Почетна / Одбојка / Репрезентација

Представљен нови селектор: Обећавам, задржаћу Србију на врху света (ВИДЕО)

Ђовани Гвидети, селектор двоструких узастопних владарки планете, званично представљен у присуству делегације Одбојкашког савеза Србије
ФОТО: И. Веселинов

Шармантaн изнад свега, трофејни италијански стручњак, родом из Модене, 50-годишњи Ђовани Гвидети малтене право са меча Лиге шампиона његовог Вакифбанка и Црвене звезде у Београду, похитао је до хотела „М“ на званичну презентацију селекторске функције. Гвидети ће до краја 2024. године, како је уговором предвиђено, бити главни „диригент“ златних Српкиња.

Конференцији за медије су присуствовали Ђула Мештер, председник ОСС, Јелена Николић, први потпредседник ОСС, Иван Кнежевић, генерални секретар ОСС, Весна Ђуришић, потпредседник ОСС, Петар Богуновић, потпредседник ОСС, чланови ИО ОСС..

Имао је довољно стрпљења Гвидети, да бројним медијима одговара на питања, више од сат vремена потанко је италијански стручњак говорио о плановима, којe од играчица је већ контактирао, могућем повратку Маје Огњеновић, али и стручном штабу, првом скупу са млађим, девојкама из домаћег шампионата 13. фебруара...

Уз жељу за добродошлицом у „кућу светских шампионки“, Гвидети се само насмејао и наставио:

- Сигурно да сам изузетно срећан и поносан што имам прилику да водим сјајан тим какав је Србија. Имао сам успеха са Турском и желим њима да захвалим на последњих шест година. Ипак, промене у животу, али и спорту су добре, понекад треба да се изађе из колотечине. Захваљујем се Савезу на пруженој великој шанси да водим одличну групу играчица. Срећа је велика, а то сам рекао и у првом обраћању, да будем селектор у земљи у којој људи познају спорт, а играчи су навикли да побеђују, знају да освајају медаље. Имате толико власника олимпијских медаља. И то је изврсно. Кад год видим Србију, не само у одбојци већ у свим спортовима, увек видим сјајан дух, дисциплину. Обећавам да ћу урадити све што могу да задржим тим на врху света! Испред нас су Олимпијске игре и знам који је циљ Србије. Нема сумње, велики је притисак, али је то притисак који овај тим заслужује - рекао је италијански стручњак.

Српкиње ове године чекају Европско првенство и квалификације за Олимпијске игре. А селекторски мандат ће Гвидети почети у Лиги нација.

- Главни циљ је да се квалификујемо на Олимпијске игре. Систем је другачији, ранг је сада од великог значаја, и због тога имамо велике шансе да тај циљ остваримо. Желим да почнем следећу сезону са обезбеђеним местом на олимпијском турниру. Тим је освојио светско првенство, наравно да желимо и злато на Европском шампионату. Лично, допада ми се Лига нација. Због ранг листе је сада важно и то такмичење, а биће то и прилика да упознам девојке које не знам. Наравно, постоје играчице које јако добро знам, али има доста младих девојака које тек треба да упознам.

Није тајна да је стратег Србије разговарао са својим претходником Данијелеом Сантарелијем, као и да се нада одласку на кафу са Зораном Терзићем:

- Причао сам са Данијелеом, нашли смо се у Истанбулу, попили пиће. Имам његову пуну подршку. Са Зораном сам причао раније. Чуо сам од њих а и толико пута видео да тим има борбени дух, да је способан да буде добар у битним моментима. Обојица су ми то потврдила а и толико пута сам био ривал Србији. Желим да попијем кафу и са Терзићем. Нико не зна боље репрезентацију од њега. Он је урадио магичне ствари са Србијом, поштујем га много! Све њихове савете ћу искористити.

