Почетна / Ватерполо / Супер лига

Ракас: Партизан не може да живи од бајки

Директорка црно-белих износи своје виђење потреса у најтрофејнијем српском клубу
ФОТО: Д. Стевовић

Директорка Партизана Татијана Ракас не делује узбуђено због свега што се последњих десетак дана догађа . Каже на почетку да је уморна, да је са сарадницима до касних вечерњих сати на базену,  да не стиже да чита новине , али да чује што-шта.

- Нико после Скупштине није понео проблеме него их је оставио Партизану. Прво јутро после седнице није било мазута. Ништа ново. Велики је дуг, шест милиона евра без обрачуна камата. Разговарамо са повериоцима, око 80 посто је за комуналије, остало су играчи и запослени. Немамо добављаче и сада нам је главно да обезбедимо услове да ради школа ватерпола.

Мислите ли да је прича око скупштине завршена ?

- Наравно. Знам да друга страна има своје идеје. Нека их, ту је инспекција и једва чекам да видим резултате. Ма, готово је.

Како видите организацију и ток седнице ?

- Шоштар тврди да има нека струја око мене. Нема сукоба са њим јер нисам ни желела место челника клуба. Партизан је пружио велики отпор њему после 17 година владавине. Директорка сам клуба, знам шта се догађало. Шоштар има велику конкуренцију у сјајним именима која су потекла у Партизану. Његово време је прошло, требају нам нови, млади људи доказани резултатима у базену.

Имате комуникацију са њима ?

- Подразумева се. И у јавности је било подршке.

Имена ?

- Не бих о томе, не би било лепо.

Зоран Аврамовић тврди да је у организацији седнице имао опструкцију канцеларије?

- Никада скупштина није била организована као последња. Знато како је било раније ? Покупе се запослени, ко је ту ту је, играчи ако су ту... Каже се 10 играча, четири тренера, четири запослена. То је 18, скупи се неки кворум и  то је то, види се по списковима. Када се појавио Закон о спорту који правилницима регулише књигу чланова коју до тада нисмо имали, све је морало другачије. Звали смо старе играче да буду чланови. И прошла седница у новембру 2018. је била како треба. Све постоји, записник, снимак, фотографије.

Аврамовић каже да није добио од вас списак чланова ?

- Њему је ово трећи или четврти мандат. Он је постао прво члан скупштине која га је затим изабрала. Као директор нисам члан. Аврмовић мора да зна списак чланова, на крају он и потписује записник где све то стоји. Може да тражи од секретаријата а директор само полаже рачуне скупштини.

Није било пријатно са обезбеђењем ?

- Аврамовић је тражио да седница будуе у Клубу спортиста. Мало смо подигли ниво око чланства и тражили смо да сваки члан има и овлашћење. Шоштар је позвао медије, стигли су играчи. Али знате шта се догађа ? Скупштина је отворена и онда улазе и људи који нехотице и из најбоље намере дижу руке код гласања и стварају проблем. Зато је обезбеђење, које је иначе са утакмица, било ту да се прво на одређена места пусте чланови Скупштине. Остали , па и ја, су седели около.

Сматра се да је одлука о комисији од три члана која ће водити клуб против Статута?

- Није! Скупштина као највише тело има сва овлашћења. Мислим да је члан 36 тај који омогућава овакву одлуку, формирање, делокруг и рок трајања.

Шта кажете на тврдње да двоје чланова Надзорног одбора не познају и нису учествовали у одлукама председника Виловића?

- Нетачно! Један члан је Маја Павков Милашиновић коју је је Шоштар предложио баш као и председника.

Чекају се налази инспекцијског надзора?

- И ја једва чекам. После тога ћемо моћи нормално да радимо.

Шта је са завршним рачуном за 2018. Аврамовић тврди да сте написали да је година у плусу а блокада је много дужа?

- За тај завршни рачун је он председавао скупштином . Не разумем те људе. Завршни нема везе са блокадом. Говори о билансу успеха од 1.1. до 31.12, не додирује прошлост. Ту је позната велика фактура према Вождовцу која је направила добитак у тој години.

Рекли сте да сте имали састанак са Драганом Вељићем као кандидатом за руководство клуба?

- Где је он то био кандидат ? Знам да је помагао раније, познајемо се. Ко год хоће да помогне може да буде члан УО. Али да помогне а не да буде биће, видећемо, можда. Вељић је добро дошао али мислим да председник УО треба да буде неко ко је био у Партизану, велико име или неки играч који добро познаје ситуацију.

Каква је ситуација са исплатама играча?

