирис Јовић Вујаковић (злато тимски), Александра Радмиловић (злато тимски), Светлана Филиповић, Дамир Фејзић, Иван Карајловић, Милош Петковић, Никола Вучковић.

Дизање тегова: Тамаш Кајдочи.

Ватерполо: Димитрије Ристичевић (злато), Лазар Добожанов (злато), Радомир Драшовић (злато), Никола Јакшић (злато), Ђорђе Лазић (злато), Филип Радојевић (злато), Сава Ранђеловић (злато), Страхиња Рашовић (злато), Виктор Рашовић (злато), Огњен Стојановић (злато), Гаврил Суботић (злато), Душан Васић (злато), Немања Вицо (злато).

Наша селекција на универзијадама

1995. Фукуока (СР Југославија) - 3 медаље (2-1-0)

1997. Сицилија (СР Југославија) - без медаље

1999. Палма де Мајорка (СР Југославија) - 1 медаља (0-1-0)

2001. Пекинг (СР Југославија) - 2 медаље (1-0-1)

2003. Даегу (СЦГ) - 3 медаље (1-1-1)

2005. Измир (СЦГ) - 5 медаља (1-2-2)

2007. Бангкок (Србија) - 5 медаља (0-4-1)

2009. Београд (Србија) - 19 медаља (5-5-9)

2011. Шенжен (Србија) - 4 медаље (2-2-0)

2013. Казањ (Србија) - 9 медаља (0-1-8)

2015. Гванђу (Србија) - 7 медаља (1-2-4)

2017. Кинески Тајпеј (Србија) - 4 медаље (4-0-0)

Oсвајачи медаља на 29. Универзијади

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Лаки
Браво, мајстори! Браво, браво, бравоооо!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.