Већ је имао састанак Гвидети са појединим играчицама. Све је занимало хоће ли се у тим вратити Маја Огњеновић, која заправо никад  није ни одлазила, само је правила паузе:

- Наравно, причао сам са Мајом и Тијаном... План је да то учиним  са свима. Имао сам састанак да им објасним програм и календар. Маја је провела дивне тренутке, време у Вакифу, радили смо заједно. Невероватно је оно кроз шта смо прошли. Мотивисана је. Није донела коначну одлуку, видећемо шта јој је план за следећу сезону. Кажем, постоји мотив да се врати, али није донела коначну одлуку.

Упитан о саставу стручног штаба, Италијан је признао да ће бити комбинација српских и турских тренера.

- Бићу једини Италијан (смех). Желим што више српских тренера. Хоћу да научим о менталитету Србије и потребни су ми момци који ће ми у томе помоћи и како да свој стил имплементирам овде. Довешћу три момка из Вакифбанка, са њима радим десет година. Хоћу да направим комбинацију, да будемо један стручни штаб. То је веома важно, јер је то тим који води репрезентацију. Мора да постоји заједништво. Тек онда можемо да водимо национални тим на прави начин – закључио је Гвидети.

МЕШТЕР: НОВА ЕНЕРГИЈА, ИСТИ ПУТ...

Ђула Мештер, председник Одбојкашког савеза Србије, истакао је да се нада новим успесима:

- Као што знате успели смо да потпишемо сарадњу са једним од највећих стручњака у одбојци, имаћемо нову енергију да наставимо са успесима. Најбоља смо екипа на свету и очекујем да наставимо истим путем. Хтео бих да у име Савеза пожелим добродошлицу Гвидетију и верујем да ће наша сарадња бити успешна - поручио је председник Мештер.

ЈЕЛЕНА НИКОЛИЋ: ПРВИ ТРЕНИНГ 13. ФЕБРУАРА

Јелена Николић, први потпредседник ОСС, као „икс фактор“ посебно је истакла енергију коју поседује Гвидети и да ће она допринети српском тиму:

- Имала сам прилику да радим са Гвидетијем пет година, у то време сам остварила највеће успехе у клупској каријери. Од првог момента је показао велику жељу да тренира Србију. Не бих говорила много о његовим квалитетима. Оно што се примети је велика енергија и жеља за успехом. Треба нам његов менталитет, рад са младим играчицама. Желео је да види млађе девојке. Већ 13. фебруара ће бити одржан тренинг са девојкама које ће конкурисати за први тим – рекла је Николићева и наставила бираним речима:

- Можемо да имамо најбоље играче, ако немамо атмосферу. Тренер је један од главних људи који треба да ради на томе. Не морате да познајете Ђованија да бисте препознали његову енергију, он подједнако поштује и најбољу играчицу и ону која је 13. или 14. Свака ће знати због чега не игра и на чему мора да ради. Његове екипе су играле увек са великим самопоуздањем, верујем да ће тако бити и са нашом репрезентацијом.

БАНКОВИЋ-МИЛОСАВЉЕВИЋ-БЛАГОЈЕВИЋ И ЈОШ ЈЕДНА БИВША ИГРАЧИЦА У СТАФУ

Код Гвидетија никад није било тајни, кад се прихвати посла, он већ има стратешки план. Тако је и са стручним штабом. Открио је:

- Из Турске доводим Саим Пакана, Ахметчан Ершимшека, асистенте и Фатих Јагчија, статистичара. Са једним радим већ 15 година, са осталом двојицом 10. Важно ми је јер они познају мој систем рада, како приступам свакој утакмици, од тренутка када узмем папир у руке и почнем припрему. Ипак, много битнији су ми тренери из Србије. Кондициони Вања Банковић ће радити, знам колико га девојке поштују, воле да раде са њим. Значајно ми је да сарађујем са њим, да смо стално на вези у смислу да добијем повратну информацију шта се и како ради у теретани, у том делу физичке приреме. Чуо сам да је невероватан и драго је да ћу први пут радити са њим. Затим Никола Милосављевић ће бити део тима, о њему такође само речи хвале. И Јелена Благојевић наставља. Када сам видео њену енергију и како се понаша на клупи у Лиги нација. Она је прави тренер са покретима, мимиком играча. Она 90 одсто размишља главом, десет одсто телом. То нам треба. Е сад, идеја ми је још једна бивша играчица, која ће такође бити ту и радити са младима. Јер жена жену најбоље познаје. Рачунам око 10 или 11 људи у стафу.