- Ми смо за тројицу играча Радоњића, Радуловића и Радојевића имали месечно издатак од 8.000 евра. За нас немогућа мисија. Све зараде је договарао Шоштар. И прошле године сам им рекла да су то само лепе жеље, да од тога нема ништа јер УО са Шоштарем на челу не доноси ни динар. Не обећавам шта не могу да испуним. Није питање да ли вреде већ да ли Партизан то може да плати. Сада комисија види да немамо тај новац да не треба да држимо скупе играче.

Значи у јануару Партизан почиње поново из почетка?

- Не, нама је рестарт потребан одмахНећу нове дугове. Имамо план.

Какав?

- У фокусу је школа, израда стручне стратегије и реализација која тражи време. Хоћемо у наредне три године стабилан тим од наше деце. Не можемо са оваквим дуговима да доводимо скупе играче. Понављам, нећу нове дугове.

Актеулни проблем је и температура воде. Може ли да буде најмање 25 степени што траже играчи?

- Много тешко. Базен је шупаљ, дува са свих страна, улагања претходног руководства су у виду статистичке грешке. Невероватно је да је екипа рекла Башићу да неће да скочи у базен јер је температура 24.9. Тада су, мислим, старији играчи и дошли са намером да не тренирају јер нису имали опрему. Јасно сам им рекла да је 25 степени бајка и да им гарантујем да од тога нема ништа. Посебно сада када је хладно време, ветар а доле котлови шупљи, дотрајали...Када је 24,5 захваљујемо се Богу. Нећу да се лажемо.

Колико нам је познато уласка у базен још нема?

- Онда санкције. Ко жели да буде у Партизану и тренира у условима које можемо да понудимо он је ту. Они су вама причали да сам их наговарала а мени су говорили у канцеларији нешто друго. Шоштар каже да је грех што су били на Скупштини а одлука о десет играча и четири тренера у саставу овог тела је његово дело. Они су изманипулисани.

Да ли је требало да буду на седници?

- Ма какви, па шта они у овим годинама знају о свим стварима о којима Скупштина решава.

Чињеница је да тројица најискуснијих могу да оду  на основу вашег обавештења. То је казна за 25 степени или нешто друго?

- Разлог су финансије. Не можемо да их плаћамо. Ови ранији су обећавали и од тога није било ништа.  Бајке да им причам нећу. Сада имам прилику да то званично кажем. Немамо резултат две године. Нисмо успели у Купу а шансе у првенству су минималне.

Колике су заиста финансије ?

- Имамо 600.000 динара месечно од чланарине. Од тога половина на станарине и режије. Изгубили смо два спонзора односно 10.000 евра месечно. Ту су нам још Коцић, опрема са 1000 евра, док су кафић, сауна и тениски терени у претплати. То је недовољно за оправке на базену.

Момци су рекли да је брука од опреме?

- Немам везе са тим. Све је радио Шоштар који је инсистирао на Турбу. Али немам никакав папир, никакав уговор. Сада смо са Килом, нешто су нам дали, нешто треба да добијемо. Било је ту проблема, опрема је раније стизала на разне начине, боље да не помињем како. Имамо помоћ пријатеља, родитеља

Каква је сарадња са Спортским друштвом?

- Јасна подршка. Милан Обућина, генерални секретар је одбио да води Скупштину али је као члан остао. Био је уздржан код гласања о Шоштару јер је овај члан УО СД Партизан. Рекао је ако буде требало гласаће. Имамо обећање Вучелића да ће нам помоћи преко трансфера фудбалера, стиже помоћ Остоје Мијаиловића из кошарке, моћи ћемо да уплатимо за мазут.

Шта сада предстоји?

- Понављам фокус је на школи. Као вођу пројекта видим Стефана Ћирића. Треба да се изјасни. Она је најважнија. Сада имамо само 220 чланова. Шоштар јесте велико име у свету ватерпола, ја сам се одушевљавала хоботницом на голу. Али има и других, Шефик, Соро, деца данас траже Филиповића, Гоцића, Јакшића. Оно су идоли, Шоштару је ту време прошло. Идемо даље.

Порука за крај поводом овог стања?

- Само да волимо Партизан још више ! Немамо куд.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mosquito
Kad neko vise od pola veka pise lepe bajke, onda zasluzuje da zivi od njih. Uostalom, ko je ta Tatijana Rakas? Odgovor na ovo pitanje mozete dobiti u Vikipediji i kod UBPOK-a.
partizanovac
Karma Sostare,karma
Karlo Veliki
Obe frakcije moraju da se odstrane iz VK Partizan, uz utvrdjivanje odgovornosti. Sostar je legenda kluba, i treba da ostane u SD Partizan. Rakasova je sa losom biografijom i takva u SD Partizan nije potrebna. Krizom se upravlja spolja, uz aktivno ucesce politike.
Lika
Jel ima ko da ovoj spr...
Rey
Još jedna otrovna strela odapeta iz SNS u SD Partizan.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.