Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Одложен почасни круг ватерполиста за Токио 2021.

Kрштенице не говоре неистину, Србија је у Будимпешти била у просеку најстарија репрезентација са 30,7 година
ФОТО: И. Веселинов

Завршетком највећег такмичења, Олимпијских игара, селектори подвлаче црту, анализирају урађено и планирају наредни циклус. Програм од четири године готово извесно повлачи и промене у играчком кадру, већи је број играча који су на Играма ставили тачку на успешну каријеру. Успешну, не само због резултата већ и због чињенице да обухватају учешће на таквом такмичењу као што су Игре.

Тако је требало да буде и овог августа када би се спустила завеса на такмичење у Токију. Имали би баш доста тема за размишљање селектори најјачих ватерполо нација. Године чине своје, ваља мислити на промене.

30 и 30 +

СРБИЈА : Г. Пијетловић (37), Д. Пијетловић (35), Б. Митровић (35), Алексић (34), Филиповић (33), Прлаиновић (33), С. Митровић (32), Ћук (30)

ШПАНИЈА: Лопез Пинедо (40), Пероне (34), Фернадез (34), Маларач (33), Делгадо (30)

ИТАЛИЈА: Фиљоли (36), Икарди (34); Бодегас (33), Фигари (32), Лунго (30), Луонго (30), Еченике (30)

ХРВАТСКА: Гарсија (36), Бушље (34), Врлић (34), Лончар (33), Јоковић (33).

ЦРНА ГОРА: Бргуљан (36), Ивовић (34), Драшковић (32), Петковић (31), Лазовић (30), Чучковић (30)

МАЂАРСКА: Нађи (36), Хошњански (36), Варга (33), Хараи (33), Ердељи (30), Мезеи (30)

ГРЧКА: Фунтулис (32), Мурикис (32), Коломвос (32), Гунас (31), Галанидис (30)

Просек година: 30, 6 Србија, 29,4 Хрватска, 29,0 Италија, 28,9 Мађарска, 28,0 Шпанија, 27,7 Црна Гора, 27,5 Грчка...

Анализирали смо саставе најјачих седам европских земаља на шампионату „старог континента“ у Будимпешти, са предпоставком да би се у потпуно индетичним издањима представили у Токију. Наравно, могуће су измене – две али не толико да поремете неки однос снага када су годишта у питању. Уз то, у Токију би се играло са мање играча, 12 али ни то не би реметило композицију тима када су годишта у питању.

Дакле, крштенице не говоре неистину. Србија је у Будимпешти била у просеку најстарија репрезентација са 30,7 година и чак осморицом легендарних ватерполиста који би крај ове календарске године дочекали са 30 и више од 30 година. У тој групи је голман Гојко Пијетловић најстарији са 37, следи његов брат Душко и други голман Бранислав Митровић са 35, док је најмлађи Милош Ћук са 30.

Следи Хрватска која је у просеку за 15 месеци млађа од наше репрезентације. Узгред, реч је о тимовима који су обележили протекле године и поред чињенице да су у јануару, у Будимпешти, Хрвати били четврти, Срби пети. У таквој Хрватској Гарсија има 36 лета, Бушље и Врлић 34. Голман Бијач са 29 је једини чувар мреже испод 30 година.

Италија је тачно у просеку стара 29 година. Фиљоли са 36 и Икарди са 34 предњаче, а већи је број играча са 30 од којих би неки могао да се нађе и у Паризу 2024. То су Луонго, Лунго и Еченике.

Мађари, актуелни европски прваци, имају 28.9 година највише захваљујући Нађију и Хошњанском који имају 36. Ердељи и Мезеси су на граници са 30.

Занимљиви су Шпанци, селекција која је последњих година хит и којој, по многим оценама највише одговарају нова правила. Њихов просек је 28.07 година и добрано га квари Лопез Пинедо, најстарији у целој причи са 40 лета. Делгадо је у групи старијих а читаву деценију је млађи од сјајног голмана.

Тим са СП из Гванђуа

Србија је прошле године играла на СП у Гванђуу у потпуно подмлађеном саставу. Да рецимо тај тим игра у Токију 2020 просек година би био 26,2 плус једна година за наредну сезону. Тада су играли: Ристичевић, Мандић, В.Рашовић, Ранђеловић, Ћук, Вицо, Лазић, Дедовић, Јакшић, С.Рашовић, Стојановић, Драшовић, Добожанов.

Црна Гора, најпријатније изненађење ЕП има 27,7 година. Доста је Гојковић подмладио састав, нема Јановића, Радовића, Вукчевића… У том саставу са 36 се издваја Бргуљан, док Лазовић и Чучковић имају по 30.

И на крају Грци, најмлађи али по резултатима и најслабији. Стари су 27,5 година а трио Фунтулис, Мурикис и Коломвос предњаче са 32 лета.

У читавој причи, у седам репрезентација и укупно 91 играча скоро половина, њих 42 би могли да ставе тачку наредне године а тада ће сви ови бројеви бити већи за један. Због тога, нема сумње, да селектори вагају да ли ће већ сада, када прође ово са короном, кренути са подмлађаивањем тима.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Krug
Ajde mladi spremite se treba malo zara i zelje !!!!
Gojko Sisa
Obraćaš se momcima koji su puni žara i želje, nego pitaj ove penzionere što više nemaju žara i želje, a trebali su da se oproste kad su bili najbolji, posle Ria, kao šampioni a ne ovako da se brukaju. Ali evo im prilike, ako su pametni sad da se oproste kad već Deki nema srca da im se zahvali.
Realnost
Mi umesto da podmladimo reprezentaciju mi dovodimo starije igrace tj vracamo ih u repreze taciju....kad podmladiti tim ako ne sada na zadnja 2 takmicenja 5 mesto a tek za 2 godine sta ce biti odmah podmladiti i spremiti momke za 2021
straja
Ljudski zuvot se znacajno produzio....zasto ne i USPESNA,vrhunska sportska aktivost

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.