Почетна / Фудбал / Партизан

Ко се и како обогатио у случају Лазара Марковића, каква је улога Николе Дамјанца

„Фудбал ликс” и „Шпигл” истражују трансфер српског бисера из Партизана посредством познатог менаџера
ФОТО: М. Рашић

Истраживање „Фудбал ликса”, фудбалске верзије „Викиликса”, о трансферима играча и токовима новца, публикован у серијалу немачког „Шпигла” под насловом „У свету моћног фудбалског агента”, није заобишло ни српски фудбал, са акцентом на двојицу Партизанових играча – Лазара Марковића и Данила Пантића, први пут у иностранству посредством познатих менаџера Пинија Захавија и Николе Дамјанца.

Магазин из Хамбурга бавећи се богаћењем Пинија Захавија пише да је у априлу 2012, одмах пошто је постао пунолетан, 100 одсто права на трансфер Лазара Марковића откупила агенција „Леистон Холдингс”, са седиштем на Девичанским Острвима, како наводи, једној од држава пореског раја. Цена откупа – 7.000.000 евра, баш као што је тад и писало по српским медијима, често цитирано и од стране председника Парног ваљка Драгана Ђурића.

„Јуна 2013. извршен је трансфер нападача у лисабонску Бенфику. Португалски клуб пребацио је 6.250.000 евра агенцији „Леистон”, довољно да купи само половину Марковићевог уговора. Јула 2014. Марковић прелази у Ливерпул, премијерлигаш је платио 25.000.000 евра, од чега је 12.500.000 отишло Бенфики, преосталих 12.500.000 (половина власништва) припало „Леистону”. На тај начин „Леистон” је за две године обрнуо 7.000.000 у 18.750.000 евра, преко Кариба, где порез не постоји” - преноси „Шпигл”.

„Леистон” је склопио још два посла са „трећим лицима”, који ће касније, на инсистирање ФИФА, бити удаљени из фудбала.

„Само неколико дана после куповине права на Марковићев уговор, 3. маја 2012, „Леистон” је пристао да уплати 250.000 евра компанији „Спорт енд Мор”, регистрованој у држави Њујорк. Иза те компаније био је српски менаџер Никола Дамјанац. Очигледно је примио накнаду што је помогао „Леистону” да осигура права на Марковића.

Мада је „Спорт енд Мор” био уговорни партнер, Дамјанац је касније затражио од „Леистона” да поменутих 250.000 евра уплати на рачун компаније „ЛИАН Спорт” на Малти. То није све, 3. маја 2012. Дамјанац је потписао још један уговор са „Леистоном”, сада са компанијом „Голдлајн”, смештеној у швајцарском Кјазу. Према том уговору, „Леистон” је пребацио 2.000.000 евра на рачун „Голдлајна”, разлог трансакције - подршка при куповини права на трансфер Лазара Марковића”. 

„Шпигл” се пита зашто су Пини Захави и „Леистон Холдингс” пребацили на две различите адресе више од 30 одсто новца од 7.000.000 евра под образложењем „консултантских услуга”.

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Los veteranos 47
Pa eto kažem:Alchajmer radi ,ali ja idalje pevam "Dok nanogice njišu..."
Los s veteranos 47
Eh partizanski botovi, puna su vam usta o 5o miliona Zvezdinog duga, a svo vreme ste se krili ko zmija noge.Prvo Kežman,zatim Pino Zahavi i druga vaša legenda Damjanac , a do kraja ko zna ko!?Vaš hit je :"Dok nanogice njišu..."
Madjionicar
@Los Ti ocigledno nisi ni svjestan koliko si ogranicen. Kao prvo i prvo, sta je sporno sa Zvezdinim dugom? Da mozda nije bio napravljen? Da vas mozda nije spasio Vucic i vlast? A ovo o cemu se sad prica, pa jel to nije na stetu Partizana? Znaci, nigdje veze s vezom. Lupas, sto ono kazu, ko Maksim po diviziji. Ne krade, covjece, Partizan od drzave i naroda kao sto to tvoja prepostena Zvezda radi nego se krade OD Partizana. Procitaj jos jednom clanak, ali ovaj put sa razumjevanjem ako je ikako moguce. Da su sve pare zavrsile u Partizanu kao sto su i trebale, mogli smo igrati Ligu Sampiona svake godine, ali gdje ti to mozes da skontas. Ti u najboljem slucaju znas da sabiras do 10, a i to je pitanje da li znas.
a sta si hteo da kazes?
...ne znas ni ti sam. Ti si, bre, posenilio...
Karlo Veliki
Veciti su centar mafijaskog poslovanja prodajom mladih talenata. Ovo za Partizan je samo deo ledenog brega, onoga o cemu sam komentarisao pre nepunu godinu dana. Naime, iz FK Partizan otisli su najtalentovaniji kao neperspektivni. To je proces gde pojedinci zaradjuju ogromne. Ceo proces cini sistem UPRAVA-MENADZERI-SKOLA FUDBALA. Na ovaj nacin unistene su stotine mladih talenata u poslednjih 25 godina. Naravno ovakav sistem, koji je kod oba velikana isti, ne moze i ne funkcionise bez ucesca drzave.
Crni CHIASO
Svaki Partizanov transfer je bio takav. Samo 50% je ušlo u klub a ostalo na sv. Kits&Nevis; i na Devičanska ostrva. Manji iznosi su uplaćivani na Kipru, Malti i Luxemburgu. Šta je dalje bilo odnosno kako su vadili keš, ostaće tajna Đurića i njegovih satelita.
Antilegenda
Što se kaže, pustite nadležne organe da rade svoj posao, a našem tužilaštvu ne pada na pamet da se bavi ovakvim stvarima. Nisu oni blesavi, da rade nešto ovako kompleksno i što uključuje primenu međunarodne pravne pomoći. Za ot vreme Đura je u svom stanu sa nanogicom, a privatizovane kompanije i zaposleni? Vratiće se Valter!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.