Почетна / Ватерполо / Супер лига

Југослав Васовић, директор Радничког: Поносни са три трофеја

Раднички из Крагујевца иза себе има најуспешнију годину у историји, пошто је освојио чак три такмичења – Регионалну лигу, Супер лигу и Куп Србије
ФОТО: И. Лазаревић

У традиционалном новогодишњем интервјуу, директор Радничког, Југослав Васовић, један од главних твораца шумадијског тима, анализирао је дешавања у минулој години.

Крагујевчани су стартовали средином јануара, турниром Регионалне лиге у Дубровнику, на ком су,већ у првој сезони, освојили друго место и изборили пласман на „фајнал-фор”. Остварили су четири победе, над Будвом, Соларисом, Јадраном из Херцег Новог и Приморцем, уз пораз од домаћег Југа.

На том турниру смо видели да можемо да идемо до краја. Имали смо тежак распоред, неколико јаких утакмица у кратком временском размаку, па смо морали мало и да калкулишемо у претпоследњем мечу са Југом, јер нас је сутрадан ујутру чекао одлучујући дуел са Приморцем. На крају нам се то исплатило и изборили смо пролаз на „фајнал-фор“ што је представљало првобитан циљ.

Раднички је затим исписао историју нашег ватерпола, пошто је постао први тим из Србије ,победник Регионалне лиге, и то тек у њеном 13. издању.

Иако аутсајдер, у конкуренцији три хрватска тима, на завршном турниру у Загребу, најпре је надиграо домаћу Младост на петерце са 14:13 (8:8, 6:5), а затим још бољу партију пружио против Југа и реванширао му се за пораз у Дубровнику - 14:12.

Додатну дозу самопоуздања добили смо после реванша четвртфинала Купа Европе у Солноку, где смо били на прагу проласка, али се меч на завршио 10:10. Тада су и играчи увидели оно што смо им све време говорили, колико вреде и колико могу. Играчи и стручни штаб су одрадили врхунски посао и на крају је испало све како треба. Освајање Регионалне лиге је био део дугорочног плана и можда се десило мало брже од очекиваног. Јако је тешко победити у два дана два таква гиганта као што су Младост и Југ, и то у сред Загреба, и тиме је вредност трофеја још већа.

У Купу Европе Раднички је дошао до четвртфинала, после елиминације француског Стразбура. Потом су Крагујевчани налетели на Солнок на челу са најбољим играчем света 2021. године, Филипом Филиповићем и елиминисани су укупном разликом (24:22).

Радосни и тужни дани

Шумадинци су у 2021. години одиграли 51 утакмицу и уписали 36 победа, четири ремија и 11 пораза. Васовић је издвојио највеће победе и најболнији пораз.

Тријумфи у полуфиналу и финалу Купа били су највећи у овој години. Огромне су биле и победе на „фајнал-фору“ у Загребу и финалној серији плеј-офа, али можда бих издвојио утакмице са Звездом и Новим Београдом у Купу, јер су утисци најсвежији. Са друге стране, пораз од Бреше у Лиги шампиона код куће био је најтежи – озбиљна лекција. Бреша нам је објаснила како се игра ватерполо. Преозбиљна су екипа, сјајно играју и свака им част на ономе што су приказали у тој утакмици, што не значи да нећемо отићи тамо да их победимо.

Преценили су противника на свом базену и дозволили му да стекне велику предност (14:12), али су у реваншу видели колико могу против најјачих европских екипа. Водили су у неколико наврата, али су на крају стигли само до ремија – 10:10.

Изгледали смо добро у већем делу сезоне у Европи. Не могу да будем незадовољан, јер смо испали од изузетно озбиљне екипе, каснијег освајача тог такмичења и мађарског шампионата. Да је исход био другачији, можда бисмо касније ми подигли трофеј. Добра ствар је била што смо показали друго лице у Солноку, али нисмо могли до великог подвига и они су апсолутно заслужено прошли даље.

Потом је у Крагујевац стигла и дуго сањана титула. Сасвим заслужено, јер је Раднички лигашки део сезоне завршио на првом месту са 17 победа и само једним поразом, са осам бодова „вишка“ над другопласираним Новим Београдом.

