Почетна / Ватерполо / Широм планете

Ћирић: Стално нас неко превари, волео бих да се вратим, али где, на шта… Боље да ћутим...

Прослављени српски ватерполиста Александар Ћирић две године на челу сениора Ирана
ФОТО: Архива Журнала

Као играч био је тих. Као играч био је класа. Светска. Каријера за памћење и понос. Члан оне чувене екипе са Шефиком на голу, Трбојевићем, Савићем, Вујасиновићем, Шапићем, Јеленићем, Икодиновићем. Љутио са када су га представљали као најбржег играча. Брзина јесте био део његовог репрертара. Али само део, јер Александар Ћирић је био играчина.

Поникао у вољеној Звезди, па чудном одлуком челника продат Бечеју у којем је доживео звездане дане и избор за МВП на Фајнал фору 2000. Онда је био икона Бреше, па Будванске ривијере, Барселонете и на крају Радничког којег није хтео да напусти када су многи отишли.

Последње две године Александар Ћирић учи Иранце да играју ватерполо. Селектор сениора али и организатор стручног рада у млађим категоријама.

- Уговор је до Азијских игара 2018. Чини ми се да постоје сви услови да наставимо сарадњу. Полако се показују резултати рада и верујем да су челници задовољни колико смо постигли у те две године – каже Ћирић који није пропустио прилику да на Дорћолу види тренинг репрезентације и Про Река и да размени по коју са Савићем, Вујасиновићем, Васовићем

Ирански ватерполо није на мапи Азије уписан великим словима. Али…

- Покушавам да наш програм пренесем. Није лако. Услови су сјајни али нема праве селекције. Тренира ко хоће, неки који могу да буду квалитетни тренирају кад хоће. Тако је и ту се мало шта може.

Један од циљева је пласман на Олимпијске игре у Токију. Ћира каже да је реалност присутна:

- Знамо да су Јапан и Казахстан далеко испред нас. Јапан је директан учесник Игара, напашћемо Казахстанце.

Лига, клубови, систем…

- Све је некако стидљиво. Постоји шест клубова у лиги. Дао сам предлог да се тај број повећа, да има више утакмица. Доста зависи од могуће промене правила. Постоји и Азијски куп клубова. Ту има појачања и видећемо ко ће кога довести.

Других ватерполо људи из Србије у Ирану нема.

- Сам сам тамо. Техеран није далеко, два ипо сата до Истанбула, па онда још два сата до Београда . Долазим свака два месеца. Сада је Иран стигао као тренер одбојкаша Игор Колаковић. Нисмо се још видели. Он је на другом крају огромног града који има 16 милиона становника. Неколико пута сам се видео да хрватским фудбалским тренером Бранком Иванковићем. Господин човек. Ту је и Травица али ван Техерана. Као што видите велика заједница ха,ха… Није ми досадно, стално радим.

Живот у метрополи Ирана је по Ћириним речима квалитетан.

- Прелеп град, имају све, све је доступно. Наравно, потребан је и новац. Породица, супруга Ива, деца Вукашин и Зоја су у Београду. Као прави домаћин бринем о њима.

Велики успех је остварен на Исламским играма у Азербејџану. Иран је био други, са истим бројем бодова као Турска. Међусобни сусрет је завршен 9:9.

- За нас велики успех јер су Турци за Иранце професионалци. Уз то био сам без два центра скоро две четвртине. Понављам, види се помак, само да наставимо тако.

Ватерполо се тек пробија у овој земљи. Ћира објашњава:

- Фудбал је наравно најважнији. Следе рвање, дизање тегова, теквандо, карате… Дакле појединачни спортови. Одбојка је у повоју.

Са одушевљењем прича о великим спортским комплексима. Услови за рад перфектни.

- Изгледају светски, треба да се виде. Либералнији су од осталих земаља. Жене рецимо не носе фереџе већ само хиџаб преко главе. Ипак не могу да долазе на утакмице. А на рвање и одбојку могу. Занимљиво – смеје се Ћирић.

Љубав према репрезентацији

Остало је упамћено да је на ЕП 2003 у Крању теже повређен у инцидентима у режији хрватских навијача. Сви су мислили да је СП које се у Барселони играло месец дана касније за њега немогућа мисија. Сви, осим њега.

Оперисао је колено и упорно симулирао пливање на сувом. Док су остали били у води, тренирао је лежећи на дасци. И стигао је да се опорави и да допринос освајању бронзе у Шпанији. Ето, такав је био Ћира ватерполиста.

За репрезентацију је играо пуних 13 година. Укупно 341 пут уз 246 голова. Прескочио је само 2005. због болести. Сам је одлучио да се повуче после Пекинга киван на догађања у струци репрезентације.

Освојио је: 1997 – ЕП сребро, 1998 – СП бронза, 2000 – ОИ бронза, 2001 – ЕП злато, СП сребро, 2002 – СК бронза, 2003 – ЕП злато, СП бронза, 2004 – ОИ сребро, СЛ сребро, 2006 – ЕП злато, СК злато, СЛ злато, 2007 – СЛ злато, 2008 – ОИ бронза, ЕП сребро, СЛ злато

Са Бечејем првак Европе, шест дуплих круна, са Брешом три Трофеја ЛЕН, са Радничким победник Европа купа.

Ипак неки напредак постоји:

- Национална телевизија је први пут преносила ватерполо. Истина камере не хватају детаље када играч излази из базена и не снимају клупу. Али утакмица је могла да се гледа. И то је јако важно.

Ћирић ће опет у Београд у августу на Светско јуниорско првенство. За сениоре нема времена:

- Мислио сам да ће припремни турнир јуниора бити у Београду и да тада скочим макар на финале у Будимпешту. Сад сам чуо да се игра у Бору тако да је све сада другачије.

Реч по реч и ето нас у српском ватерполу. Одмахује главом:

- Шта да вам кажем ? Са Савићем сам у контакту, помаже ми, пратим трендове. Овде је изворни ватерполо, сви остали су преписивачи. Читам „Журнал“ на интернету. Преузимам снимке утакмица, хоћу да будем у току. А српски клубови?

Ћути, као да бира речи, и наставља:

- Знам све, жао ми је што сви кукају. Знате каква је била судбина Радничког. Мислио сам да је то дно дна али сам се преварио. Стално нас неко превари и нико се том проблематиком не бави. Па у Мађарској има толико наших играча да могу три тима да се саставе. Тужно је. Волео бих да се вратим, али где, на шта… Боље да ћутим.

Ћиру је преварио Бечеј и велики дуг није наплатио иако је добио на суду. Преварио га је и Раднички.

- Клубови су битни. Ухватили су се за Прлаиновићеву изјаву… Глупост, па ми смо то све говорили од 2003, указивали на проблеме. Сад одједном неком смета, као да је револуцију подигао. Дивим се мојим другарима који овде раде. Ентузијасти, муче се да чувају систем, да праве играче, резултате. Они су злато српског ватерпола једина вредност.

Подсећа се одласка у Иран:

- Када је све било готово покушали су да ме минирају. Да, наши људи… Срећом Иранци су питали после Дејана, Владу, Малару... и ето, тамо сам и добро ми је. Понављам волео бих да се вратим, али ви ми реците где ?

Ћира одговор није добио.

Kум није дугме

Ћирићев кум је Мирко Блажевић. Члан стручног штаба репрезентације од 1997. до 2006. Био је кратко и селектор Бразила.

- Кум није дугме. Требало би да буде ангажован у шпанској селекцији и да преузме Медитерани. Ма само кад се спасао од оног Бразила.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.