Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Фантастична статистика српских Делфина: Сваких 13 утакмица – медаља

Да је нормално као што није Србија би наредног уторка одиграла 400. утакмицу од осамостаљења 21. маја 2006. године
ФОТО: Н. Неговановић

Истина, после тог датума играчи Србије и Црне Горе су заједнички још били на Светском купу у Будимпешти (2 – 6. јуни) и у пет утакмица славили исто толико пута за освајање пехара.

Селекцију је формално водио Ненад Манојловић, суштински је то радио Црногорац Петар Поробић.

Постојало је тада писмо играча са жељом да се опросте једни од других на Европском првенству у Београду, септембра исте године. Од тога није било ништа.

У Црној Гори, еуфоричној од победе на референдуму, су се чуле примедбе да би Гојковић, Злоковић и другови играли под именом Србија и уз химну „ Боже правде“ а са друге стране се сматрало да не би требало одлагати нешто што је неминовно и да би на Ташмајдану требало да игра само екипа играча из Србије.

Једино се Андрија Прлаиновић декларисао као Србин и на томе је остало, мада су постојале индиције да је било још заинтересованих, што никад, касније није јавно потврђено.

У протеклих 15 сезона Србију су водила само двојица селектора, двојица Дејана Удовичић и Дејан Савић.

Манојловић је, истина, остао формално селектор после Светске лиге у Будимпешти ,али је суштински све преузео Дејан Удовичић којем су помагали имењак Јововић и Небојша Новоселац.

Тако да је заправо Удовичић, касније трофејни селектор, 7. јула повео Србију у самосталну причу. Било је то на утакмици са Русијом у оквиру првог кола Светске лиге у Новом Саду.

Од тада, закључно са 10.мартом ове године Србија се у званичном записнику на међународним такмичењима, турнирима, припремним мечевима појавила још 398 пута.

Пуних 15 година и тај број би до краја године био увећан за бар 15 мечева.

Удовичић је водио репрезентацију 196 пута, закључио је селекторску каријеру утакмицом за бронзу са Црном Гором на Олимпијским играма у Лондону 2012.

Имао је изузетне резултате. Без медаље је остао само на Светском првенству у Мелбурну 2007 (четврти).

Освојио је, између осталог:  Европско првенство 2006. и 2012, Светско првенство 2009, ФИНА Куп 2010, Светску лигу 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, медитеранско злато 2009,  две олимпијске бронзе 2008. и 2012. Уз то европско сребро и бронзу, светско сребро и светска лига бронза.

После Игара у Лондону је поднео оставку. Преостале две утакмице ко краја 2012. је водио Дејан Савић, који је на тој функцији и данас. Практично, Удовичић је био селектор седам, Савић осам сезона.

На клупи Србије Удовичићев наследник је седео 203 пута ако ту рачунамо и меч са Француском, кад је на његов предлог тим водио Владимир Вујасиновић.

Савић такође има импресиван низ резултата. Олимпијско злато 2016, светско 2015. европско 2014, 2016, 2018, ФИНА Куп 2014. Светска лига 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, Медитеранске 2018, Универзијада 2017.

Уз то светска бронза и ФИНА Куп бронза. У његово време први помоћник Дејан Станојевић је освојио злато на Универзијади у Кини 2011.

Колико је Србија погодила са стручним решењима на клупи сведочи податак да је Удовичић имао 82 % успеха, Савић 84 %, а то су бројке којима мало који селектор у било којем спорту може да се подичи.

Освојено је 30 медаља, па је свака 13 утакмица била за одличје. Још мало о бројкама. Србија је у 399 мечева победила 328 пута, 16 пута играла нерешено и била поражена 55 пута.

Наша репрезентација је освојила близу 30 медаља што је сјајан учинак. Проценат успешности победа је 82,2 посто. Сваки седми сусрет је био изгубљен, сваки 25 је завршен без победника.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Djordje
Kakva je sad situacija sa srpskim vaterpolom? Da li klubovi imaju ideju kako će funkcionisati od jeseni? Mađarski timovi se razilaze, mnogi dobri domaći igrači nemaju klubove, Ozbiljni savezi prave planove, od VSS nema naznaka da imaju ideju šta dalje.
Mosquito @ Djordje
VSS odavno ima ideju, a sada je samo sprovodi. Sa smrcu VK Partizan, umire i nas vaterpolo kada su Evropa i svet u pitanju. Kada je Srbija u pitanja vaterpolo cevta.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.