Потом су Крагујевчани у четвртфиналном двомечу лако надиграли нишки Наис (35:10), да би у полуфиналу и финалу са 2:1 у победама елиминисали Шабац и Нови Београд.

Титула је много значила. У спорту којим се бавимо најважнија ствар је да будемо прваци своје државе. Ми смо то постигли на импресиван начин, у значајној години, од обележавања 100 година ватерпола у Србији, преко освајања Олимпијских игара, до повратка најбољих играча у домаће клубове и свега осталог.

Стижу таленти и тренери

Поред великих успеха у сениорској конкуренцији Раднички је наставио континуитет трофеја и у млађим селекцијама, а свакако да радује и све већи број деце на базену.

Презадовољан сам делом тих млађих категорија. Њихова суштина је стварање играча за први тим и у томе смо успешни. Деца долазе на базен и биће их све више и више. наш циљ је и стварање тренера који ће радити са том децом. Са тим процесом смо почели и неколико локалних момака, који су рано завршили играчке каријере, обучавамо и школујемо за тренерски посао.

Раднички од ове сезоне игра и у Лиги шампиона, али му тренутно не цветају руже у „групи смрти“, пошто је уписао по победу и реми и четири пораза.

Лига шампиона је изузетно значајна за клуб и младе играче. То је школа која мора да се прође, морамо да знамо ко смо и шта смо и наставимо да се боримо са свиме што је против нас и за нас. Резултатима апсолутно нисам задовољан, али суштина је да смо почетници, неко ко се тек појавио и то је процес који  траје. Немам проблем са тренутном ситуацијом. Играмо у изузетно тешкој групи, и даље желимо да се пласирамо на „фајнал-ејт“, а видећемо докле ћемо стићи. Имамо још много утакмица и не предајемо се.

Као шлаг на торту изузетно успешне сезоне стигао је још један трофеј Купа Србије. Раднички је имао тежак пут на „фајнал-фору“.

Најпре је елиминисао домаћу Црвену звезду (9:8), а у финалу је налетео на новобеоградски „дрим-тим“, од ког је претходно два пута поражен на гостујућем базену. Крагујевчани су одиграли фантастично у финалу и на крају заслужено славили са 11:9.

Кад смо правили екипу на почетку сезоне имали смо неке идеје које су се показале исправним сада када смо освојили Куп. Као клуб смо показали да можемо много и, без обзира на поштовање које гајимо према одличним тимовима Новог Београда, Партизана и Звезде, покушаћемо да освојимо све трофеје.

Раднички је тако сезону завршио са три нова пехара у својим витринама (Регионална лига, Супер лига и Куп), а за, тениским жаргоном речено, „календарски слем“, фалио му је само трофеј Купа Европе.

Ова година не може бити боља - освојили смо три трофеја. Упркос свему  морамо да тражимо више од нас самих. Далеко од тога да сам незадовољан, чак сам и презадовољан постигнутим у овом тренутку, али наши дугорочни планови су јасни, желимо да једног дана освојимо Лигу шампиона и сигурни смо да ћемо уз постављени систем у томе и успети. Велики удео у успесима има наш тренер Урош Стевановић и он је једна од најважнијих карика система о коме сам говорио. Дуго је у клубу и желимо да још дуго ту и остане и да заједно дођемо до самог врха Европе.

Играње на овако високом нивоу је изузетно захтевно и организационо и финансијски, а Раднички је годинама уназад познат као клуб који планове прави на реалном буџету.

Главни спонзор клуба је држава Србија и не бисмо били ту где јесмо, па чак ни постојали, да није ње. Апсолутно смо захвални држави на свему што је учинила за нас. Она помаже ватерполу у глобалу, не само Радничком, и то је разлог што имамо овако јаку лигу и овакве клубове, што је предуслов за нове успехе репрезентације.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Djo
Trece mesto im je zagarantovano,po novinama moze svasta da se napise..hartija trpi sve .
ACM
Idemo Jugo do titule prvaka Evrope, samo korak po korak!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.