ПРВИ КОНТАКТ СА МАЈОМ, ТИЈАНОМ, БОЈАНОМ И МИНОМ, ТУ ЈЕ И „ЗУМ ЛАЈВ“

Разговори са Мајом Огњеновић, Тијаном Бошковић, Бојаном Дрчом, Мином Поповић су већ обављени. План је да се виде даље:

- Мој стил је да са сваком играчицом поразговарам „један на један“. И то практикујем. Са поменутим сам већ обавио разговоре, сада следе и са осталим. Чак сам организовао и „зум лајв“ где сам окупио њих 25 да чујем њихове идеје. И могу вам рећи да сам одушевљен повратном информацијом коју сам добио, како се осећају и шта могу да очекујем. Као и оне од мене. Предочио сам им програм, јер знате и сами колико је тежак живот спортиста, календар који налаже много одрицања, одсуства, време без породица.

ОГЊЕНОВИЋ =ФЕНОМЕН

Нема шта, исто што ћете чути од Маје Огњеновић, какав је мотиватор Гвидети и колико предано ради и на који начин мотивише играчице, једнако ћете чути у другом смеру, када питате Италијана за Мају:

- Никад нисам видео Мају да није мотивисана, али никада. Она је феномен! Прва ствар која ми сада пада на памет, је да ма је за две године, можда једном, само једном, питала да буде поштеђена јутарњег тренинга са лоптом или теретане, не сећам тачно.

ГАЈИЋ, ИГРЕ И ТА ГЕНЕРАЦИЈА, ПОСТЕРИ КИРАЉИЈА И ТИМОНСА

Када неко каже Србија на кога прво помислите Новака Ђоковића, Тијану Бошковић, женску одбојкашку репрезентацију?

- Наравно да помислим на те спортисте, на све њихове успехе али и свих осталих. Пратим их. Али моја прва успомена везује се за тада селектора Зорана Гајића и Олимпијске игре, на његов тим, који је освојио медаљу. Невероватна генерација са Грбићима, Миљковићем... После сам имао прилику и лично да их видим, упознам у Италији. Верујем да су били и остали идоли многима.Они су за мене били посебни. Као клинац, знам да су сви скупљали постере фудбалера, ја одвојкаша. Тада су ми на зиду стајали окачени Карч Кираљи, Стива Тимонс и та генерација САД. После сам мењао, Србију, Италију...И зато се везујем за одбојку, конкретно на невероватну женску репрезентацију Србије, не због актуелног тренутка, већ толико година уназад шта те девојк, раде, и како, колико су медаља освојиле, колико су невероватне!

ПРВО ПРОЗИВКА МЛАЂИХ, ПРИПРЕМЕ А ТИМА 1.МАЈА

Долази за десетак дана Гвидети поново уСрбију. Потврдио је само што је рекла Јелена Николић, да ће заједно са Вањом Банковићем 13. фебруара окупити даме које конкуришу за А тим:

- Хвала Савезу и клубима што су ми указали шансу да у том периоду то спроведем. Заједно са Банковићем, окупићу око 16 до18 најбољих из Србије. Знам да један тренинг не значи ништа, али само да их видим на терену, у теретани, да видидм како додирују лопту, како се крећу. Да размишљамо у смеру да креирамо будућу генерацију. А прве припреме селекције Србије су 1. маја. Надам се да нећу бити на истим (смех) већ да ћу се прикључити крајем месеца јер 21. је Суперфинале Лиге шампиона – јасна је алузија Гвидетија, да би волео са Вакифбанком да се поново бори и покуша да одбрани трофеј.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petko
Vrlo je zanimljivo za koga mu je vezana prva uspomena... Kakva slucajnost.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.