Почетна / Фудбал / Партизан

Не морам да зовем Дијабатеа да се врати

Александар Филиповић, десни бек Партизана, о сарадњи с крилним нападачем и многим другим темама
ФОТО: В. Марковић

Премијерних шест месеци Александра Филиповића у Партизану стаје у суд: добро је, могло је и боље... да не беше повреда.

Утисак би, свакако, био позитивнији да летошњи новајлија из БАТЕ Борисова није морао често у ординацију, гле усуда – таман кад би се залауфао?!

- Нисам успео да ухватим континуитет, одиграм неколико утакмица у ритму. Једино добро: беху то ситније повреде, брзо сам се враћао. Није, из тог угла, било пријатно, генерално - допада ми се: Партизан је велики клуб. Изгубили смо, на жалост, бодове где није требало, да нисмо – били бисмо на корак од Црвене звезде и првог места. Лепше би било с мањим заостатком, међутим, има још много да се игра – збори десни бек Парног ваљка у предвечерје пролећних изазова.

Највећи кикс: пораз од Спартака у Хумској?

- Спартак и, богами, Јавор! Сећате се: Црвена звезда се мучи у Нишу и победи у последњем минуту, ми, „неки” сат касније – ремизирамо са Ивањичанима и, уместо да се приближимо на три, удаљимо се на седам бодова. 'Ајде да се надамо да то може да се догоди и на другој страни!

Где би то комшије, по вама, могле да се саплету?

- Против нас...

То је, с обзиром на минус 10, за Партизанове амбиције недовољно?

- Има још добрих екипа: Чукарички, ТСЦ, да не заборавим неког. Teшко је, поготово кад се игра у гостима. Видећемо... Не зависи све од нас, али даћемо све од себе да их стигнемо.

Црвено-бели се, ево већ шесту годину, питају. Несумњиво, имају добру екипу?

- Нисам играо против њих, волео бих, као и сви, да добијем прилику у дербију. Иначе, Милуновић и Иванић били су ми саиграчи у БАТЕ Борисову, квалитетни фудбалери и добри људи. Много су ми помогли, нарочито, у почетку, нисам знао језик. Чули смо се пре неколико месеци.

Мирко Иванић могао би да вам буде директан ривал: знате и сами – кад тај нагази бека...?

- Може да се сачува. Добра ствар: знам га! Ха, ха...

До дербија – иха-хај. Прво, Напредак?

- Морамо да покажемо карактер, буде ли требало – и другачији стил игре. Неће, сигурно, да буде добар терен, отуд, најбитније је да освојимо бодове.

Може ли у Турској уигравани за последњу линију квартет: Филиповић – Марковић – Вујачић – Шеховић, под Багдалом да сачува „нулу”?

- Наравно, добро се слажемо на терену, помажемо једни другима. Фантастични саиграчи.

Откри нам, пре неколико дана, Фусени Дијабате: „Добро се слажем с Филиповићем – не причамо, али се разумемо”. Како изгледа сарадња с рођеним Парижанином уз десну аут-линију?

- Не причамо, у суштини, много, али играмо по истој страни и морамо да пазимо двојицу ривалових играча. Нема ту филозофије, само померања – да ли ја идем споља, он унутра, или... Ситнице, за олакшан посао.

Беку много значи кад се крило враћа: чини ли то Дијабате, или морате да га зовете?

- Враћа се, не могу да кажем другачије. Помаже одбрани, изузетно квалитетан и важан играч за екипу, надам се да ће што дуже да буде у Партизану.

Примећујете ли код противничких играча, нарочито у Супер лиги, страх од Дијабатеа – мало зазиру од лепезе дриблинга?

- Наравно, гледају и они утакмице - виде да је најбржи, технички доминантан. Незгодан, никад не знаш на коју ће страну, који дриблинг. Много је тешко дефанзивцима, зато се и боје да уђу у дуел с Фусенијем.

Тешко је и Гордану Петрићу да изабере десног бека: Партизан на свакој позицији има двојицу добрих играча, на вашој је то, некако, најизраженије?

- Живковић и ја смо поделили минутажу, Марко је играо вероватно и више због моје повреде. Познајемо се дуго, исто смо годиште, добар играч и човек. Никад међу нама није било проблема, добро што је ту, један другог гурамо напред.

Велика ствар: били сте жеља Илије Столице, наставили да играте и код његовог наследника?

- Да, с Петрићем имам супер однос – радим свој посао, нисам био везан само за једног тренера. Дошао сам у Партизан, играм, пре свега, за клуб. Имам максимално поверење, само тако да наставимо и нема никаквих проблема.

Није лако беку у Хумској: више се тражи, нарочито напред?

- Партизан негује нападачки фудбал и логично је да бекови буду офанзивнији, нон-стоп „горе”. Захтевније је, у сваком случају – закључује Александар Филиповић.

РУТИНСКИ С ЈАРЧЕВИМА

Поседујете искуство – инострано и репрезентативно, довољно за процену: има ли квалитета у Партизану?

- Наравно да има... Великог квалитета! Показали смо то у Лиги конференције: двапут победили Келн, одиграли добру утакмицу с Ницом код куће, Словацко, приде, није наивно.

Јарчеви прошле недеље умало не савладаше Бајерн?

- Нама су легли, некако смо рутински, да не кажем с лакоћом, славили у обе утакмице, нарочито у Београду.

ДОБРО ШТО ЈЕ РЕВАНШ С ШЕРИФОМ У ХУМСКОЈ

Може ли Партизан преко Шерифа у осмину финала Лиге конференције?

- Нисам гледао Молдавце, знам да имају много странаца. Сигурно су добри чим нису испали одмах из Лиге Европе, упркос јакој групи. Очекује нас тешка утакмица, добро – што је реванш у Хумској, пред нашим навијачима.

ИЗ МИНСКА СВАКИ ДАН 60 КМ ДО БОРИСОВА

Недостаје ли вам Белорусија: играли сте за БАТЕ Борисов од 2018. до 2022?

- Непосредно по повратку – више. Сад, навикли смо...

Какав је Борисов?

- Сви играчи живе у Минску и путују, свакодневно, 60 километара: тренинг у Борисову, ручак и назад. Пола дана ниси код куће! Минск је, иначе, прелеп.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

- Најбоља утакмица у Партизану? У Хумској против Келна. Да, било је прекида због бакљада, међутим, навијачи су нам давали ветар у леђа.

- Српски фудбал је за четири године колико сам био у иностранству много напредовао. Клубови су се појачали, конкуришу за плеј-оф. С друге стране, терени нису баш сјајни.

- За Натха се види да је мајстор: много акција и завршних пасева креће од Израелца. Један од најбољих плејмејкера с којима сам играо.

- Ко је најпроблематичнији за чување на тренинзима? Дијабате, сигурно.

- Урошевић? Феноменалан! Само нека овако настави.

- Жао ми је што је Јагодина тек у Српској лиги. Био сам тамо одмалена – заслужује елиту.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.